"Großbelastungskörper", arba "didelio svorio kūnas" Berlyne - kas tai?  (13)

Šis statinys pagamintas iš 12650 tonų betono, yra maždaug 18 metrų aukščio, neturi jokių langų, o statė jį nacistinės Vokietijos laikais. Nuo pastatymo praėjus trims metams, keistasis objektas į žemę nugrimzdo 18 centimetrų. Kokia gi jo paskirtis?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2009-02-19 "Großbelastungskörper", arba "didelio svorio kūnas" Berlyne - kas tai?  (13)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficialiai 1941 metais šis objektas buvo vadinamas "Schwerbelastungskörper", kas apytiksliai išvertus reiškia "Didelio svorio kūnas". Tikriausiai įdomu, kodėl naciai tokį gremėzdą apskritai pastatė, ir ne bet kur, o viduryje savo sostinės. Galbūt jame slepiami slapti ginklai, arba gal tai didžiausio saugumo Hitleriui skirtas bunkeris, ar netgi vartai į kitą pasaulį? Atsakymas yra visiškai realus ir skamba daug juokingiau nei šios fantastinės teorijos.

"Schwerbelastungskörper" paskirtis buvo išbandyti Berlyno grunto atsparumą.  Nacistinės Vokietijos lyderis Adolfas Hitleris ir jo vyriausias architektas Albertas Speer'as užsimojo būsimojoje "pasaulio sostinėje" pastatyti kolosalų statinį pavadinimu "Welthauptstadt Germania". Pastatų kompleksas turėjo būti gigantiškas, o jo centre turėjo stovėti "Volkshalle" - pastatas, kurio konstrukcija sukurta remiantis Romos Panteono pavyzdžiu. "Volkshalle" (arba "Žmonių salė") turėjo būti 210 metrų aukščio ir 240 metrų skersmens - šešiolika kartų aukštesnė nei Šventojo Petro katedros Romoje aukštis.

Savaime suprantama, tokio dydžio betoninių ir akmeninių pastatų svoris taip pat turėjo būti kolosalus, todėl pirmiausia buvo būtina išbandyti miesto grunto atsparumą. Masyvusis keistasis Berlyno statinys buvo priemonė pamatuoti, kiek storas turės būti "naujojo Berlyno" pamatas. Atsakymas buvo prastesnis nei tikėtasi - per tris metus betoninis blokas į žemę nugrimzdo apie 18cm, kai tikėtasi maksimalios 6-7cm reikšmės. Idėja (kaip ir pati nacistinė šalies valdžia) žlugo, o keistasis objektas pavadinimu "Großbelastungskörper" išliko iki pat šių dienų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)