Tikintieji internete: pastoriai atidaro internetines bažnyčias  (25)

Bažnyčios savanoriai pasveikina lankytojus, įžengiančius į fojė. Maldos grupė pradeda šlovinimą, o pastorius pasiūlo kiekvienam asmeniškai pasimelsti. Pasakius pamokslą, ateina laikas liturginėms apeigoms. Po jų tikintieji pasikeičia „Facebook“ ir elektroninio pašto adresais, kad galėtų vėl susisiekti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis susitikimas nėra neįprastas, nes jis vyksta kiekvieną savaitgalį nesuskaičiuojamą daugybę kartų įvairiose bažnyčiose. Tačiau tai gali vykti ir internete. Internetas tapo "karščiausia" vieta, kurioje galima pastatyti bažnyčią. Augantis tikinčiųjų skaičius kuria savotiškas interneto atšakas, kurios neapsiriboja savaitinėmis paslaugomis.

Svetainės yra interaktyvios, jose yra specialus internetinis pastorius, gyvai bendraujantis su tikinčiaisiais bei studijuojantis Bibliją. Vienoje svetainėje vartotojai gali spustelėti mygtuką ir taip simboliškai priimti Kristų, kaip savo Gelbėtoją - kitaip tariant, "atsiversti į tikrąjį tikėjimą".

Negana to, viskas žengia dar toliau. Pavyzdžiui, Flamingo Road bažnyčia, esanti Floridoje, Cooper mieste, jau du kartus internete atliko tikrą krikštą. „Mūsų tikslas nėra leisti žmonėms namuose pasyviai stebėti tai, kas vyksta. Jie dalyvauja čia pakankamai aktyviai“, - tvirtino Flamingo Road bažnyčios internetinis pastorius. Tačiau šis žingsnis verčia krikščionis iš naujo išnagrinėti bažnyčios mintis. Tai sudėtinga diskusija, apimanti teologiją, tradicijas bei kultūrinius lūkesčius, parodančius, kaip krikščionys turi melstis ir ką iš tikro įkūnija liturginiai papročiai.

Net bažnytinių internetinių svetainių kūrėjai nesutaria, kaip toli jie gali pažengti. Pavyzdžiui, dauguma siūlo krikštą atlikti asmeniškai. Tuo tarpu nepalaužiamieji kritikai teigia, kad krikščionių bendruomenei būtinas asmeninis bendravimas. Jie mano, kad svetainės krikščionims yra tarsi greitas maistas. Jie ragina apsvarstyti, ar internete gali būti sukurti realūs santykiai.

Tačiau diskusijos nestabdo internetinių bažnyčių populiarėjimo. Indianos Granger Community bažnyčios pastorius Rob Wegner netrukus žada pristatyti savo internetinę bažnyčią. Tokių dvasininkų skaičius nuolat didėja. Pastoriai, kurie palaiko svetaines, tvirtina, kad jų religinė pareiga yra panaudoti šį būdą ir tokiu būdu pasiekti daugiau sielų.

„Mes gyvename tame amžiuje ir kultūroje, kur žmonės lanko mokyklas internete, atlieka bankininkystės paslaugas, organizuoja internetinius pasimatymus ir atlieka kitus veiksmus, - sakė Kurt Ervin, prižiūrintis Central Christian bažnyčios internetinę svetainę. – Kodėl nesukūrus platformos, leidžiančios internete apsilankyti mišiose?“. Central Christian naujas bažnyčios paslaugas pristatė šį rudenį svetainėje „Facebook“.

Svetainių požiūriai sutampa: roko stiliaus maldų muzika bei pamokslas įrašomas ir pateikiamas kiekvieną savaitgalį praktiškai visuose tinklapiuose. Savanoriai pabrėžia tai, ką moko Biblija ir blokuoja netinkamas žinutes. Vis dėlto kiekviena svetainė turi ir savų savybių. Seacoast bažnyčioje vartotojai internetu gali atgailauti: jie privačiai gali skelbti savo nuodėmes. Granger svetainėje lankytojai gali pasirinkti savo sėdėjimo vietas. Be to, jie gali pasikeisti su greta jų esančiais žmonėmis „Facebook“ ir „Twitter“ adresais.

Pastovūs lankytojai ir savanoriai visame internete aktyviai skelbia internetinių bažnyčių reklamą ir kviečia prisijungti prie naujosios internetinės paslaugos. „Prieš penkiasdešimt metų niekas nebūtų pagalvojęs, kad kada nors tai gali įvykti, - pripažino Granger pastorius Tim Stevens. – Dabar mes galime matyti žmones ten, kur jie yra“.

Šis reiškinys yra toks naujas, kad niekas negali tiksliai suskaičiuoti tokių internetinių svetainių. Organizacija „Leadership Network“, studijuojanti ir palaikanti inovatyvias bažnyčias, rado bent 40 tokių bažnyčių. Bažnyčios, turinčios savo tinklapius, teigia, kad jos dažnai sulaukia kitų pastorių, norinčių įkurti savo svetaines, skambučių.

„LifeChurch.tv“ laikoma šios formos pradininke. 2006 metais pastoriai pristatė paslaugą, kuri dabar vadinama „Bažnyčia internete“. „LifeChurch.tv“ transliuoja daugiau nei 25 internetines paslaugas, tačiau planuojama pasiūlyti jų dar daugiau. Šios paslaugos pritraukia daugiau nei 60 000 lankytojų peržiūrų. Transliacijos sudaromos pagal Grinvičo vidutinį laiką, todėl tai pritraukia žiūrovus iš daugiau nei 140 valstybių.

„LifeChurch.tv“ rado būdą pritraukti žmones, kurie toli gražu nėra religingi. Tikintieji perka „Google“ sistemoje netikėtus paieškos raktažodžius ir taip pasiekiami net ir tie naršytojai, kurie įveda užklausas  „Seksas“ ar „Nuogos moterys“ ir tuo pačiu yra kviečiami į realaus laiko tikinčiųjų paslaugas. „LifeChurch.tv“ pastorius Bobby Gruenewald, prižiūrintis pastangas internete, teigia, kad tikslas – suteikti žmonėms krikščionišką patirtį. Jis pažymėjo, kad daugybė žmonių ne tik žiūri pamaldas internete, bet ateina ir į vietinę bažnyčią. Šalyse, kuriose krikščionys yra persekiojami, bažnyčia internete yra vienintelis būdas ją pasiekti.

Kad tokie projektai veiksmingi, iliustruoja nedidelis pavyzdys. Pernai metais Kalėdų išvakarėse 38 metų Amanda Sims buvo prisijungusi prie „Twitter“ svetainės, kai jos draugas parašė, kad stebi „LifeChurch.tv“ paslaugą. Ji prisijungė ir dabar nuolat grįžta čia. Šiuo metu ji dirba „LifeChurch“ kaip savanorių koordinatorė, kuri kontroliuoja viso pasaulio žmonių grupes, norinčias melstis internete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (25)