"ToonDoo" - kurkite komiksus tiesiai internete  (0)

„Debesies“ technologijos asocijuojamos dažniausiai su itin sudėtingais verslo procesais, milžiniškais duomenų kiekiais, grafikais, didžiuliais serveriais ir superkompiuteriais. Taip yra tik iš dalies, nes „debesies“ technologija gali būti panaudojama labai plačiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena tokių sričių yra pramogos, kurioms internete reikia ir daug vietos, ir didelių resursų. Interneto pramogos ir humoras yra ta sritis, kurioje „debesies“ technologijos pritaikomos gana gerai. Nebereikia būti dailininku, kad būtų galima pasidaryti savo komiksą – viskas pasiekiama iš „debesies“.

Internete komiksai atrado naują gyvenimą. Sovietiniais laikais komiksai buvo itin reti, dažniausiai jie buvo piešiami vaikams arba propagandiniais tikslais. Vakarų pasaulyje ištisos kartos augo su komiksais vaikams, paaugliams ir suaugusiems. Rimti leidiniai turi savo etatinius komiksų dailininkus ir kūrėjus, vyksta komiksų kūrėjų konferencijos, parodos, iš senųjų komiksų pardavimo uždirbami šimtai tūkstančių JAV dolerių. Tai didžiulė rinka, kuri persikraustė į internetą prieš daugiau nei 20 metų vos tik atsirado programa „Paint“.

Lietuvoje komiksai yra žinomi tik keliems profesionalams ir besidomintiems žmonėms. Juk komiksų panaudojimas yra toks didelis. Kai dalis asmeninio gyvenimo yra perkeliama į socialinius tinklus, komiksai gali tapti itin reikšminga saviraiškos priemone. Viena problema – ką daryti, kai nemoki piešti?

„ToonDoo.com“ įrankis laukia visų, ne tik dailininkų, norinčių susikurti savo komiksų seriją ir, aišku, patalpinti ją savo socialiniame tinkle ar tinklaraštyje. Šis įrankis yra tikras lobis žmonėms, norintiems paprasta iliustracija išreikšti tam tikrą užslėptą mintį, papasakoti anekdotinę situaciją. Viskas ko reikia, tai užsiregistruoti ir susikurti savo komiksą.

Komiksas sukuriamas iš tam tikrų kadrų. Tad kūrimo pradžia yra kadrų išdėstymas. Galima pasirinkti ir vieną, ir 20 kadrų viename „lape“. Kitas žingsnis – personažų susikūrimas. Galima nusistatyti veido tipą, spalvą, plaukus, akis ir aprangą savo personažui. Personažas išsaugomas specialioje skiltyje, iš kurios galima nesunkiai nutraukti („drag and drop“) sukurtą elementą į iliustraciją. Kitas žingsnis – aplinkos pasirinkimas. Galima pasirinkti iš kelių standartinių aplinkų – kambarys, biuras, sportas, laukas arba aplinką nusipiešti patiems.

Taip pat aplinkoje galima patalpinti norimus daiktus – stalus, kėdes, kompiuterius ir t.t. Pasirinktoje aplinkoje patalpinamas personažas, suteikiama tam tikra emocija. Tada prie burnos pridedamas debesėlis, kuriame užrašomas tekstas, t. y. ką veikėjas kalba. Viskas – vienas komikso kadras paruoštas. Jei veiksmas toliau vyksta toje pačioje aplinkoje, ji paprasčiausiai „klonuojama“ į kitą kadrą ir ten tęsiamas redagavimas. Pabaigus redagavimą, komiksas išsaugojamas.

„ToonDoo.com“ įrankis yra ne tik komiksų piešimo įrankis, bet ir savotiškas socialinis tinklas, kuriame galime stebėti draugų komiksus, jais dalintis kituose socialiniuose tinkluose. Taip pat iš horizontalaus komikso galima pasigaminti specialią knygutę verčiamais puslapiais, aišku, internetinę. Jei reikia komiksų spaudai tinkamu formatu, teks susimokėti. Mokėti reikės ir už papildomas funkcijas. Pradedantiesiems komiksų kūrėjams pakaks ir nemokamos paskyros, tačiau, jei tai tampa darbo įrankiu, susimokėti keletą JAV dolerių per mėnesį – ne didelė problema.

Tokiu įrankiu gali pasinaudoti daugybė žmonių, tereikia tik truputį kūrybiškumo ir kantrybės. „ToonDoo.com“ yra tik vienas iš internetinių komiksų kūrimo įrankių, tačiau jis labai paprastai valdomas ir suprantamas, todėl ir nusipelno žvilgsnio iš arčiau ir pristatymo lietuviškai auditorijai. Naudokitės į sveikatą!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Marius Kuitniauskas
(6)
(4)
(-1)

Komentarai (0)