Naujos elektrinės blokas Lietuvai gali kainuoti 3-5 mlrd. eurų  (12)

Vienas naujos Visagino atominės elektrinės (VAE) blokas gali kainuoti 3-5 mlrd. eurų, o galimas bloko galingumas priklausys nuo turimų pinigų kiekio ir gali svyruoti tarp 500 ir 1700 MW. Kadangi jėgainę statysiančios valstybės – Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija – reikiamų lėšų nesurinks, bus ieškoma strateginio investuotojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios įžvalgos pateikiamos tarptautinio konsorciumo, vadovaujamo investicinio banko „NM Rothschild&Sons“ ekspertų paruoštoje verslo modelio apybraižoje, kuri Lietuvai gali kainuoti 3,5 mln. eurų. Tačiau didžioji šios sumos dalis „NM Rothschild&Sons” atiteks tuo atveju, jeigu bus pasirašyta įpareigojanti investicijų sutartis su strateginiu investuotoju.

Potencialiais investuotojais įvardijamos daugiausia Europos Sąjungos (ES) įmonės: britų „EDF“, vokiečių „E.ON“, prancūzų „Suez-GDF“, italų „Enel“, ispanų „Iberdrola“, vokiečių „RWE“, švedų „Vattenfall“. Kaip galimos partnerės minimos ir čekų „CEZ“, amerikiečių „Duke Energy“, japonų „Toshiba“ ir prancūzų „Areva“, tačiau šios keturios įmonės yra tarp turinčių mažiausią vertę.

„Strateginiu investuotoju galėtų būti didelės energetinės ES kompanijos, didelės energetinės kompanijos, kurios savo turtu galėtų garantuoti paskolas, reikalingas projektui vykdyti. O tokių pajėgių investuotojų iš esmės yra tik ES“, - trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje Seime kalbėjo VAE generalinis direktorius ir naujos atominės elektrinės projekto vadovas Šarūnas Vasiliauskas.

Pasak energetikos ministro Arvydo Sekmoko, sutartis su strateginiu investuotoju turėtų būti pasirašyta pirmą 2010 m. pusmetį. „Be abejo, tai preliminarios datos, nes vyks derybos su regioniniais partneriais – Latvija, Estija, Lenkija. Nuo tų derybų sėkmės priklausys bendras derybų paketas“, - teigė ministras.

A. Sekmoko tvirtinimu, manoma, kad strateginis investuotojas turėtų gauti 50-60 proc. atominės elektrinės akcijų.

Galingumas neaiškus

Koks gali būti naujos atominės jėgainės galingumas, tarptautinis konsultantas neatsakė, mat laikoma, kad tai priklausys nuo surinksimų lėšų kiekio. A. Sekmoko tvirtinimu, vienos VAE bloko galingumas gali svyruoti nuo mažiausio iki didžiausio, tai yra 500-1700 MW.

„Iš tikrųjų galingumas priklausys nuo finansavimo, nuo įnašų – tiek natūra, tiek finansinių įnašų. Tai galutinai nulems galingumą, tai yra, ką mes galime statyti. Galima norėti važiuoti Mersedesu, bet galbūt bus galima įsigyti tik dviratį“, - svarstė ministras.

Dabartinis elektros energijos perdavimo tinklų pralaidumas siekia 1300 MW, tačiau ministras sako, jog būtų galima sutarti stiprinti ir perdavimo tinklus.

„Turime Lietuvos mokslininkų atliktą analizę, kad šiandien Lietuvos perdavimo tinklai leidžia iki 1300 MW perdavimo galingumą. Tai nereiškia, kad būtinai turi būti toks galingumas, jis gali būti mažesnis ir gali būti didesnis su sąlyga, kad bus padarytos investicijos ir į perdavimo tinklus“, - kalbėjo A. Sekmokas.

Anksčiau kalbėta, kad visas naujos atominės elektrinės galingumas galėtų siekti 3200-3400 MW, mat vien Lenkija pageidavo 1200 MW elektros energijos.

Elektrinės Baltarusijoje ir Kaliningrade netrukdys?

„NM Rothschild&Sons“ parengtas verslo modelis naujos atominės statybai Lietuvoje kliūčių neįžvelgia. Kaip trečiadienį spaudos konferencijoje teigė energetikos ministras A. Sekmokas, VAE statybai netrukdo ir tai, kad Baltarusijoje ir Rusijos Kaliningrado srityje gali išdygti dar dvi atominės jėgainės, mat dar neaišku, ar jų statyba neužtruks ir ar pati projekto vertė nepabrangs.

„Iš tikrųjų jeigu pasižiūrėtume ne taip toli, į Suomiją, tai matome, kad „Arenos“ statomas reaktorius vėluoja porą metų, projekto kaštai didėja lyginant su planuotais. Šiandien mes negalime įvertinti, kokie bus kaštai ir kokia bus projekto savikaina Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje“, - sakė ministras.

Jo teigimu, konsultantai įvertino ir tai, jog rinkos poreikis bus pakankamai didelis, tad esą bus galima naudoti ir trijų atominių elektrinių gaminamą energiją, o žema šiose elektrinėse gaminamos elektros savikaina natūraliai išstumtų kitas elektros energijos gamybos rūšis.

„Paprasčiausiai iš rinkos būtų išstumiamos kitos energijos gamybos įmonės, kurios būtų mažiau efektyvios. Aš manyčiau, kad tai yra vienas iš svarbių atsakymų, kuriuos davė konsultantai“, - kalbėjo A. Sekmokas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Eglė Samoškaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)