Tyrimas parodė, kad patentų sistema gali stabdyti inovacijas  (6)

Ar tikrai egzistuojanti patentų sistema skatina inovacijos, nors vienas iš pagrindinių jos sukūrimo tikslų ir buvo būtent toks. Norėdami tai patikrinti, Billas Tomlinsonas (Bill Tomlinson), Kalifornijos Universiteto profesorius kartu su kolegomis sukūrė interneto kompiuterinį žaidimą, imituojantį JAV patentų sistemos veikimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programa „PatentSim“ modeliuoja inovacijų procesą, turi potencialių inovacijų duomenų bazę bei suteikia galimybes vartotojams bendrauti vienas su kitu tobulinant, licencijuojant, parduodant, perkant, apsaugant ar skatinant naudotis patentais.

Ši sistema leido vartotojams pasirinkti veikimo aplinką – ji galėjo būti arba tokia, kokia yra šiuo metu egzistuojanti patentų sistema, arba tokia, kur patentai nėra apsaugoti, arba kurioje egzistuoja ir patentavimas, ir galimybės laisvai keistis inovacijomis (analogiškai atviro kodo sistemai).

„Modeliavimas parodė, kad patentų sistema visai neskatina inovacijų, o atvirkščiai - vartotojai buvo labiau linkę skleisti ir kurti inovacijas tuomet, kai nebuvo patentų apsaugos“, padarė išvadą Billas Tomlinsonas.

Tyrėjai lygino šias tris sistemas pagal inovacijų lygį, išradimų skaičių, produktyvumą, bendrą visuomenės gerovę bei galimybes uždirbti pinigus.

Šios modeliavimo programos vartotojais buvo parinkti įvairių specialybių pirmo kurso studentai, kuriems dar nebuvo skaitytos intelektualiosios nuosavybės apsaugos paskaitos.

„Dabartinė patentų teisė remiasi šimtmečio senumo teze, kad patentai skatina technologijos progresą, bet mes suabejojome šiuo teiginiu“, teigia Endriu Torrance (Andrew Torrance), teisės profesorius ir vienas iš šio tyrimo autorių. „Jeigu teisė remiasi klaidingomis prielaidomis ir neteisinga informacija, tuomet nukenčia visuomenė, negalėdama paskatinti greitesnio naujų technologijų, kurios keltų pragyvenimo lygį ir kokybę, vystymosi.“

Šis tyrimas yra publikuojamas leidinyje „Columbia Science and Technology Law Review“ ir pakliuvo į portalo „Social Science Research Network Web site“ Top-10 - dažniausiai parsisiunčiamų ekonomikos straipsnių - sąrašą.

Jį galima atsisiųsti iš čia: Patents and the Regress of Useful Arts.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)