Mūšis dėl bitkoinų - drausti ar leisti?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

edgarasf123 2014-02-06 12:16
Mano manimu reiketu drausti. Didzioji dalis kurie naudoja bitcoinus tai maineriai ir investitoriai. Bitcoin labiau investicija nei valiuta. Dauguma maineriai ir investitoriai daro del to kad uzsidirbt tikru $$ o ne prekiautis internete kur tik kelios svetaines jas priema(kur taipogi priema tikrus pinigus). Ateis laikas kada mineriams tiesiog neapsimokes gamint bitcoin ir zmones prades pardavinet uz tikrus $$. Kai jie prades pardavinet, kaina smugs arti nulio per kelias dienas jai ne per 1. Geras pavizdys "Black Tuesday"(1929), visa Amerikos ekonomika zlugo del investiciju kurios buvo nereguliuotos, kaip dabar bitcoinai nera reguliuojamos. Dabar jaigu visi prades pirkt bitcoinus, tai dagiau zmoniu patirs zala. Dar vienas argumentas. Tarkim visos salis patvirtina bitcoin, ir bitcoin kainos nenukrenta. Visi tada prades persivedinet pinigus i bitcoin kad isvengti valstybiniu mokescius. Dabar isivaizduokit kas butu valstybej kurios negauna mokesciu?
Absoliutas 2014-02-06 12:45
Tada bus laisva valstybe ir VISOS paslaugos bus mokamos, o kas neisgales susimoketi, tas pajus naturalios atrankos desny, kuris siais laikais yra beveik isnykes.
ZmogZ 2014-02-06 12:54
Ačiū dievui ne valdžiažmogiams ir jų aukoms spręsti ar drausti, o leidimo niekas neprašo. Čia tas pats kas uždrausti p2p failų dalybos tinklus, ko niekas dar nepadarė, o kad kažkas naudoja nusikalstamai veiklai tai ne priežastis bausti sąžiningus žmones.
Hmz 2014-02-06 13:06
atimsiu pinigus ir bizūnu paragindamas versiu dirbti savo ūkyje - man nieko nebus. Teisingumo paslaugos juk mokamos, tegu pajunta "naturalios atrankos desnY".
ZmogZ 2014-02-06 13:20
Ir dabar visos paslaugos yra mokamos, tik tiek kad mokėti privalai ir atsakomybės už kokybę nėra. Jeigu valdžiažmogiai nustotų visus skurdinti ir paskui apsimetinėti, kad jie skurdo problemas sprendžia tada atsirastų reali pagalba tiems kam jos reikia.
Viktoras Lava 2014-02-06 13:53
Tikrai, kad ne kelios svetainės priema bitcoinus . Net aš juos priemu.
raimism 2014-02-06 14:39
kalbos apie bitcoin'ą kaip apie investiciją ateina iš visiško žmonių nesusigaudymo mikro ir makro ekonomikoje. Bet kokia valiuta (ar tai doleris, euras, tugrikas ar alternatyvios valiutos kaip bitcoin'ai) yra ne investavimo ar kaupimo, o atsiskaitymo priemonė. Litas nėra investavimo objektas, už lito ar euro turėjimą niekas tau jokių pinigų nemoka. Indėlis banke (tais pačiais litais) - tai jau yra investicinis objektas, nes bankas prisiima tam tikrą verslo riziką ir tau sutinka mokėti tam tikras palūkanas. Kaip galima kalbėti apie bitcoin'ą kaip investiciją? tas pats, kaip kalbėti apie litą kaip investiciją. Tačiau žmonės bent jau tiek supranta ir kažkodėl lito ar euro turėjimo piniginėje ar banko sąskaitoje investicija jau nebevadina. Galima kalbėti apie žmonių bandymą pasipelnyti iš valiutų kurso pokyčių. Techniškai - tai arbitražas, t.y. prekės (valiutos) kainos pokytis bėgant laikui. Bet tada ir reikėtų taip sakyti - žaisti valiutos kainos pokyčiais yra labai rizikingas užsiėmimas. ar perkate ir tikitės parduoti eur/usd porą, ar perkate ir tikitės parduoti eur/btc (bitcoin'o) porą, ar perkate ir tikitės parduoti eur/mongolijos tugriko porą - jūs turite būti profesionalus investuotojas, nes mėgėjui tai ypač sudėtingas žaidimas. Tai tiek ir yra bitcoin'o grėsmės. tie, kurie sako "drausti" - neįsigilinę, klauso bankų "ekspertų", kuriems panašu reikėtų pasikartoti pirmo ekonomikos kurso medžiagą. už eurus (litus) pirkdamas bitcoin'ą greičiausiai neprarasi tiek, kiek už eurus (litus) pirkdamas ir parduodamas Zimbabvės dolerius (po trečios demonimacijos 1 milijardas "senų" dolerių tapo 1 "nauju"). tai ką, tada Zimbabvės dolerius irgi "drausti"? tai tas pats, kas žmonėms uždrausti pirkti gintarą, auksą, žemę, naftos fjučerius ar kitus derivatyvus. Žmonės tikisi vertės kilimo ir perka įvairius daiktus, objektus, tame tarpe ir valiutas. Tiesiog reikia aiškiai pasakyti, kad "žaisti" vertės padidėjimu turėtų profesionalai, o ne mėgėjai. O šiuo metu kalbama apie "patikimumus" ar "valstybinių bankų reguliavimą". Tas pats Zimbabvės doleris yra prižiūrimas ir reguliuojamas centrinio tos šalies banko. Jis dėl to patikimesnis?
