Gintar Sakas. Pirmieji įspūdžiai apie potencialiai rimtą "Google" konkurentą - Wolfram Alpha  (29)

Garsus matematikas ir kompiuterių inžinierius, Stephenas Wolframas sugalvojo idėją, kaip patobulinti dabartinę paieškos sistemos technologiją. Ir ne tik sugalvojo, bet ir sukūrė veikiančią sistemą, galinčią konkuruoti su pačia „Google“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pats Stephenas yra gerbiamas žmogus, labiausiai pagarsėjęs sukūręs programinę įrangą „Wolfram Mathematica“ – įrankį patyrusiems matematikams. Taip pat britas parašė 1200 psl. knygą „Nauja mokslo rūšis“ (eng. A New Kind of Science).

Dabar Wolfram kuria naują produktą, kuris turėtų būti toks pat svarbus kaip ir Google paieškos sistema. Wolfram Alpha – tai semantinė sistema, kuri apskaičiuoja atsakymą į užduotą faktinį klausimą (pavyzdžiui: „Who wrote Stairway to Heaven?“).

Kitaip nei Google, Wolfram Alpha neieško galimo atsakymo duomenų bazėje, bet jį apskaičiuoja naudodama sudėtingus matematikos ekspertų bei lingvistų sukurtus algoritmus.

Užklausą sistema interpretuoja suvokdama sakinio struktūrą bei sąryšius tarp žodžių - tai smarkiai padidina jos tikslumą ir atsakymų konkretumą. Wolfram Alpha sugeba atlikti matematinius skaičiavimus, atsakyti į geografinius, socialinius, literatūrinius ir daugelio kitų rūšių klausimus.

Daugelis mano, jog Wolfram Alpha sunaikins Google viešpatavimą „informacijos debesyje“, tačiau Wolfram kūrėjai linkę manyti, jog šios dvi sistemos papildys viena kitą, sudarydamos galimybes rinktis vartotojui tarp informacijos konkretumo ir skirtingų šaltinių gausos.

Nors oficialiai Wolfram Alpha startuos gegužės 18 dieną, tapau vienu iš laimingųjų ir išbandžiau šią neįtikėtiną naujovę pats. Wolfram Alpha be priekaištų interpretavo pateiktas užklausas, o gauti rezultatai stulbino išsamumu, tikslumu ir vaizdingumu. Bendrą vaizdą apie sistemą ir jos galimybes galite susidaryti iš pateiktų nuotraukų.

Artimiausiu metu, naudodamiesi sms2info sistema, Wolfram Alpha funkcijų gausa galėsite mėgautis ir SMS žinutėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Gintar Sakas
(1)
(0)
(1)

Komentarai (29)

Susijusios žymos: