Kinijoje atidėtas filtravimo programinės įrangos įdiegimas  (3)

Trečiadienį Kinijos interneto vartotojai užplūdo mados meno zonos kavinę. Tokiu būdu jie atšventė paskutinę minutę sustabdytą Vyriausybės bandymą įdiegti filtruojančią programinę įrangą. Taip pat jie stengėsi apginti žodžio laisvę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug 200 Pekino gyventojų buvo apsirengę marškinėliais, pašiepiančiais „Green Dam“ planą. Ryte jie atvyko pavalgyti tradicinių kinų pusryčių ir pasiruošti ilgai dienai. Iš pradžių buvo sumanyta boikotuoti sumanymą nuo liepos 1 dienos pradėti naudoti filtrą. Dalyviai sakė, kad nesitikėjo pergalės prieš cenzūrą. „Labai retai pasitaiko toks atvejis, kai staiga Vyriausybė nusprendžia pakeisti savo sprendimą“, - teigė menininkas Ai Weiwei, kuris organizavo boikotą bei šventę.

Antradienį vakare, likus keletui valandų iki priėmimo nutarimo, jog visuose Kinijoje parduodamuose kompiuteriuose turi būti įdiegta tam tikra programa, Pekinas visus nustebino. Pramonės ir informacijos technologijos ministerija teigė, kad nutarimas bus kuriam laikui atidėtas, tačiau naujos šio plano įgyvendinimo datos nepranešė. Pareigūnai sakė, jog buvo numatyta, kad programinė įranga turi sustabdyti pornografijos platinimą internete. Aktyvistai, pramonės grupės ir užsienio pareigūnai pajuokė šiuos nutarimus, kadangi tai yra atgrasu, egzistuoja daugybė techninių trūkumų ir tai yra komerciškai nesąžininga.

„Mes esame labai laimingi, kad pasiekėme tai, ko norėjome, - sakė dvidešimt septynerių metų menininkas Liu Yaohua. – Mes norėjome išreikšti savo požiūrį į „Green Dam“ planą“. Kai kurie renginio dalyviai buvo sunerimę, kadangi tai buvo tiesioginis, atviras pasipriešinimas Vyriausybės kontrolei. „Aš šiek tiek sunerimęs, tačiau labai svarbu, kad aš pasiryžau čia ateiti“, - sakė dailininkas Zang Yi. Šis planas bus pamirštas, jei Pekinas nuspręs, jog nenori susidurti su antru užsienio ir šalies gyventojų spaudimu.

Pekino centre, kuris specializuojasi į kompiuterius ir programinę įrangą, pardavėjai trūkčiojo pečiais dėl šios naujienos. „Tai programinė įranga, tokia pati kaip ir kitos. Jei vartotojas pageidauja, galima ją pašalinti. Tai nėra sudėtinga“, - sakė Zhang Bo, stovėdamas prieš kinų pagamintus nešiojamuosius kompiuterius. Tačiau advokatas, pasisakęs prieš šią programinę įrangą, įspėjo, jog dar per anksti džiaugtis pergale.

„Tai nebuvo nutraukta, tik atidėta. Gali būti, kad praėjus kuriam laikui bus bandoma ir vėl įgyvendinti šį planą“, - teigė Liu Xiaoyuan. Jis nesupranta, kodėl programinė įranga, skirta apsaugoti vaikus ir paauglius, turi būti įdiegta visuose kompiuteriuose. Menininkas Ai Weiwei sakė, kad kova prieš cenzūra bus tęsiama. „Kai jauni žmonės, užaugę 1980-aisiais ir 1990-aisiais metais supras, kad jų gyvenime labai svarbūs kompiuteriai gali būti gerokai suvaržyti, tai sukels jų natūralų, savotišką dalyvavimą politinėje veikloje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: