Elektroninis parašas. Baubas ar naujos galimybės?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2012-09-18 14:11
Gali būti ir baubas. Pav. valstybinė įstaiga reikalauja, kad visus elektroninius duomenys pasirašytume elektroninių parašų, jei nepasirašom jų nepriima. Bet kai pasirašom - tai skundžiasi, kad neatsidaro ir prašo tada atsiusti nepasirašytus dokumentus, kad galėtu perskaityti. Lietuvoje yra patvirtintos tik dvi programos elektroninio parašo pasirašymui: Justa GE ir Signa. Kiekviena turi savo privalumų ir trukumų. Sutartims pasirašyti galima naudoti ir internetinę pasirašymo programą https://www.eparasas.lt/dokumentu_pasirasymas.html tačiau ji nėra kvalifikuota, todėl netinka pasirašyti dokumentus skirtus valstybinėms įstaigoms. Musų įmonės klientai yra kitos įmonės, bet dar nei vienas nenorėjo pasirašyti sutarčių elektroninių parašu. Net jei taip butu patogiau ir greičiau (nereikėtu klientams atvažiuoti pas mus pasirašyti sutarčių, arba nereiktų jų siusti paštu).
kiemsargis 2012-09-18 20:05
Dar yra Justa pdf sign neseniai pasirodziusi, bet ji tik pdf failams pasirasyti tinka. Uzdeda spauda, kazka panasaus kad pdf failas pasirasytas... Bet kaip mane nervina kai neskiriama kas yra el. parasas ir kas yra sertifikatas... Skaitai straipsni ir nusisneka. Tas pats ir su Shinigami, pasakyk Shinigami kaip pasirasyti el. parasu??
Shinigami 2012-09-18 20:52
Arba gali tiesiogiai paskaityti kas yra el. parašas LRS svetainėje ir tada žinosi kuo jis skiriasi nuo sertifikato http://www3.lrs.lt/pls/inter2/dokpaiesk ... _id=169880
kiemsargis 2012-09-18 22:25
Na tavo pateikta informacija teisinga quotuose, tik autorius ir tu kazka maisai
Shinigami 2012-09-18 22:50
Kažkaip nematau skirtumo kur mano komentaras skiriasi nuo to ką citavau iš programų puslapio Gal parodytum tiksliai vietas kur klaidingai parašyta ir kodėl?
kiemsargis 2012-09-18 23:03
suteiksiu galimybe tau pasidometi kas yra skaitmeninis sertifikatas ir kas yra el. parasas. pasigooglink pasiskaityk dar papildomis info pasisemsi ir busi dar gudresnis nei esi.
rwc 2012-09-18 23:48
eiti papildoma informacija apie galiojimą, savininką, ši informacija gali būti papildomai užhašuota šakninio sertifikato. Parašas - patikimos šalies liudijimas apie dokumento autentiškumą ir datą. Ta šalis gali būti e-bankas, mobilaus ryšio operatorius, valstybinė įstaiga arba tiesiog bet kokia trečioji šalis, kuria pasitiki abi pusės, gali būti ir pats gavėjas ar siuntėjas. Pačiame pasirašytame dokumente gali nebūti nei jokių sertifikatų, nei apskritai jokios kriptografijos. Gali ir būti, bet tai tik siauras el.parašo atvejis.
Shinigami 2012-09-19 07:49
Bet vis tiek nesuprantu kuo tavo du apibūdinimai siejasi su mano pirmu komentaru ir kas mano komentare negerai. Aš jau seniai viską kas buvo svetainėse kuriu nuorodas daviau esu perskaitęs.
Shinigami 2012-09-19 08:06
Kai pats nežinai kas blogai, bet nori pavaidinti protinga, geriausias būdas tai padaryti pasiusti pagooglinti
kiemsargis 2012-09-19 08:34
As tycia neaiskinu, pats issiaiskinsijei noresi. Zinai geriau nevartoti tokiu fraziu kaip 'nori vaidinti protinga' ant kitu
Shinigami 2012-09-19 15:14
Mokslininkai jau įrodė, kad dievas egzistuoja. Nori įrodymų? Pats juos susirask Ar tu čia tiesiog trolini? Ar labai protinga nori vaidinti?
rwc 2012-09-20 09:30
, tatai, ką tamista cituoji, o aš esu prisidėjęs parašant, formaliai tikiuosi esant teisinga. Tik dar tikiuosi, jog supranti, kad el. parašas gali būti kad ir nuskanuotas rwc skreplys PDF'e. Jeigu įrodoma, kieno tai skreplys, kad padėtas būtent ant to dokumento aktualia data, ir kad rwc yra patikimas liudininkas abiems pusėms. Tai nieko bendra neturi su kriptografiniais PPK sertifikatais, bet PPK sertifikatai tam gali būti (ir dažnai yra) panaudojami. Jeigu yra atitinkama infrastruktūra (formaliai turėtų būti bent 7 nesusijusios šalys, bet realiai naudojamos 3-4), tai PPK yra lengvai archyvuojama ir patikrinama, bet sunkiai padirbama. Tik tiek.