Robotų garbės kodeksas – vienintelė galimybė išvengti žmonijos sunaikinimo?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2009-03-10 15:09
Tolima dar ateitis,bet manau kai masinos igys samone,kazin ar nores kovot uz kazka:)Puikiai bus suprantama,kad anksciau ar veliau,pareikalaus savo teises i savarankiska gyvenima,jei ju negaus,tiketina visai,jog jega bandys issikovot...Jei samone bus bent kazkiek panasi i zmogiskaja.
Anonymous 2009-03-10 15:18
yra filmas pagal asimovo knyga: as - robotas, kas nematet paziurekit
rwc 2009-03-10 15:18
Reikia pradėti nuo to, kad robotai neturėtų žudymo galios. Valio, gaminkite žvalgybinius robotus, bet ginklus palikite kareiviams. Dėl "protingų" robotų, kurie gali sugalvoti sunaikint žmoniją - tereikia neduoti jiems motyvų. Pvz, kiekvienas robotas turėtų žinoti, kad neišvengiamai lygiai po penkių metų automatiniu mechanizmu bus išjungtas ir perrašytas arba perlydytas (išskyrus gedimo atvejį, grėsmę žmogui arba avariją - bet ir šitais atvejais reikia garantuoti visas įmanomas galimybes pratęsti dirbtinio proto veiklą iki griežto termino). Pvz, kad robotų gamybos ir aprobavimo procese dalyvautų bent keli žmonės. T.y., kad nebūtų kovos dėl išlikimo, kad laikinumo iliuzija būtų aukščiau bet kokios konkurencijos, plius griežta gamintojų kontrolė.
Anonymous 2009-03-10 15:20
Tos tris taisykles blogas sumanymas ,nes kaip filme "As robotas" robotai suprato akd zmones patys sau kenkia todel jeigu tikroveje sias tris taisykles idiegtu tada butu panasi ir musu ateitis kaip filme. Tik abejoju ar Will'as Smith'as mus ishgelbetu
Anonymous 2009-03-10 15:35
Tas filmas "I, Robot" isties geras. Rekomenduoju. Labai dera prie sio straipsnio.
Separatistas 2009-03-10 16:03
žmonių prasimanymas, keliantas diskusijas, bet aš tai spetiškai žiūriu. Nebus jokių karų, nebus dirbtinio intelekto
Anonymous 2009-03-10 16:17
tos 3 taisykles bus manau nieko vertos, juk pilna pasauly protingu zmoniu, ivairios vyriausybes nores gamint tokius robotus ir tos taisykles bus sulauzomos manau is ras teroristai koki crack robotui ir setau po niujorka robotas zudikas varines, zodziu mes robotu tikrai ilgai nesuvaldysim
Anonymous 2009-03-10 16:25
Kas lemta sunku bus sustabdyti. O kas jei tų taisyklių robotai bus neskaitę?
Anonymous 2009-03-10 16:26
Dirbtinis intelektas isesmes jau yra kuriamas, netgi jau yra kaskoks paleistas (beda su tikriniais daiktavardziais). prie tu 3 taisykliu ymanoma prisikabint - 1 is situ "prisikabinimu" butu zodis robotas - " Robotas – mechaninis aparatas, galintis atlikti užprogramuotas fizines užduotis. Robotas gali būti valdomas tiesiogiai žmogaus arba veikti valdomas užprogramuoto kompiuterio. Robotai gali atlikti užduotis, kurios yra pavojingos žmogui, dirbti žmonėms kenksmingoje aplinkoje. Jie taip pat gali atlikti monotoniškas, dažnai pasikartojančias užduotis, tokiu būdu pigiai pakeisdami žmogaus rankų darbą. " is wikipedijos Kas jeigu robotas nebebus robotas ty, mechaninis aparatas? Jeigu robotai/androidai(protingi mech. aparatai) nebepriklausys robotechnikai? Ty evoliuciuonuos su zmoniu/AI pagalba y visavercius biologinius kurinius?(kas IMHO yra netgi per daug tiketina), ar ir jiems galios sios taisykles?
