Izraelis išmoko „nukenksminti“ branduoliniams ginklams skirtą plutonį  (6)

Izraelyje sukurta technologija, kuri neleidžia iš atominėse elektrinėse pagaminto plutonio pasigaminti branduolinių ginklų. Manoma, kad šis pasiekimas gali užkirsti kelią branduolinių ginklų plitimui ir paspartinti atominės energetikos plėtrą, pranešė „Discovery Channel“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelio Ben Guriono universiteto mokslininkai pranešė atradę būdą, kaip „denatūruoti“ plutonį paverčiant jį inertišku ir taip užkirsti kelią jo sodrinimui siekiant pasigaminti branduolinių ginklų.

Iš branduolinių reaktorių kuro strypuose esančio urano reakcijos metu susidaro šalutinis produktas – plutonis, kuris gali būti naudojamas branduoliniams užtaisams gaminti. Žurnale „Science and Global Security“ paskelbtame Izraelio mokslininkų straipsnyje teigiama, kad ši technologija remiasi vieno cheminio elemento americio izotopo (Am-241) įterpimu į urano kuro kasetes. Šis izotopas veiks tik plutonį, o ne patį uraną, todėl branduolinis kuras galės būti naudojamas tik taikiais tikslais – energijai gaminti.

Pasak mokslininkų, americio, kuris taip pat yra šalutinis branduolinės reakcijos produktas, įterpimas į uraną leidžia vienu šūviu nušauti du zuikius. Jų teigimu, pakanka labai nedidelio americio kiekio, maždaug vienos dešimtosios procento, kad būtų galima gauti branduoliniam ginklui netinkamo plutonio – 238.

Kadangi naudojant americį branduoliniuose reaktoriuose būtų gaminamos didesnės nei įprasta koncentracijos plutonio izotopas, šios medžiagos nebūtų galima naudoti branduoliniams ginklams be papildomo perdirbimo, kuris ekonomiškai ir technologiškai yra netikslingas.

„Jei gaminsitės bombą turėdami daug plutonio-238, paprasčiausiai suardysite jos struktūrą. Jūs tiesiog negalėsite jos pasigaminti“, - tvirtina Ben Guriono branduolinės inžinerijos profesorius Yigalas Ronenas.

Jei branduolinius reaktorius statančios ir pardavinėjančios pasaulio šalys, tarp jų JAV, Rusija, Vokietija, Prancūzija ir Japonija, sutiktų į reaktorių branduolinio kuro strypus įmaišyti americio prieš parduodant jį kitoms šalims, jos galėtų savo atomines jėgaines naudoti tik taikiais tikslais. Ši technologija plačiau atvertų kelią į branduolinę energetiką tokioms šalims, kaip Egiptas, Libija, Bachreinas, Omanas ar Malaizija, siekiančių pasistatyti atomines elektrines.

Ben Guriono universiteto pranešime pabrėžiama, kad americio – 241 naudojimas numatytas suslėgtojo lengvojo vandens reaktoriuose (PWR, Pressurized Water Reactor), o būtent tokio tipo reaktoriai bus naudojami Irane statomoje atominėje jėgainėje, pastebi „Examiner.com“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)