E-balsavimas: „debesies“ technologijos, leidžiančios balsuoti saugiau, paprasčiau ir pigiau

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2012-10-01 14:32
Pievos kažkokios - "E-balsavimas neįmanomas be itin galingų resursų ir patikimų sprendimų, kurie leistų saugiai ir sparčiai apdoroti elektroniniu būdu pateikiamus duomenis." - ne galingumuose esmė - 3 milijonai (na tarkim) įrašų, su visom šifravimo technologijom, yra visiškai niekingas skaičius, na faktiškai net nevertas šio tūkstantmečio eilinio serveriuko procesoriaus darbo. Visa esmė skaidrumo kontrolės kai fzinį balsų skaičiavimą (kurį tiesiogiai teoriškai gali kontroliuoti įvairių partijų stebėtojai, galintys betn jau vizuoaliai matyti biuletenių krūveles) pakeičia virtualūs skaičiukai (turi visiškai pasitikėti tais kurie kūrė ir prižiūri sistemą).
Osiris 2012-10-01 15:25
Kam tas anonimiskumas? Kad zmona su kocelu neisiaudrintu?
01 2012-10-01 15:55
E balsavimo idėja išties puiki, tačiau kol pas mus yra toks žemas lygis ir tokia didelė korupcija, kad net sklandžiai nesugebama igyvendinti tokio paprasto dalyko kaip E-bilietas - tai ka čia kalbėti apie E-rinkimus. Taigi bus kaip ir su tais bilietais - niekas neveiks, ir kas liūdniausia - nebus gi nė vieno kalto:) vieni į kitus pirštais rodys ir prisiekinės, kad jie tikrai nekalti. Koks skirtumas pagaliau kuri grandis sumals sh.... - ar sumanytojai, ar vykdytojai, balsavimas atsakingas dalykas, apskritai kols tokia korupcija pas mus, nelabai pasitikėčiau - po to paaiškės po rinkimu, kad pvz dauguma seime kokio "Svarsčiko partijos", "Hail Pax", ar dar kitokių klounu ir politinių lavonų rankose. tam, kad sekmingai idiegti tokius projektus, lietuviai 1991 metais ryžtingai turėjo padaryt vieną dalyką, pamatų pamatą - estai tai ir padarė, o lietuviai, ne. Kalbu apie liustracija. Todėl ir gali estukai dabar tokio lygio projektus vystyti ir sekmingai diegti.
kroitus 2012-10-01 16:17
Beje, kalbant apie estus... Neseniai iš kažkur sužinojau, kad estų balsavimo sistemos kodo auditas niekada taip ir nebuvo atliktas - kažkas kažkam pamelavo, kad „viskas ok“... Negarantuoju 100%, bet kiekvienam gande būna dalis tiesos... http://restartdemocracy.org/2011/08/27/ ... omment-137
01 2012-10-01 16:20
Butent, svarbiausia užtikrinti skaidrumą, kad niekas negalėtų klastoti balsų. Bet kaip ir minėjau - manau lietuvai su tokiu gan aukštu korupcijos indeksu kuris yra dabar - per anksti apie tokius dalykus galvoti. Pirmiau reikia išguiti visai arba bent jau radikaliai pagerinti situaciją su korupcija, o tuomet galvoti apie e-rinkimus.
01 2012-10-01 16:22
Na, be abejo gali buti visaip, taciau net jei ir taip yra, akivaizdu, kad estams daug geriau sekasi visose sityse, kur nepaziuretum
Simplicity 2012-10-01 16:36
Jau dabar marginalai samdo autobusus ir veža iš pakampių surinktus girtus balsus už puslitrį skaidraus... Su e-balsavimu pirkti ir parduoti balsus, klastoti rezultatus taptų tikrai lengviau. Reikia į visą tą reikalą sudėti tiek saugiklių, sukišti tiek lėšu ir laiko, nors pakelti šikną ir nueiti iki balsadėžės yra kur kas lengviau. Jei balsavimas bus paprastas — bus nesaugus, jei su įvairiais saugikliais — neparankus balsuojančiam. Jei toks balsavimas atsirastų, tai tik padidintų visam tam reikalui išleidžiamus pinigus. ebalsavimas būtų neblogai, bet nueit iki balsadėžės ar balsuot paštu tikrai nėra sunku.
Zebediejus 2012-10-01 16:52
Dar vienas "popierinio" balsavimo privalumas - balsuoti eina tie, kam bent kažkiek rūpi. O jei žmogelis tingi per 4 metus vieną kartą nueiti iki balsadėžės, tai tokia ir jo balso vertė.. Jis garantuotai tingės ir domėtis už ką balsuoja.
