Arūnas Žalnierius. Ar verta valstybės įstaigoms pereiti prie atviro kodo?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

wolas 2009-11-10 11:46
Nesuderinamumai su uzdaro kodo formatais kyla tada kai juos propaguoji ir naudoji. Jei naudosi atviro kodo formatus jokiu nesuderinamumu ir nekils, beje zinoma geriau nuomoti kiekvienais metais uz licensijas vis kazkiek litu i sona nueis nei nieko nemoketi tada neis ir litu pasidaryt... Vnz tau subine isspardyt reikia , micro$oftas tau aciu pasakys. Taip pradzioje pareikalaus daugiau investiciju bet veliau atsipirks. Apie Blue bridge http://jaro.lt/2009/11/8/abejones-del-b ... petencijos Blue Bridge ir 8milijonai is sodros https://lists.akl.lt/pipermail/akl/2009 ... 03937.html
DRZ 2009-11-10 12:10
Sutinku su prieš tai rašiusiu komentatorium... Totali nesamonė, kiek yra pavyzdžių kai sėkmingai pereina prie atviro kodo ir sutaupo milijardus, tiesiog atviras kodas neišperkinėja tokių straipsnių kaip šis... Jis plinta tik dėka kokybės, o čia tie visi paminėti minusai yra totali nesamoninė... Tik svaisčiojimai...
Azuolas 2009-11-10 12:14
Aišku kainuos nemažai lėšų perėjimas, bet vistiek anksčiau ar vėliau tai atsipirks. Manau reikėtų žiūrėti į ateitį.
Darius Damalakas 2009-11-10 12:17
Straipsnis visai neįtikino, nes spekuliuojama vien tik nuomonėmis. Arūnai, gal galėtumėt pakomentuoti, ką reiškia jūsų manymu žodis "daug" šiame kontekste: " Pirmiausia, perėjimas prie kitos programinės įrangos reikalauja didelių pradinių investicijų ir daug žmogiškųjų išteklių." 'Daug žmogiškųjų išteklių' yra labai neapibrėžtas terminas. Be to, "daug žmogiškųjų išteklių" reikalauja bet kuri programinė įranga, įskaitant ir nuosavybinė, taigi čia tikrai ne argumentas. "Atvirojo kodo programinės įrangos licencijos kainuoja mažiau arba yra nemokamos, tačiau retai įvertinamos papildomos išlaidos, tokios kaip apmokymai, priežiūra ir duomenų perkėlimas. " Čia irgi argumentas be faktų, nes integruoti nuosavybinius sprendimus kainuoja ne mažiau nei kitus. Tiesą sakant, gali kainuoti net ir brangiau, nes už nestandartines integracijas įmonės ima didžiulius pinigus, o įrangos naudotojams pasiieškoti pigesnės alternatyvos neleidžia pagal sutartį. Visi žinome, kad tai yra vadinama "vendor lock-in", kaip žinia, Blue Bridge savo verslą irgi grindžia tokiu principu. Tai nėra blogai, tiesiog tai kainuoja daugiau pinigų nei tuomet, kada konkurencija yra dirbtinai nedraudžiama. Taigi, straipsnis nepateikia konkrečių skaičių apie kainas, bei nutyli apie "vendor lock-in" efektą. Su pagarba, Darius Damalakas
KeeperMustDie 2009-11-10 12:22
Cia ir eina kalba, kad nelabai verta galvoti apie ateiti dabar, kai taip reikia taupyti, dabar svarbiausia galvoti kaip isbristi, o jau po to galima butu investuoti. P.S. zmones kurie varo ant MS ir tik del to naudoja linuxus labai nepadeda, jei rupinamasi atviru kodu, tai reikia sneketi apie jo privalumus, o ne smeizti konkurentus, rimti zmones smeizimu neuzsiema(for wolas)
xenixas 2009-11-10 12:26
na jei jau arunas taip nusprende, jog nieko gero, tai tik irodo dar viena zmonijos nemoksiskuma prisiderinti ir evolicionuoti. toks jausmas ka visi kaimieciai, kazi kodel taip sunku nebuna pereinanat prie kito telefono gamintojo? turiu tada pasiulyma, reikia kirsti liga nuo saknu, reikia jau mokykloje vaikus mokinti dirbti linux, o ne supazindineti studentus su linux. as nematau, nesuderintu formatu, nematau kad nebutu word excel tipo redaktoriu, bet viena zinau, sutaupau laiko, kompiuterio resursu maziau reikia, ir akiai maloniau dirbti, nes visa aplinka kaip ir prisitaiko prie vartotojo, o ne vartotojas taikosi prie M$ aplinkos.
antanasb 2009-11-10 12:30
Kadangi BlueBridge padai svyla, būtinai reikia pateikti abejotinus pavyzdžius. Aišku, patirties yra įvairios. Reikia nepamiršti ir Microsoft lobistų ir „otkatininkų“. Tokia nesmulki Prancūzijos žandarmerija (policija) nuo 2001 m. nuosekliai pereina prie AK ir Linux sprendimų, nesusidūrė su rimtom problemom („žaidimai nėra mūsų prioritetas“) yra patenkinti didžiule finansine nauda (žr. http://www.osor.eu/case_studies/towards ... for-ubuntu). Pagal BlueBridge išeitų, kad IBM, Novell, Oracle, HP, Intel ir kitos bendrovės pjauna grybą, vystydami Linux?
antanasb 2009-11-10 12:46
Kadangi Bendrosiose ugdymo programose nėra jokių kliūčių naudoti alternatyvią PĮ, viskas priklauso nuo asmeninės iniciatyvos ir sutarimo. Dirbu su įvairaus amžiaus mokiniais nuo 5 iki 12 klasės. Pernai iš dalies, o šiemet jau visoms užduotims naudoju Baltix ir kitas Ubuntu Linux atmainas. Antanas Budriūnas Klaipėda
Marius.brn 2009-11-10 12:50
Pirma, man patiko kad visur minima "gali buti brangiau". Niekur nera konkretaus tyrimo kiek iseis pradinis investavimas. Pirmas dalykas jei pradinis investavimas ir iseitu nemazas tai prisiminkime kad tolimesni reikalai nieko nekainuos. O uzdaras kodas kaip kainavo taip ir kainuos. Nes priziureti dabar reikia ir ta ir ta. Plius daugybe kompaniju pacios pereina prie LINUX. gi tie patys nokia, intel, dell ir daug daug kitu eina ant linux. Ir ne siaip sau. O tie bluebridge lai susiranda kitus kas naudos uzdara koda ir lai juos aprupina, priziuri. Gi auksine sistema ir visi ja naudoja.
HardAxe 2009-11-10 12:59
Na jau komentavau neseniai... pirmiausia pereikim prie open ofice, firefox. tuomet po pusės metų darbo vietose (ne darbo stotyse) galima diegti ubuntu ir t.t. nereikia visko keisti iškart
jooopt 2009-11-10 13:06
Uztektu pradeti naudoti Open Office vietoj M$ Office mokyklose, universitetuose ir pan., kur naudoja 90% vartotoju 10% Office galimybiu ir jau rezultatas butu. Niekas juk ir neliepia mesni viska ir iskarto pereiti prie Linux ir pan. Nesuderinamumas kyla ir del paciu uzdaro kodo programu kureju kuriems nepalanku kad vartotojai naudotu ne ju programine iranga (pvz.: M$). "daug žmogiškųjų išteklių" pareikalauja bet kokios naujos programines irangos isisavinimas (pvz.: WinXP -> Win7, M$ Office 2004 -> M$ Office 2007) tiek naujiems tiek ir esamiems darbuotojams. O "geri IT specialistai" turetu tikrai lengviau pereiti prie atviro kodo programines irangos (pvz.: Open Office) matydami analogiska veikima ir valdyma su uzdaro kodo programine iranga. P.S. Zmones ima priesintis bet kokioms naujovems kai tai ima juos pacius liesti ir gali priversti mokintis is naujo.
Grantas 2009-11-10 13:08
Ponas, Arūnai. Rašote taip, tarsi pats nedirbtumėte su valstybinėmis įstaigomis. Nors nesenai ir pasirašėt sutartį su SODRA, kurios vertė 8,6 mln. litų. Sakot, kad paruošė IT specialistus įstaigos? Ar esat bent su vienu tokiu paruoštu asmeniškai kalbėjęs? Beveik esu įsitikinęs, kad ne, jei taip drįstat rašyti. Kitas aspektas. Kiek bent jau patenkinamai mokančių dirbti su kompiuteriu yra valstybinėsė įstaigose, kurių nereiktų mokyti? Visi žinoma sistemą, kuri veikia pas mus priimant į darbą valstybinėse įstaigose (pažįstami, partija ir t. t.), tad kompiuterinis raštingumas tikrai ne pirmoj vietoj... Mokyti reikia visus, tik gal ne visus vienodai. O kai žmogus nemoka - tai nėra skirtumo ką jį mokyti - dirbti su MS Office ar su OpenOffice. Na taip... kyla kartais šiokių tokių problemų dėl suderinamumo, tačiau kur jų nekyla? O kiek jų kyla su MS Windows Vista ar naująją Windows 7? Kodėl apie tai neužsiminėte? Aišku, sudarant milijonines sutartis su valstybe kaip ir būtų nedera apie tai kalbėti ar ne?
bullka 2009-11-10 13:14
Pasigirsiu. Jau 4d. (šiandien penkta diena) kaip namie naudoju Linux. Turiu pasakyti, kad kol kas nesusidūriau su jokiomis rimtesnėmis problemomis. Tiesa.. dar neklausiau muzikos, nebandžiau kokio Acdsee analogo ir nežiūrėjau filmų. Bet tai ką pamačiau - teikia pakankamai nemažai pasitikėjimo.
lape 2009-11-10 13:38
Nežinau, kokios čia problemos - mes savo imoneje naudojam Open ofisa jau nuo pat jo atsiradimo. Net nepamenu kiek metu - kokius 10 turbut. Jokiu investitcijų į apmokymą ar instaliavimą nebuvo, 15 kompu dirba ir nieko. Ateina moteriškės, dirba rašo, ir net nežino, kad ne su wordu ar exceliu dirba. OS tiesa, tai winxp.
Arns 2009-11-10 13:47
dauguma matyt nepagauna kampo, jog valstybinėse įmonėse apskaitoms vesti naudojamos tikrai ne openoffice ir pan tipo programėlės. Pakeitus OS, reiktu perderinti ar net perkuti jas, o darbas turi judėti, jis negali sustoti. Paskelbti jog pradėsime perėjimą galima, tada programuotojai žinodami ko reiks, galėtu pradėti derinti, vėliau mokyti ir t.t. Tačiau tau užima daug laiko, matote pvz, dauguma perėjimų milžinoskese įmonėse trunka ne po vienerius metus. Be to krizė, programos siųlomos dėl taupumo, tačiau momentiniu atveju jos kainuos tikrai daug, žinant jog jau dabar rimtam minuse sėdim ir Kubilius su savo chebra vis ieško kam algą nukirpti, kam finansavimą pamažinti, tokie keitimai nelogiški. Gerai jei jie tik neįvyks, bet jei jie bus vygdomi atleidžiant žmones kad programai atsirastu pinigų, tada tik dar labiau aštrinim socialines problemas.
Tir4elis 2009-11-10 13:57
Matosi, kad "Mikrosoftinis" straipsnis . Jei rimtai, tai kol nebus daugiau tokio jaunimo kaip p. Budriūno mokiniai tai su pereidinėjimais prie Linux bus bėdų. Nes darbuotojų apmokymas tikrai bjaurus dalykas. Čia nepakanka vieną kitą kartą parodyt ką spaust. Kai eilę metų žmonės pratinami prie vieno, o paskui bandoma pervest prie kito, gaunasi ne tik didelis pasipriešinimas, bet ir darbo problemos. Yra darbo įpročiai, nusistovėję sprendimai be kurių daugelis tiesiog neįsivaizduoja savo darbo. Tuo labiau, kaip kažkas teisingai pastebėjo, uždaro kodo kūrėjai nenori, kad jų kūriniai dirbtu su atviru kodu. Taigi jei firma investavo į savo sistemas ne vieną dešimtį tūkstančių litų, tai jos niekaip nepriversit jau dirbančios sistemos, prie kurios įpratintos visos buhalterės ir apskaitininkės, tam reikalui stovi serveriai su atitinkama Microsoft programine įranga pereit prie ko nors kito. Žinoma gera kalbėt, kad va, tai pigiau, o pabandykit ne vieną gigabaitą "sveriančią" duomenų bazę paleist kitoje sistemoje, jei ji tam nepritaikyta, pertvarkyt dešimtis prie jos jungiamų kompiuterių į kitą sistemą, apmokyt darbuotojus, pagaliau užtikrint, kad visa tai veiks be sutrikimų ir tikrai ne vienas ne tik nustosit taip kalbėt, bet ir prakeiksit tą dieną kai šovė į galvą tokia mintis. Kolega skaičiavo kiek gi jam darbovietėje kainuotų toks reikalas jei jis nuo WinXP ir server 2003 pereitu prie Vista ir Co su savo aptarnaujama Navision duombaze. Paklausus kokia sumą gavo, nusijuokė, kad ties 150 000 Lt nusibodo skaičiuot. Čia vien programoms. O linux su tokiais daiktais visai nedraugauja. Tiek Suse, tiek Ubuntu siūliusiems pakako užsimint apie Navision ir siūlymai baigėsi. Tiek pas minėtą kolegą, tiek pas mus piršosi Microsoft'o atstovai su savo nuomomis. Aišku pasiūlymai puikiai