Premjeras Algirdas Butkevičius žada papildomų etatų kovai su kibernetinėmis atakomis  (2)

Pastaruoju metu Lietuvai sulaukus kibernetinių atakų premjeras Algirdas Butkevičius žada, kad bus įsteigti papildomi keturi etatai Elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinyje (CERT-LT).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Yra lyg numatyti keturi papildomi etatai, kad būtų nuolat vykdomas monitoringas apsisaugant nuo kibernetinių atakų“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Jo teigimu, šį klausimą planuojama svarstyti kitą savaitę per Vyriausybės posėdį.

Trečiadienį kibernetinio saugumo klausimus svarstęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pabrėžė, kad tai nacionalinio saugumo reikalas.

„Tai nacionalinio saugumo klausimas, nes puolama žiniasklaida, puolamas bankas, institucijos, kurios lemia žmonių gyvenimą. Ypač prieš pirmininkavimą ES Tarybai yra svarbus signalas“, – trečiadienį žurnalistams po komiteto posėdžio Seime sakė A.Paulauskas.

Jis priminė, kad komitetas ne kartą į šią problemą bandė atkreipti Vyriausybės dėmesį, bet nesėkmingai.

NSGK yra raginęs nacionaliniam Elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinyje Lietuvoje įkurti keturis papildomus etatus – tiek reikėtų, kad specialistai budėtų ir savaitgaliais bei po darbo valandų.

CERT-LT veiklą kuruojančio Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys sveikina valdžios sprendimą skirti daugiau dėmesio kibernetinėms grėsmėms. Anot jo, papildomi etatai šiai institucijai būtini, ypač artėjant Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai.

„Šiuo metu CERT-LT dirba keturi žmonės, o incidentų per metus ištiriama virš 20 tūkstančių. Tai būtų 150 incidentų per dieną. Apdoroti tokį incidentų kiekį turint tiek žmonių yra praktiškai neįmanoma – daromos automatizuotos sistemos, kurios negali prilygti specialistų darbui. Tai yra viena priežasčių, kodėl reikia daugiau žmonių. Kitas dalykas – darbas vakarais, naktimis ir savaitgaliais, kuris šiuo metu negali būti vykdomas, nes tam nėra pakankamai žmonių. Taigi į tuos incidentus, kurie vyksta dėl laiko juostų skirtumų, iš kitų žemynų, reikia reaguoti skubiai, bet tenka laukti, kol prasidės specialistų darbo diena“, – pastebėjo R.Rainys.

Viena pagrindinių CERT-LT funkcijų yra tarptautiniai ryšiai ir kontaktai su kitų šalių analogiškomis institucijomis, siekiant užkirsti kelią kibernetinėms atakoms, neutralizuoti jų šaltinius. „Žinoma, paslaugų teikėjas yra pirmoje fronto linijoje. Jo užduotis yra susidoroti su ataka. Kai tai efektyviai padaroma, klientai nuo to nenukenčia, tuomet viskas yra gerai. Bet kai to nepavyksta padaryti, tada įsijungia CERT-LT padalinys, reikia tarptautinių ryšių, jei ataka ne trumpalaikė – reikia nugesinti jos šaltinius“, – pastebėjo RRT atstovas.

Praėjusią savaitę prieš naujienų portalą delfi.lt ir kai kurias kitas svetaines pradėtos vykdyti kibernetinės atakos. Vienas didžiausių Lietuvos interneto portalų atakuotas programišių, kai paskelbė, kaip „Eurovizijos“ dainų konkurso balsavime Lietuvoje organizuotai perkami balsai už Rusijos atstovę.

Atakos tipas informacinių technologijų terminais įvardijamas kaip DDoS. Jos pobūdis yra toks, kad interneto svetainę vienu metu užplūsta daug į tinklą sujungtų kompiuterių, kurie nori prisijungti ir taip blokuoja kelią kitiems vartotojams.

Policija dėl šio išpuolio pradėjo ikiteisminį tyrimą. Portalas taip pat kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą dėl galimybės ateityje užkirsti kelią panašioms atakoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (2)