Lietuviai – geriausi Pabaltijo „Sumo“ robotų kūrėjai? (Video)  (10)

Turbūt jau daugelis internete skaitė, jog balandžio 4 d. Taline vyko „Baltic Robot Sumo“ organizuojamos robotų varžybos, o lietuviai jose laimėjo visas prizines vietas. Kas dar šios naujienos negirdėjo, papasakosime apie patį įvykį, o jau žinantiems pateiksime daugiau įdomios pažintinės informacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, „Baltic Robot Sumo“ suorganizuotose varžybose robotai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos kovėsi dėl garbės vadintis geriausiais kovotojais Baltijos šalyse. Dalyviai varžėsi trijose kategorijose - „3 kg Sumo“, „Mini Sumo“ bei „Roomba-Sumo“. Nors šie vardai gali nuskambėti kaip keiksmažodžiai, tačiau pažiūrėję tolesnes nuotraukas ir video siužetą, greitai suprasite „kas yra kas“.

Iš Lietuvos į konkursą išvyko keturios komandos: Klaipėdos Universiteto studentų komanda, „LT-robotics United“, inžinierių entuziastų komanda bei Klaipėdos Verslo ir Technologijų Kolegijos studentų komanda. Nors visos keturios komandos iš Klaipėdos, tačiau lietuvių rinktinės idėjinis vadas bei organizatorius „LT-robotics United“ kapitonas Vitalij Rodnov pasakojo, jog tai nėra kitų miestų ar universitetų diskriminacija – tiesiog kaimynystėje esančius robotų entuziastus lengviau suburti į viena krūvą, nei jų ieškoti po visą Lietuvą. Tačiau klaipėdiečių sėkmė turėtų paskatinti kitų miestų robototechnikos entuziastus bei studentus pademonstruoti, jog jie nenusileidžia žiniomis ir gabumais.

Apie kai kurias komandas galima papasakoti ir daugiau įdomybių. Tarkim inžinierių komandą sudarė du inžinieriai ir vienas dešimtokas, jau kuris laikas „nepagyjantis“ nuo susidomėjimo robotais. Jis kartu su kitais dalyviais rungėsi dar 2007 metais parodoje „Infobalt“ vykusiose robotų kautynėse.

Na, bet įdomiausia komanda - „LT-robotics United“. Kaip jau minėjome, jos kapitonas – didelis tokių varžybų entuziastas, klaipėdietis Vitalij Rodnov, įkūręs „Robotų kūrėjų klubą“, o varžybose jo pagrindiniai talkininkai ir komandos nariai buvo žmona ir dukra. Pasirodo, robotai gali tapti tikru šeimyniniu hobiu.

Kaipgi lietuviams sekėsi rungtis su savo kaimynais latviais bei estais? Ogi tiesiog puikiai.

Visos komandos turėjo po vieną „Roomba-Sumo“ klasės robotą ir šioje kategorijoje nepaliko jokių vilčių nei latviams nei estams – originaliais vardais pakrikštyti lietuvių robotai susišlavė visas prizines vietas:

1 vieta: „KU-Wireless“ (Klaipėdos Universitetas),
2 vieta „One-Eye“ („LT-robotics United“)
3 vieta „Happy End“ (inžinierių komanda)

Šioje rungtyje vietos ant pakilos jau neužteko paskutinei lietuvių komandai su „Roomba-Sumo“ klasės robotu „Optimus-Prime“ (Klaipėdos Verslo ir Technologijų Kolegija).

Kitose rungtyse dalyvavo tik po vieną lietuvių komandą, tad čia jau sėkmė nusišypsojo ir kitiems Pabaltijo kaimynams.

„3 kg Sumo“ kategorijoje vietos išsidėstė taip:

1 vieta: robotas „Master of Disaster“ („LT-robotics United“),
2 vieta: robotas „Kller“ (TUT Robotics Club iš Estijos),
3 vieta: robotas „Morgenstern“ („Morgenstern“ komanda iš Latvijos)

„Mini Sumo“ kategorijoje ant pakilos pakilo šie robotai:

1 vieta: robotas „Põrgupoiss“ („Põrguvärk“ komanda iš Estijos),
2 vieta: robotas „BAD“ („LT-robotics United“) vienu tašku nusileido robotui iš Estijos ir užėmė antrąją vietą,
3 vieta: robotas „Alien“ (RT komanda iš Latvijos).

Prizinės vietos kartu su robotų nuotraukomis pateiktos šiame puslapyje.

Lietuvos rinktines organizatorius bei komandos „LT-robotics United“ kapitonas Vitalij Rodnov sakė: „Pusantro metro skersmens ringe robotukas be žmogaus pagalbos turi surasti priešą ir išstumti jį už ringo ribų. Užduotis, regis, - nesudėtinga. Tačiau studentai turėjo progą įsitikinti, kad surasti veiksmingą sprendimą, kuris leistų būti pranašesniam už varžovą, yra ne taip jau ir lengva. Tai reikalauja ne tik mechatronikos bei elektronikos žinių, bet ir gerai suplanuoti kovos taktiką. Džiugu, kad tokios varžybos yra ir populiarėja. Jos suteikia galimybę bendrauti, semtis patirties ir gilinti žinias technika besidominčiam jaunimui“.

O ar sunku tokioms kovoms parengti jaunimą? Vitalij Rodnov pasakoja, jog savo grupes jis varžyboms paruošia per du mėnesius. Nors dalyvių amžius neribojamas, tačiau geriau sekasi studentams – mokyklų moksleiviams, neskaitant išimčių, dažnai trūksta savarankiško darbo įgūdžių. Be to studentai yra vieni iš aktyviausių visuomenės narių, todėl juos sugundyti tokiomis varžyboms nėra sudėtinga, svarbu, kad atsirastų entuziazmu ir užsidegimu spinduliuojantis grupės vadovas.

Jeigu sumanysite rinkti tokią grupę ir dalyvauti būsimose varžybose, Vitalij Rodnov pataria pradžioje užregistruoti bent 20 savanorių dalyvių – iš jų į pirmą užsiėmimą ateis apie 10, į antrą – dar pusė tiek, o po kelių užsiėmimų nusistovi stabili 3-4 žmonių grupelė, kurių jau ir norėdamas neišvarysi.

„Baltic Robot Sumo“ projekto varžybos vyksta dukart per metus ir kasmet surenka vis daugiau dalyvių bei žiūrovų. Sekančios robotų varžybos vyks Klaipėdoje 2009 m. rudenį. Nepraleiskite progos pamatyti šio renginio savo akimis, o gal net ir sudalyvauti! Varžybose gali dalyvauti tiek savarankiškai susibūrę entuziastai, tiek ir įvairių mokyklų komandos, svarbu turėti noro ir entuziazmo. Daugiau informacijos galite ieškoti robotų kūrėjų klube.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: