Žvėriški kiekiai. Skelbia, kiek per dieną duomenų perduoda „Starlink“  ()

„Starlink“ palydovų išsidėstymą sudaro tūkstančiai telekomunikacinių aparatų su tūkstančiais lazerių, kurie gali perduoti terabitus duomenų per sekundę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Starlink“ – lazeriu pagrįsta ryšio sistema tarp interneto palydovų – kasdien perduoda daugiau nei 42 petabaitus arba 42 milijonus gigabaitų duomenų. Tai šią savaitę San Franciske vykusiame „SPIE Photonics West“ renginyje atskleidė „SpaceX“ inžinierius Travisas Brashearsas.

Lazeriais jie aptarnauja visus „Starlink“ naudotojus tam tikru metu maždaug dviejų valandų intervale.

„Starlink“ palydovų išsidėstymą sudaro tūkstančiai telekomunikacinių aparatų su tūkstančiais lazerių, kurie gali perduoti terabitus duomenų per sekundę.

Nors bendrovė interneto prieigai užtikrinti naudoja radijo bangas, palydovuose taip pat įrengta lazerinio ryšio tarpusavyje sistema, kad būtų sumažintas vėlavimas ir išplėsta pasaulinė aprėptis.

Lazeriai, kurie gali palaikyti 100 Gb/s ryšio greitį viename kanale, ypač svarbūs, kai netoliese nėra „SpaceX“ antžeminės stoties, pavyzdžiui, virš vandenyno ar Antarktidos.

Tokiu atveju palydovas perduoda duomenis ne į Žemę, o į kitą orbitoje esantį aparatą, sudarydamas vidinį tinklą kosmose.

Savo kalboje Brashearsas pažymėjo, kad lazerinė sistema yra gana patikima, nepaisant to, kad ji yra tūkstančiuose „Starlink“ palydovų, kurie nuolat juda kosmose.

 

Remiantis per „SpaceX“ inžinieriaus pristatymą pateikta prezentacija, „Starlink“ palydovai nuolat užmezga lazerinius ryšius, todėl per dieną įvyksta maždaug 250 000 „tokių ryšio aptikimų“.

O kai kuriais atvejais ryšiai gali būti palaikomi ištisas savaites ir duomenų perdavimo sparta siekia 200 Gb/s. Taip pat buvo teigiama, kad „Starlink“ lazerine sistema pavyko sujungti du palydovus, kurie buvo nutolę vienas nuo kito daugiau nei 5 000 km.

Ateityje „SpaceX“ planuoja toliau tobulinti lazerinę duomenų perdavimo sistemą, kad ją būtų galima įrengti trečiųjų šalių palydovuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()