Akiniuose integruotas displėjus duomenims manipuliuoti naudoja akių judesius  (8)

Vokietijos Fraunhofer Instituto Fotoninių Mikrosistemų padalinio mokslininkai į akinius integravo mikrodisplėjų, kuris vartotojui leidžia duomenis pasiekti ir jais manipuliuoti paprastais akių judesiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, su duomenimis atliekamų operacijų kol kas nėra labai daug - pavyzdžiui, brėžinius peržiūrintis inžinierius gali akimis nurodyti, kurią brėžinio vietą išdidinti. Tokį funkcionalumą užtikrina mikrodisplėjuje sumontuotas integrinis CMOS lustas su akies judesių sekimo posisteme. Patys akiniai sujungti su delninuku (PDA), kuriame įdiegta programinė įranga vaizduoja reikiamą informaciją ir vykdo vartotojo komandas. 

Automobilių projektuotojams, slaptiesiems kino filmų agentams ir naikintuvų pilotams duomenis vaizduojantys akiniai - kitaip dar vadinami ant galvos nešiojamais displėjais (angl. head-mounted displays, HMD) - yra kasdieniniai objektai. Jie perkelia savininką į virtualius pasaulius arba suteikia papildomos informacijos apie realų pasaulį. Dabartiniu metu egzistuojantys tokių įtaisų modeliai informaciją gali tik vaizduoti. "Mes norime akinius padaryti dvikrypčius ir interaktyvius, nes taip prasiplėstų jų pritaikymo sfera", sako Dresdene (Vokietija) įsikūrusio Fraunhofer Instituto Fotoninių Mikrosistemų (IPMS) komercijos padalinio vadovas Michael'is Scholles'as.  Grupelė šio instituto mokslininkų kuria tokio tipo įtaisą, galintį sekti akies judesius – vartotojai gali įtakoti rodomą informaciją judindami savo akis arba ilgiau užlaikydami sufokusuotą žvilgsnį ties tam tikrais vaizdo taškais. Nenaudodamas jokių kitų įtaisų komandoms įvesti, akinius nešiojantis asmuo gali iškviesti naują informaciją, vaikščioti per meniu arba perslinkti nuotraukas ar jų elementus. Scholles'as įsitikinęs, kad dvikrypčiai duomenų akiniai bus naudingi tais atvejais, kai žmonėms reikia papildomos informacijos, tačiau nėra galimybių pasinaudoti klaviatūra arba pele. Integravus akiniuose CMOS lustą, toks HMD tapo lengvas, nesudėtingai pagaminamas ir atitinkamai nebrangus.

19,3 x 17 milimetrų dydžio prototipo mikroschema sumontuota ant akinių rėmelio, už kojelės lanksto. Iš čia mikrodisplėjaus rodomas vaizdas projektuojamas į vartotojo akies tinklainę, kuris jį mato tarsi žiūrėdamas iš maždaug metro atstumo. Vaizdas turi būti pakankamai ryškus, kad nenublanktų foninėje šviesoje ir kad būtų gerai matomas kintamo ir stipraus kontrasto fone. Dėl to mokslininkai ypač didelio šviesumo mikrodisplėjams gaminti pasirinko organinius šviesos diodus (OLED).

Pritaikius interaktyvius duomenų akinius pramonės ir medicinos srityse, būtų galima supaprastinti daugelį užduočių, padidinant jų atlikimo efektyvumą ir tikslumą. Galimi daugelis scenarijų, įskaitant pacientų gyvybinių funkcijų, MRT ir Rentgeno nuotraukų rodymą operuojančiam chirurgui, statybinių brėžinių peržiūrą darbininkams ir aptarnavimo technikams. Įprastinių HMD displėjų pritaikymą riboja jų kaina, gabaritai, svoris ir prasta ergonomika. "Dabar mes įveikėme šias kliūtis", teigia Scholles'as. Jis kartu su savo kolegomis jau kuria antros kartos dvikrypčių akinių prototipą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)