kroitus 2012-10-01 17:32
Kažkaip per daug mes žiūrime į estus. Taip - jie daugelyje sričių prieš mus pirmauja. Bet juos po TSRS mokė kaip gyventi suomiai. O mus kas? Reali problema yra ne estų pasiekimai, bet lietuvių savęs nuvertinimas. Statistika rėkia, kad turime vieną greičiausių interneto ryšių pasaulyje. Iškart pasipila virkavimai: „vienoj ar dvejose šalyse vistiek greičiau“, „rezultatai meluoja“, „mano provaideris - lievas“... Su iBalsavimu būtų panaši situacija. Estai pasidarė, ir giriasi visam pasauliui, kad turi kažką TOKIO. Nesvarbu, kad neaišku ar tikrai teisingai skaičiuoja, ar viskas skaidru, bet jie TURI. Jei estų vietoj būtų lietuviai(nors ir pirmi įsivestumėm), tai sakytų, kad „įsivedėm, bet vis kažkokie neaiškumai, neaišku, ar viskas skaidru, žodžiu - š...“
vvv2 2012-10-01 17:45
- kai yra pusė stiklinės, estai sako: "jau beveik pilna", lietuviai sako: "dar beveik tuščia"...
kroitus 2012-10-01 17:54
Tai ir turiu omeny. Senoji karta jaunąją stabdo su savo „nieko tu nebandyk - vistiek nepavyks“. Na, bet atsiranda visokių, kurie jau ir į silicio slėnį išvažiuoja, ar gauna rėmėjų iš ten. Reiškia, mastymas keičiasi, bet iki pilnos laimės trūksta kartos pasikeitimo. Čia visai tinka biblinis Mozės ir žydų pavyzdys - kol tie, kas nemokėjo gyvent laisvėje, neišmirė, naujų žemių niekam nebuvo duota. Jei ką, tai religijos nekišu - tiesiog gerai aprašytas ir, manau, tinkantis pavyzdys.
vvv2 2012-10-01 18:01
"..
kroitus 2012-10-01 18:08
Ne visai taip išsireiškiau, bet esmė vistiek aiški
liquid 2012-10-01 18:14
Realiai tai pritariu e-balsavimo idėjai. Kalbant apie saugumą, tai jei pvz padarytų tokią sistemą, kad prabalsavus galėtum išsisaugoti savo balsą (tarkim galėtum gauti kažkokią pdf ataskaitą su tavo ID ir balsu ar pan.), o pasibaigus rinkimams galėtum pasitikrinti oficialiuose rezultatuose ar tavo balsas nepasikeitė, tokiu atveju manau balsų klastojimą (jeigu toks pasitaikytų) būtų galima lengvai atkapstyti ir pažaboti. Be to, pati sistema turėtų būti atviro kodo, kad bet kas galėtų patikrinti jos skaidrumą. Ir nesutinku, jog žmonės, kurie neateina į balsavimą, kuris vyksta vieną dieną ir tai tik keletą valandų yra nepilietiški ar pan. Gal paprasčiausiai jie neturi laiko ar galimybių tuo momentu tam?
Arijas 2012-10-01 18:25
Gal ir nebloga idėja, tačiau nemanau ar ją įmanoma įvykdyt. Gi tada ir emigrantai galėtų balsuot. O seimo dėdės ir tetos tokių nemėgsta, nes tie "tėvynės išdavikai" išvažiavė, kur šilčiau, matę geresnio gyvenimo, bet tikriausiai nematę, kaip mūsų nuostabūs seimo dėdės ir tetos kas keturis metus, pries rinkimus, save gražiai išdemonstruoja. Kitaip sakant emigrantai su el balsavimo gali sujaukt visas kortas, o taip dabar politikam gerai sekasi, jau baigiau tautą prisijaukint.
01 2012-10-02 00:05
Čia irgi labai daug tiesos, be abejo su mankurtais ir runkeliais susitvarkyt lengviau, o va duok patogiai pabalsuot protingiems ir dar emigravusiem ir ate šiltai kėdei dar 4 metams. Matyt to jie ir bijo:)
fakitol 2012-10-02 10:12
Aš už.
kestutisz 2012-10-02 10:39
Tai jau taip - balsuoti užsienyje taip pat yra galimybė, ten tik gal pasiteisinimas nedalyvauti rimtesnis - reikia dar ir į reikiamą miestą nuvažiuot, netaip kaip čia į rinkimų apylinkę kitoj gatvės pusėj nueiti (ko ir taip daug kas nesugeba). Įvedus elektroninė balsavimą politinis gyvenimas tiesiog sužydėtų - atsirastų marios naujų gerų kandidatų, visi jie pradėtų stengtis ne tik prie lovio patekti, bet dar ir naudingo kažko nuveikti, išrinktieji taptų atsakingi už savo sprendimus ir nusižengimus, partijos turėtų ideologijas, t.t. ir pan :)
Simplicity 2012-10-02 13:21
Baikit jūs apie tuos sunkumus balsuot emigracijoj Nežinot o pliurpiat... Internetu užsipildai formas, suvedi duomenis ir gauni balsavimo biuletenį paštu. Sužymi ką reikia ir išsiunti jiems atgal į ambasadą.
Hmz 2012-10-02 13:57
Vėlgi pamodeliuokim. Tarkime, VRK iš tikrųjų paviešins kodą. Iškart kyla klausimai: 1. Ar tai tikrai esamos sistemos kodas? 2. Ar be šios sistemos daugiau niekas neturi priėjimo prie duomenų bazės (pavaryti papildomų "balsavimų" arba ištrinti esamus prisijungus prie duomenų bazės nėra sudėtinga) 3. Ar duomenų srautas nėra klastojamas kažkur tarp serverio ir vartotojų?