Muzikos platforma „Spotify“ keičia taisykles: siekia pažaboti sukčius  ()

Populiariausia garso įrašų klausymo platforma „Spotify“ paskelbė, kad pertvarko savo pajamų modelį. Remiantis naujosiomis taisyklėmis, dalis platformoje esančių garso įrašų savininkų nebegaus pajamų už visas naudotojų perklausas. Pasak Justinos Antropik, „Tele2“ skaitmeninio turinio vadovės, nors „Spotify“ ne kartą susilaukė kritikos dėl per mažų atlyginimų atlikėjams bei per didelių kainų klausytojams, šis pokytis leis pažaboti sukčius, kurie platformoje patalpina itin keistus įrašus ir jais nesąžiningai siekia užsidirbti pinigų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užkirs kelią sukčiavimui

Naujausi „Spotify“ taisyklių atnaujinimai labiausiai susiję su mažiausiai perklausų platformoje turinčių kūrinių autoriniais atlygiais. Nuo šiol iš kai kurių muzikos leidybos bendrovių ir platintojų pradės imti specialų mokestį.

„Galbūt su tuo dar nebuvote susidūrę, bet „Spotify“ platformą nesąžiningi žmonės išnaudoja į ją keldami tokius kūrinius, kuriuos būtų galima pavadinti tiesiog su muzika nesusijusiu triukšmu. Tai gali būti skrydžio garsas, skalbimo mašinos ūžesys, vadinamojo „baltojo triukšmo“ (angl. „white noise“) garsai. Tuomet pasitelkiant tam tikrus įrankius dirbtiniu būdu šie „kūriniai“ renka netikras perklausas, o už tai generuoja pajamas iš „Spotify“. Nuo šiol įgyvendinti tokią apgaulės schemą bus kur kas sunkiau“, – sako J. Antropik.

Remiantis nauja platformos politika, nuo už šiol tokius srautiniu būdu perklausas renkančius kūrinius bus galima gauti pajamų tik po dviejų minučių klausymo. Iki šiol tam, kad pelnytų atlygį, sukčiams užteko savo įkeltus garso įrašus klausyti tik po 30 sekundžių.

Platformos kūrėjų teigimu, toks pokytis bendrovei per metus padės sutaupyti apie 1 milijardą JAV dolerių, kurie bus nukreipti į kylančius profesionalius muzikos kūrėjus. „Spotify“ naudotojams į šį pasikeitimą niekaip reaguoti nereikia – jų apmokestinimas kol kas nesikeičia.

Dalis kūrėjų liko nepatenkinti

 

Platforma jau ne kartą buvo susidūrusi su visuomenės kritika dėl nesąžiningo atlygio kūrėjams, o kelios garsenybės, pavyzdžiui Taylor Swift, net buvo kuriam laikui savo muziką visai pašalinusios iš „Spotify“. Pasak J. Antropik, nors naujausias siekis užkirsti kelią sukčiavimo būdams buvo sutiktas palankiai, kritikos vėl sulaukė kitas „Spotify“ taisyklių atnaujinimas. Nuo šiol užsidirbti bus galima tik iš tokių kūrinių, kurie per pastaruosius 12 mėnesių buvo perklausyti bent 1000 kartų. Tai reiškia, kad įvairūs nišiniai atlikėjai gali atlygio už savo perklausas negauti visai.

„Vidutiniškai atlikėjas už vienos dainos perklausą gauna apie 0,3–0,5 cento. Konkretus atlygis priklauso nuo jo geografinės lokacijos, prenumeratos tipo, perklausų dažnio. Dalis atlygio gali atitekti ir įrašų bendrovėms ar bendraautoriams. Taigi retai klausomų atlikėjų atlyginimai iš „Spotify“ dažniausiai yra labai maži. Pasak bendrovės, kūriniai, kurie per metus perklausomi nuo vieno iki 1000 kartų, per mėnesį vidutiniškai uždirba vos 30 JAV centų. Dažnu atveju šios sumos yra per mažos, kad atlikėjai apskritai galėtų išsireikalauti jas iš platintojų“, – sako J. Antropik.

 

Anot „Spotify“, priėmusi šį sprendimą, bendrovė galės per metus sutaupyti apie 40 mln. JAV dolerių, kuriuos paskirs didesnes auditorijas turintiems atlikėjams ir kūrėjams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: