Speciali programėlė atpažįsta vaisto rūšį vien jį nufotografavus  (4)

Vaistų rūšių – tūkstančiai, o formų bei spalvų – vos keletas, tad kaip nesusipainioti? Tiems, kurie baiminasi per klaidą išgerti ne tų vaistų tabletę, mokslininkai rado išeitį, kaip paprastai ir greitai identifikuoti vaisto rūšį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo liūdnai pasibaigti galinčios painiavos gelbėti mėgina naujos programėlės, atpažįstančios vaistus iš tabletės formos, spalvos ir faktūros, kūrėjai.

Jesus Cabanas iš JAV Nacionalinio sveikatos instituto kartu su kolegomis sukūrė programą, gebančią identifikuoti tabletę, pasinaudojus išmaniojo telefono kamera, rašo newscientist.com.

Internetinės svetainės, kaip pavyzdžiui Drugs.com ar WebMD taip pat siekia atlikti panašią funciją, tačiau norint identifikuoti tabletę, reikia ją detaliai aprašyti, o tai užtrunka. Naujoji programėlė pranašesnė savo sparta, ja naudotis lengviau ir greičiau.

J. Cabano programėlė atpažįsta formą, spalvą bei įspaudą ant tabletės paviršiaus ir kol kas 91 proc. tikslumu atspėja vaistų pavadinimą vos per vieną sekundę. Tikimasi, kad ateityje spėjimai taps dar tikslesni – sistema išmoks atpažinti vaistą iš daugiau skirtingų kampų.

Mokslininkų komanda programą išbandė su 568 vaistų nuotraukomis, fotografuotomis iš įvairių kampų ir esant skirtingam apšvietimui. Rezultatus pristatė tarptautinėje vaizdo apdorojimo konferencijoje Orlande, Floridoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (4)