„CouchSurfing“ - nemokamos nakvynės paieškos internetu  (2)

Akivaizdu, jog šiuolaikinės technologijos gana stipriai pakeitė mūsų gyvenimą. Šią vasarą bekeliaudamas po Europą, pritariau vieno sutikto čeko minčiai, jog „CouchSurfing.org“ yra vienas geriausių pavyzdžių, kaip internetas keičia gyvenimą netgi netikėčiausiose situacijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CouchSurfing“ - tai sistema, leidžianti ieškoti nakvynės nemokamai: naudotis šia svetaine nieko nekainuoja, o žmonės priima bei pamaitina už dyką. Sistemos dalyviai ne tik apsistoja pas kitus, bet ir priima keliautojus į savo namus. Keista, tiesa? Tačiau ši sistema gyvuoja nuo 2003 metų ir turi daugiau nei 4 milijonų vartotojų.

Kaip tai veikia ir nuo ko pradėti?

„CouchSurfing“ primena socialinį tinklą - čia rasime įprastus profilius, galime turėti šimtus draugų, įkelti nuotraukas, yra forumai bei grupės. Tačiau pagrindinis „CouchSurfing“ tikslas yra nakvynės paieškos. Sistemoje neprivalu pačiam ir priiminėti, ir lankytis svečiuose - nėra jokio ribojimo, „CouchSurfing“ socialiniu tinklu galima naudotis taip, kaip patinka.

Viskas prasideda nuo apsilankymo puslapyje „CouchSurfing.com“. Ten susikuriame profilį (anketą), užpildome informaciją apie save, įkeliame keletą nuotraukų ir t.t. - nieko sudėtingo. Jei norite ir galite priimti svečius, taip ir nurodykite. Tačiau, jei norite, jog jūs nepriimtumėte svečių, tuomet reikėtų nurodyti, jog svečių priimti negalite (galima nurodyti priežastį, pvz. keliaujate). Visai neseniai „CouchSurfing“ pateikė vieną naujovę - anksčiau būdavo galima tik prašyti nakvynės kiekvieno žmogaus atskirai, o dabar galima ir viešai pareikšti, jog ieškote nakvynės tam tikroje vietovėje. Tokiu atveju, ieškantis nakvynės gali būti pakviestas visai kito žmogaus. Taigi, visas „vargas“ naudojantis šia sistema tėra būtent nakvynės paieškos, o priimant svečius jokio papildomo darbo atlikti nereikia.

Kaip galima taip laisvai pasitikėti internautu?

Anksčiau dažnai būdavo patariama, jog pasitikėti interneto vartotojais nevalia ir jokių susitikimų su jais neplanuoti. Atrodo, požiūris keičiasi į gerąją pusę. Drįstu teigti, jog „CouchSurfing“ kūrėjai su pasitikėjimo problemomis susitvarkė gana gerai. Pirmiausia, yra įdiegta atsiliepimų sistema - žmonės dalinasi potyriais, tad profiliuose gana aiškiai tai matoma, kuo galima pasitikėti ir kuo ne. Už atsiliepimus stipresnė priemonė yra „vouch“ (laidavimo) galimybė. Pirmiausia laiduoti galėjo tik sistemos kūrėjai, o vėliau surinkę tam tikrą „vouch“ skaičių nariai gali laiduoti ir kitus. Taip pat yra įdiegtas ir dviejų pakopų asmenybės patvirtinimas - banku patvirtinama žmogaus tapatybė, o vėliau jam išsiunčiama atvirutė su kodu, kad galima būtų patvirtinti adresą. Tai yra lyg parama puslapiui, tačiau patvirtinti tapatybės nėra privaloma. Sakyčiau, kad netgi dauguma žmonių nėra patvirtinę savo tapatybės bei adreso, nes tai nėra itin svarbu.

Žinoma, visiškai pasitikėti nepažįstamu žmogumi negalima, tačiau rizika yra mažinama iki kuo mažesnės. Esu lankęsis ne vienoje šalyje naudodamasis šiuo būdu ir dažnai užklausiu, ar yra pasitaikę kokių nors neigiamų įvykių naudojantis „CouchSurfing“ sistema. Visgi vieną panelę teko sutikti, kuriai kitas „CouchSurfing“ narys pasiūlė paragauti narkotikų bei pasimylėti. Tačiau viskas išsisprendė taikiai ir niekas nenukentėjo, o grįžus namo ji parašė atsiliepimą apie šį įvykį. Tačiau naudotis „CouchSurfing“ puslapiu ji nesustojo.

„CouchSurfing“ - tai ne tik nemokama nakvynės vieta

„CouchSurfing“ nėra viešbutis, tai visai kas kita. Nors už nakvynę nemokame, tačiau retkarčiais svečiai atvažiuoja su lauktuvėmis ar pavaišina alumi. Tačiau už tai svarbiau yra pagarba. Svečiams rekomenduojama kuo tiksliau pranešti apie atvykimo laiką bei gerbti šeimininką - juk galbūt jam kitą dieną reikės eiti į darbą ar į svarbų susitikimą? Tačiau man nakvynės pas žmones yra itin naudingos bei malonios.

Pirmiausia, keliaujant užsienyje galima išsiklausinėti tokių dalykų, kurių nepapasakos netgi vietiniai gidai. Tai, taip pat yra galimybė praplėsti akiratį - šia sistema naudojasi daugybė įvairių žmonių, kurie tikrai ras ką papasakoti. Netgi būdamas savame mieste turėjau progą susipažinti su kinu, gyvenančiu Londone ar su amerikiečiu, pasiryžusiu dviračiu keliauti po Europą ne vienerius metus. Vienas čekas, pusiau juokais, pusiau rimtai pasakė, jog priiminėti svečius yra kur kas įdomiau bei pigiau negu privačiai mokytis anglų (ar kitos užsienio) kalbos.

Taigi, „CouchSurfing“ turi dauybę privalumų ir gana gerai iliustruoja kaip interneto sklaida pakeitė mūsų gyvenimą. O gal ir patys naudojatės šia sistema? Jei ne, ar išdrįstumėte?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Paulius Pečiūra
(2)
(0)
(0)

Komentarai (2)