Trūksta interneto greičio? Ekspertas pataria, ką daryti, kad galėtumėte namuose naudotis itin sparčiu internetu  ()

Būdami namuose dažniau naršome tinklalapiuose ar socialiniuose tinkluose, žiūrime filmus ar serialus vaizdo įrašų talpinimo platformose, gyvenimą lengvina daugybė prie interneto prijungtų išmaniųjų įrenginių. Net juokaujama, kad namai yra ten, kur mobilusis telefonas automatiškai prisijungia prie interneto. Pasak eksperto, norint išnaudoti visas namų interneto spartos galimybes, pravartu žinoti kelis patarimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiandieniniame pasaulyje, kai internetą kasdien namuose naudojame tiek darbui, tiek laisvalaikiui, natūralu turėti didelius lūkesčius interneto greičio kokybei. Visų pirma, žinoma, jūsų interneto tiekėjas įsipareigoja jums teikti aukščiausios kokybės paslaugas, tačiau net ir patį geriausią ryšį kartais gali trikdyti kai kurios naudojimo spragos – pasenusi įranga ar netinkama maršrutizatoriaus vieta“, – sako dr. Evaldas Stankevičius, „Tele2“ tinklo planavimo ir strategijos vadovas.

Ekspertas pataria, kaip išnaudoti visas interneto spartos galimybes ir namuose mėgautis internetu be jokių trukdžių.

1. Atsinaujinkite maršrutizatorių

Įrangos gedimus gali lemti tiek mechaniniai, tiek programinės įrangos pažeidimai. Kaip ir į kone kiekvieną interneto ryšį naudojantį įrenginį, taip ir į maršrutizatorius įdiegiami programinės įrangos atnaujinimai. Jie yra itin svarbūs dėl interneto tinklo saugumo, ypač kai naujausiuose maršrutizatoriuose įdiegiamos ir papildomos kibernetinio saugumo funkcijos. Tad jei naudojamas įrenginys yra nebepalaikomų sąraše ir nebegauna vertingų atnaujinimų, vertėtų jį pakeisti. Deja, kartais į programinės įrangos atnaujinimą numojama ranka, tačiau toks atsainumas gerokai padidina kibernetinių grėsmių tikimybę.

Jei įrenginio korpusas įtrūkęs, yra atsilaisvinusių laidų, jį taip pat būtina kuo greičiau pakeisti. Ta pati taisyklė galioja, jei maršrutizatorius kaista, jame susikaupė dulkių sluoksnis, kurį sunku išvalyti suspaustu oru. Apie artėjančią būtinybę pakeisti įrenginį signalizuoja ir neveikiančios jo lemputės, nors interneto ryšys vis dar yra. Ekspertai sutaria, kad maršrutizatorių reikėtų keisti kas kelis metus – tik taip bus užtikrinamas pats optimaliausias ir saugiausias interneto ryšys.

2. Pakeiskite maršrutizatoriaus vietą

Maršrutizatoriaus skleidžiami „Wi-Fi“ signalai gali sklisti tik tam tikru atstumu. Tad jei belaidį maršrutizatorių pastatysite namų erdvės pakraštyje, kitame gale gali kilti problemų su ryšio greičiu. Geriausia vieta maršrutizatoriui – centrinė ir aukščiau grindų namuose esanti vieta, netoli nuo ten, kur dažniausiai naudojatės internetu. Jokiu būdu nenumeskite maršrutizatoriaus į rūsį ar sandėliuką – taip tik išaugs ryšio problemų tikimybė.

 

Interneto greitį namuose taip pat gali sulėtinti arba blokuoti tam tikros medžiagos, pavyzdžiui, metalas, plytelės, akmuo arba vanduo. Dėl šių priežasčių geriausia vengti statyti maršrutizatorių šalia vonios kambario, už metalinių baldų ar po jais, taip pat šalia bet kokio didelio vandens indo, pavyzdžiui, akvariumo. Jei belaidžio ryšio signalas, prieš pasiekdamas įrenginius, bus priverstas praeiti pro šias medžiagas, gali sulėtėti greitis ir sutrikti paslaugos teikimas. Be to, „Wi-Fi“ signalus gali trikdyti kitų prietaisų, įskaitant belaidžius telefonus, kūdikių monitorius, mikrobangų krosneles ir „Bluetooth“ garsiakalbius, radijo bangos.

Taip pat reikėtų nepamiršti, kad maršrutizatorius prisijungia prie mobiliojo ryšio stočių (bokštų), kurios taip pat gali stovėti įvairiu atstumu bei kryptimi. Maršrutizatorių geriausia padėti arčiau langų ar stiklinių durų, kur iš mobiliojo ryšio stočių (bokštų) priimamas signalas yra stipresnis, bet nenutolstant nuo erdvės, kurioje naršote dažniausiai.

 

3. Sureguliuokite maršrutizatoriaus antenas

Daugelyje belaidžių maršrutizatorių yra vidinės antenos, sumontuotos įrenginio viduje ir jų negalima reguliuoti. Tačiau jei maršrutizatoriuje yra reguliuojamų išorinių antenų, pabandykite jas perkonfigūruoti. Maršrutizatoriaus antenos paprastai yra visakryptės, t. y. jos siunčia signalus visomis antenai statmenomis kryptimis. Pavyzdžiui, vertikali antena „Wi-Fi“ signalus siunčia horizontaliai ir atvirkščiai.

Jei norite ištempti „Wi-Fi“ signalus, pavyzdžiui, į kelis namų aukštus, gali padėti antenos palenkimas horizontaliai, kad ji skleistų „Wi-Fi“ signalus aukštyn ir žemyn. Jei reikia aprėpti didesnį plotą, nustatykite anteną ir vertikaliai.

4. Išplėskite „Wi-Fi“ tinklą

„Wi-Fi“ stiprintuvai pagerina interneto aprėptį sunkiau pasiekiamose zonose ir sustiprina arba perskirsto „Wi-Fi“ signalus kitose namų erdvėse. Signalo stiprintuvo tinklo kartotuvas gauna signalą iš pagrindinio maršrutizatoriaus, jį sustiprina ir perduoda toliau. Tokį įrenginį tereikia prijungti prie elektros lizdo ir po kelių paprastų veiksmų galite mėgautis didesniu ryšio veikimo diapazonu.

 

5. Pakeiskite veikimo dažnį

Norint turėti optimaliausią interneto ryšį namuose, maršrutizatoriuje turėtų būti įdiegtas naujausias „Wi-Fi 6“ formatas, kuris gerokai padidina ryšio pralaidumą, bei 2.4 ir 5 GHz dažniai. Visi įrenginiai, kurie naudojasi „Wi-Fi“ ryšiu, veikia 2,4 GHz dažnyje. Tai lemia, kad esant dideliam prijungtų prie tinklo įrenginių skaičiui, signalai gali patirti trukdžių. Tačiau kai kurie maršrutizatoriai palaiko ir  5 GHz dažnį, kuris paprastai būna mažiau apkrautas. Jei jūsų maršrutizatorius palaiko tiek 2,4 GHz, tiek 5 GHz dažnį, rekomenduojama įrenginyje aktyvuoti šias abi reikšmes arba palikti tik didesnę. Pastaruoju atveju reikėtų įsitikinti, kad visi įrenginiai, kuriais naudojatės, gali veikti 5 GHz dažniu, nes kitaip sąsaja su jais nebus galima.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(5)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: