IBM kurs naują superkompiuterį  (3)

Informacinių technologijų korporacija IBM pasirašė kontraktą kurti du superkompiuterius, kurių vienas turėtų būti 15-20 kartų greitesnis už šiandien naudojamas sistemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Superkompiuteriai „Sequoia“ ir „Dawn“ bus kuriami JAV Nacionalinės branduolinio saugumo administracijos (NNSA) užsakymu.

Pagrindinė galingojo „Sequoia“ funkcija – užtikrinti JAV branduolinių atsargų saugumą ir patikimumą. Superkompiuteris taip pat bus naudojamas astronomijos, energetikos, žmogaus genofondo ir klimato kaitos tyrimams.

IBM mokslininkų teigimu, „Sequoia“ maždaug 40 kartų padidins galimybes prognozuoti orą. Šiuo metu meteorologai gali identifikuoti oro reiškinius, veikiančius 10 kilometrų diametru. „Sequoia“ leis pastebėti ir smulkesnius objektus, veikiančius 100-1000 metrų diametru, ir pavojingus tornadus, paprastai išsitenkančius vos keliuose kilometruose.

Taip pat pažymima, kad naujasis superkompiuteris leis 50 kartų sėkmingiau prognozuoti žemės drebėjimus ir apskaičiuoti geriausias evakuacijos kryptis.

Kurdami „Sequoia“ IBM panaudos ateities technologiją „BlueGene“. Superkompiuterį sudarys 1,6 mln. „IBM POWER“ procesorių, sutalpintų į 96 lentynas, o jo atmintis sieks 1,6 petabaito. Bendras superkompiuterio užimamas plotas neviršys 318 kvadratinių metrų.

„Sequoia“ pasižymės ir taupumu. Lyginant su savo pirmtakais „Roadrunner“ superkompiuteriais, naujoji sistema bus 16 kartų galingesnė, o suvartos tik 2 kartus daugiau energijos.

„Sequoia“ kūrimo darbai bus baigti 2011 m., o pilnai funkcionuoti superkompiuteris ims 2012 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: