Kinijos filtravimo programinė įranga - dar vienas cenzūros bandymas  (0)

Teisių gynėjai ir Vašingtonas užsipuolė naujausią Kinijos interneto kontrolę. Tačiau tikrieji sunkumai, kylantys šiai valstybei, yra susiję su bandymu suvaldyti kompiuterių rinką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo trečiadienio įsigaliojo reikalavimas, užtikrinantis, kad Kinijoje pardavinėjamuose asmeniniuose kompiuteriuose būtų įdiegta „Green Dam“ filtravimo programinė įranga, blokuojanti nepadorius paveiksliukus ir, kaip sako kritikai, atbaidanti nuo politinių nuomonių skirtumų. Nors tai labai kontraversiška sistema, tačiau tokius įstatymus lengva įgyvendinti valstybėje, kurioje yra tik viena politinė partija.

Kinijos interneto tinklo informacijos centras (The China Internet Network Information Center) teigia, kad tai yra naujausioji Komunistų partijos iniciatyva, kuria siekiama kontroliuoti internetą. Šioje valstybėje yra net 300 milijonų interneto vartotojų. Vis dėl to, tokios kontrolės kliūčių yra labai daug: tiek daug, kiek ir kompiuterių, programinės įrangos ir pornografijos parduotuvių bei prekiautojų.

„Green Dam“ filtravimo programinė įranga susilaukė didžiulio pasipiktinimo ne tik šalyje, bet ir tarptautiniu mastu. „Kas yra „Green Dam“ programinė įranga?, - klausė Wu Baobabo, „Hailong“ elektronikos centre pardavinėjanti „Dell“ nešiojamuosius kompiuterius. – Jei perkate kompiuterį po liepos 1 dienos, ji bus pridedama prie jūsų programinės įrangos. Tačiau nesijaudinkite, mes galime nesunkiai ją pašalinti“.

Tarptautinės korporacijos jau daugelį metų nerimauja dėl Kinijos Vyriausybė nesugebėjimo nuslopinti piratinės programinės įrangos, kuri pardavinėjama už nedidelę kainą, platinimo. Tačiau dabar ši nekontroliuojama rinka taip pat gali sužlugdyti cenzūros bandymus. Gali būti, kad „Green Dam“ programinė įranga bus dažniau ignoruojama negu naudojama.

„Planas, susijęs su „Green Dam“ naudojimu, yra rimtas rinkos taisyklių pažeidimas. Vyriausybės neturėtų primesti konkrečios programinės įrangos, - sakė Renmin universiteto viešosios politikos profesorius Mao Shoulong. – Tačiau praktikoje poveikis nebus didelis, kadangi nėra labai lengva kontroliuoti mažmeninių pardavimų sektorių. Didelės kompanijos laikysis nurodymų, tačiau kas gali sukontroliuoti tūkstančius mažesniųjų?“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: