Prieš jūrų piratus – skraidantys robotai (Video)  (8)

JAV karinis jūrų laivynas prieš jūrų piratus Indijos vandenyne pradės naudoti nepilotuojamus lėktuvus „MQ 9 Reaper“. Jie kontroliuos Somalio pusiasalio regiono vandenis ir fiksuos visus tarptautinės jūrų teisės pažeidimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš Rytinės Afrikos pakrantės vandenyse nebaudžiamai siautėjančius piratus, kurie puldinėja laivus net 1000 jūrmylių atstumu nuo Somalio krantų, JAV nepilotuojami lėktuvai iš pradžių kovos vien tik teisinėmis priemonėmis. Pasak JAV karinio jūrų laivyno atstovų, nepilotuojami orlaiviai „MQ 9 Reaper“, puikiai užsirekomendavę Rytų Afganistane, gali iki 18 valandų išbūti ore identifikuodami ir naikindami taikinius. To esą visiškai pakanka dideliems vandenyno plotams patruliuoti.

Pasak BBC, dideliame aukštyje skrendantys „MQ 9 Reaper“ yra praktiškai nematomi nuo vandenyno paviršiaus, o jų paliekami pėdsakai radarų ekranuose yra mažai pastebimi. Nors nepilotuojami „Reaper“ lėktuvai gali būti apginkluoti „Hellfire“ „oras – žemė“ klasės raketomis (viename lėktuve jų gali būti įrengta iki 14), JAV karinis laivynas prieš piratus Indijos vandenyne kol kas naudos tik vaizdo stebėjimo techniką – įprastas bei infraraudonųjų spindulių vaizdo kameras. Pasak laivyno atstovų, moderni „MQ 9 Reaper“ vaizdo stebėjimo įranga ilgainiui turėtų įveikti piratavimą šiame pasaulio regione.

Viena didžiausių problemų kovojant su jūrų piratais Somalio pakrančių vandenyse yra ta, kad sugautus nusikaltėlius labai sunku nubausti už tarptautinės jūrų teisės pažeidimus. Iškelti jiems bylas būna itin keblu, nes piratai greitaeigiais laivais greitai pasišalina iš įvykio vietos su grobiu ar įkaitais, ir net sulaikius jų laivus nusikaltėliai laiku spėja atsikratyti ginklais bei kitais įkalčiais, todėl su piratais kovojantys pareigūnai neberanda bylai kelti būtinų nusikalstamos veiklos įrodymų.

Tačiau „Reaper“ iš esmės gali viską pakeisti – jie ne tik laiku praneš apie piratų vykdomas operacijas, bet ir galės surinkti nusikalstamos veiklos įrodymų. Vakarinėje Indijos vandenyno dalyje esantys įvairių šalių karo laivai, gavę JAV nepilotuojamų orlaivių žvalgybos duomenis, galės laiku sulaikyti piratų laivus ir perduoti nusikaltėlius į teisingumo rankas su vaizdo įrašuose ir nuotraukose užfiksuotais jų kaltės įrodymais. Tai reiškia, kad vis daugiau Somalio pusiasalio vandenyse piratų verslu besiverčiančių asmenų iš jūros keliaus tiesiai į Vakarų šalių kalėjimus, o tai daugelį afrikiečių atbaidys nuo šio pelningo užsiėmimo. Beje, jei ilgainiui paaiškėtų, kad vaizdo kamerų ir teisinių priemonių kovoje su jūros piratais nepakanka, visuomet bus galima grįžti prie „Hellfire“ raketų, teigia apžvalgininkai.

Šiuose vaizdo siužetuose pristatomos „MQ 9 Reaper“ galimybės ir pasakojama apie juos valdančių operatorių pratybas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (8)