atrodo, o ir kalba gerai. BET. Paskaičiavom kiek gi ta nuoma kainuos jei pažiūrėsim ne 1 ar 2 metų laikotarpį, bet tiek, kiek pirktas kompiuteris kartu su OEM licenzija gali fiziškai "patraukt". Be kap. remonto pas mane pradirba 4-5 metus. Perkama su ta mintimi, kad ten kur reikia didelių pajėgumų ir yra nuolatinis kompiuterių galios prieaugio poreikis perkami nauji, o paskui kai jau "nebepatempia" keičiami, o patys keliauja ten kur jų galios pakanka. Taip užtikrinama, kad be papildomų investicijų sistema gerai prižiūrima visai gerai dirba. Ir taip, ir anaip dėliojom, bet jei firma kompiuteriams ir operacinėms pinigų netaško, bet kokia programinės įrangos nuoma tampa apiplėšimu vidur baltos dienos. Atkreipkite dėmesį į tai, kad kalbama, kad kai nebereiks licenzijos, jos nebenuomosit. Ok, o ką daryt su kompiuteriu? Išmest? Dėt kažką naujesnio? Vistą vietoj XP? 2003'ią ofisą keist į 2007'ą? Po tokių pasiūlymų vos nepasiūliau nešdintis ten kur akys mato arba ten iš kur greit neparsirandama. Jei į jau dėvėtą kompiuterį siūlo kišt labiau jį apkrausiančias sistemas tai tegul bobutėms seka pasakas, apie tai kaip reik taupyt. Taigi kol kas jokių sistemos "perdarymų", o vienur Firefox'as, kitur OpenOffice. Ten kur žmonės jaunesni arba galima negriaunant sistemos kažką kitokio daryt. Bet tik ne taškyt dešimtis ar šimtus tūkstančių darbams, programoms ir mokymams be kurių galima apsieit.
Karvė 2009-11-10 15:31
Ką čia ir komentuoti - vienašališkas spekuliatyvus straipsnis, bet juk BlueBridge net nelabai nusimano, kas yra atviras kodas, štai jiems paaiškinimas - http://jaro.lt/2009/11/8/abejones-del-b ... petencijos Šiaip perėjimas gali kainuoti vieniems daugiau, kitiems mažiau - tiesiog reikia paskaičiuoti pirma. Neabejoju, kad Sodros 8.5mln gali būti visai pakankama perėjimo darbams pradėti, o gal ir pabaigti. Be abejo programų ir sistemų būna visokių, bet jau kurį laiką naudojamos web sistemos, kurioms nereikia jokių specifinių programų, tik naršyklės, todėl ir pakeisti OS labai paprasta. Bet kokiu atveju, tereikia nepagailėti kažkam valandos laiko ir sudaryti sąrašą produktų, kurie naudojami, o jau atvirojo kodo judėjimas galės nemokamai paskaičiuoti ir pateikti prognozes kiek tai kainuoja ir nereikės niekam burti iš tirščių - "kiek kainuoja", "kiek gali kainuoti" ir "kiek kainuotų, jei nekainuotų"...
R2D2 2009-11-10 16:15
90% darbuotojų valstybinėse įmonėse naudojasi internet + mail + word + exel Kiekvienam - 400Lt OS + 800Lt M$Ofisui. Gal buhateriai dar ir naudoja kokią Rivilę ar Navision, bet visiems kitiems pilnai užtektų Linux. Gal prieš 10 metų ir reikėjo viską konfiginti komandine eilute, bet ne dabar... Blue Bridge gal nematė nei Ubuntu, nei OpenSuse, nei Debian'o. Kol nebuvo poreikio daryti apskaitos programų ant *nix'u , niekas ir nedarė. Bus poreikis, bus ir programos.
Tir4elis 2009-11-10 16:54
Kodėl "vis dar naudoja?" . Reiktu sakyt "jau naudoja", ypač turint minty kiek darbo ir laiko buvo įdėta sistemos paleidimui ir darbuotojų paruošimui darbui su sistema . O dėl darbuotojų tai aš dar nesenai turėjau įrodinėt, kad: buhalterių nemokėjimas naudotis kompiuteriu tai ne kompiuterių ar kompiuteristų, o buhalterių problema" :|.
sz520qm 2009-11-10 17:03
Dar vienas eGZpiertas su nemažu pilvuku iš šaraškino kontoros, stumdantis mikisofto makaroninių kodų produktus... Megztinuko kompanijos atstovas...