Kas yra „Discord“, kuriame buvo nutekinti slapti Pentagono dokumentai?  (3)

Pastarosiomis dienomis dėl JAV informacijos nutekėjimo žiniasklaidoje vyksta ažiotažas, šaliai skubant surasti kas išprovokavo šią sumaištį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-13 Kas yra „Discord“, kuriame buvo nutekinti slapti Pentagono dokumentai?  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot atvirojo kodo tyrimų svetainės „Bellingcat“, dokumentai pirmiausia nutekėjo internetinėje žiniasklaidos platformoje „Discord“, kur įslaptintos informacijos nuotraukos buvo paskelbtos viešai.

Nutekėjimas „Discord“ platformoje įvyko likus mėnesiui iki pirmojo pranešimo apie tai balandžio 5 d. Kaip teigiama pranešime, kai kurie iš šių dokumentų „Discord“ pasirodė jau sausio mėnesį. Jei tai tiesa, šie dokumentai buvo pažeidžiami jau kelis mėnesius.

„Bellingcat“ atliko tyrimą, kad nustatytų JAV informacijos nutekėjimo šaltinį – tyrėjai nutekėjimo šaknis rado jau nebeveikiančiame „Discord“ serveryje.

Kas yra „Discord“?

„Discord“ yra socialinės žiniasklaidos svetainė, skirta vaizdo žaidimų entuziastams, kurie gali užmegzti ryšį vieni su kitais per pokalbių programą. Programėlę 2015 m. įkūrė kompiuterių programuotojas Jasonas Citronas.

Tačiau, kaip ir viskas, viskas pasikeitė ir „Discord“ per COVID-19 pandemiją. Programos populiarumas išaugo už vaizdo žaidimus žaidžiančių žmonių nišos.

„Kur galite priklausyti mokyklos klubui, žaidimų grupei ar pasaulinei meno bendruomenei“. Taip save apibūdina San Franciske įsikūrusi svetainė. Prie „Discord“ serverio gali prisijungti bet kas.

Kaip JAV informacijos nutekėjimas atsidūrė „Discord“ pokalbių serveryje?

 

Anot naujienų agentūros AP, viename serverio pokalbyje žmonės dalyvavo diskusijoje apie Rusijos ir Ukrainos karą. Buvo atskleista, kad internetinis asmuo, vardu Lucca, pasidalino slaptais JAV dokumentais. Vėliau šie dokumentai patraukė žmonių dėmesį, kol sulaukė platesnio žiniasklaidos susidomėjimo.

Kai katė buvo ištraukta iš maišo, dokumentai taip pat pasirodė įvairiose kitose platformose, tokiose kaip „Twitter“ ir „Telegram“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(4)
(-2)

Komentarai (3)