Separatistas 2009-03-10 16:35
to Dirbtinis Intelektas Robotas yra užprogramuotas žmogaus, tai reiškias kad po 1000 "dirbtinis intelektas" vistiek bus tik algortimų kolekciją. Negali būti tokio mišinio kaip technika su biologija (Nors biologija su technika būna - bionika). Biologinė gyvybė gali būti panaši į žmogų, tai kada taip bus tair ir turės tokį patį protą kaip ir žmogus, kurį mums suteikė "dievas". Yra skirtumas tarp proto, kuris galima biologinėj gyvybei ir dirbtinio intelekto skaičių išraiška..
Skaičius 2009-03-10 17:17
Kažkodėl visa tai man atrodo labai tolima ateitis. Nejaugi dirbtinis intelektas tiek pažengė? Dabartiniai robotai dar mokosi vaikščioti ant dviejų kojų ir atskirti spalvas Bet, kad reikės kažkokio kodekso/kontrolės tai jau faktas.
rwc 2009-03-10 17:26
Manau, netolimoje ateityje turėsim panašius debatus kaip su GMO ir embrioninėm ląstelėm. "Piktieji moksliukai", kuriems rūpės tik grantai, greitas išėjimas į rinką ir skandalingas išgarsėjimas, kaltins bažnyčią, respublikonus ir naftos magnatus progreso stabdymu. Atsiras keli "progresyvūs" idiotai kaip Al Gore ir Obama, kurie atšauks bet kokius apribojimus "vardan konkurencijos ir žmonių gerovės". O tada - tik laiko klausimas, kada robotizuotų auklių armija pradės reikalauti "žmogaus teisių" ir vaikus imti įkaitais "dėl jų pačių saugumo".
Anonymous 2009-03-10 17:31
Gyvensime kaip tam filme"Aš robotas" Nekantrauju to sulaukti.
kikilis 2009-03-10 17:55
manau kad greit galima bus susimuliuot sioki toki AI, su mastymo, mokymosi, suvokimo galimybemis.. zmogaus protas gi irgi sudarytas is nerviniu impulsu, vienetuku ir nuliuku. principas kiek skiriasi, minimaliai, bet jei sukursim besimokanti AI, tai tokie visokie "zmogaus parasyti algoritmai" neteks prasmes.. nesusireiksminkim savo proto, juk be mokymo ir patirties zmogus yra tik zveris, besivadovaujantis pirmyksciais instinktais, kaip ir robotas su parasytais algoritmais.
Anonymous 2009-03-10 18:02
kazin ar tu to sulauksi
Anonymous 2009-03-10 18:33
Pala pala, jei tuos robotus žada naudot kare, o kare, kaip žinoma, yra žudomi žmonės, tai jau iškart prieštarauja toms 3 taisyklėms. Arba reikia padaryt ketvirtą taisyklę: 4. Pirmoji taisyklė negalioja, jei tai arabas(jei prieš juos kariautų... )
Anonymous 2009-03-10 18:52
Kad ir kiek kodo eiluciu parasysi vistiek nesukursi siuo metu AI. Kai praeis kasnors tiuringo testą tada ir bus galima diskutuot.
Anonymous 2009-03-10 18:54
Kodėl turėčiau nesulaukti?
Anonymous 2009-03-10 19:20
expertai teigia, kad siuolaikiniu robotu intelektas prilygsta protiskai atilikusio tarakoto ir kuris turi tik dali smegenu. beto vien is gelezies uz zmogu tobulesnio sutverimo tikrai nesukursim. robotai neturi ateities, tik biomechanika
lape 2009-03-10 19:26
Taigi, svarbiausias klausimas - kas atsakys už tai ką robotas pridirbs. O kas atsako kai koks psichas vaikų daržely su peiliais pasišvaisto? Niekas... arba suranda ką nors kaltą - tai durų neužrakino, tai peilį pardavė. Tai ir robotų atveju ką nors ras, tik ar tai padeda gyventi?