vanduo4 2014-02-06 18:27
Manau reikia leisti, tik butina aiskiai atriboti bankine veikla nuo Bitcoin finansiuniu operaciju. Bitcoin sistema turetu buti vertinama tik kaip savotiskas investiciju fondas. - Visgi, jeigu si sistema taps labai populiari, Bircoin galetu (is esmes) pakeitsi bankine investiciju sistema, tokiu atveju, bankai atliktu tik pinigu saugojimo funkcija, o tai reikstu bankrota. Tad bankai turetu optimizuoti savo veikla palaipsniui is rinkos isimdami popierinius pinigus ir pereidami prie internetines bankininkystes; - Beje pinigu saugojimas bankuose turetu buti saotiskai optimizuotas - Lietuvoja jau kalbama, kad uz pasyvu pinigu laikyma bankuose reiktu imti mokesty. Tai tikrai realu, jeigu Bitcoin sistema ygaus pakankmai dideles apsukas; - Bitcoin - tai is esmes pinigu dalyvavimas apyvartoje. Jeigu banku apyvarta nesugebes konkuruoti su Bitcoin apyvarta - bankai bus priversti uzsidaryti, nes nesugebes issilaikyti. - Tad manau, kad optimizavus bankine veikla, vien del saugumo klausimu, Bitcoin neturetu nukonkuruoti Bankines veiklos. Bitcoin sistema is esmes skirta birzu makleriams bei pinigu y apyvarta istraukimas is juodosios rinkos. Jeigu juodosios rinkos pinigai sukurtu kokius tai burbulus, ju subliuskimas neturetu tapti problema tik tuo atveju, jeigu valstybes ekonominis balansas nebus pagrystas vien tik Bitcoin, nea tai is esmes yra ORAS ir niekas daugiau.
raimism 2014-02-07 10:49
to vanduo4: visiškai nesutinku. Bitcoin - kaip tik yra ne investicinis instrumentas. BTC sistema buvo kurta būtent kaip finansų pervedimo iš taško A į tašką B sistema. Ir kaip ši sistema ji puikiai veikia. Jei nori pervesti pinigus (pvz 1000 Lt) iš savo sąskaitos Lietuvoje į draugo / tiekėjo sąskaitą JAV šiuo metu tu turi tik kelis variantus ir visi jie brangūs: 1) pvz SEB ar kiti Lietuvos bankai iš tavęs paims 40 Lt mokestį, o bankas už tarptautinio pervedimo įskaitymą iš gavėjo paims dar ~10 USD (čia minimumas). Bendra mokesčių suma bus 60-70 Lt, t.y. ~6-7% nuo transakcijos, tai užtruks 4-5 darbo dienas. 2) jei turi kreditinę kortelę ir naudoji Paypal - pervedimas į kitą Paypal sąskaitą užtruks 10-15 minučių, tačiau tu mokėsi 0,35 euro + 3,4% nuo sumos. Kuo mažesnė suma - tuo procentiškai didesnė komisinio mokesčio suma. Pvz aš prieš kelias dienas turėjau nusiųsti 120 usd į jav. kad gavėjas gautų lygiai 120 USD visus mokesčius mokėjau aš, tai sudarė 5 USD, t.y. ~4,5%. 3) western union ar pašto perlaidos - bet jos dar brangesnės ir dar lėtesnės. Tuo tarpu bitcoin transakcijos dedamos į "blokus" ir kiekvienas blokas iš centrinės sistemos "iškeliauja" kas kelios minutės. Tavo pervedimą gavėjas savo bitcoin sąskaitoje matys net greičiau nei vedant pinigus Paypal sistema, o transakcijų kaštai bus juokingi. Pervesti 1000 Lt tau kainuos mažiau kaip 1 Lt. Kadangi transakcijos yra viešos (o ne slaptos, kaip bankinėje sistemoje) - tiek siuntėjas, tiek gavėjas, tiek bet kokios priežiūros institucijos tą transakciją bet kada gali sekti, patikrinti ir t.t. Bitcoin'as - jau puikiai veikia kaip atsiskaitymo priemonė, tam jis buvo ir kurtas. Jis veikia greitai ir yra pigesnis. O pigesnis iš esmės yra todėl, kad bankinės transakcijos irgi dedamos į "blokus" ir atiduodamos iš pradžių centrinių šalies bankų "clearing" centrams, paskui dar kitiems clearing'o centrams, kol pagaliau pasiekia gavėjo banką. Visi šioje sistemoje atlieka tam tikrą darbą (skaičiavimus) ir ima kažkokį mokestį. Gal kiekvienas iš jų ima ir nedaug, bet per visą grandinę bendra mokesčių suma ir susidaro 4-6%. O bitcoin'as tuo metu tuos pačius transakcijų blokus atiduoda p2p principu veikiančiam taip vadinamų miner (kasėjų) tinklui. Būtent tie miner'iai atlieka clearing'o skaičiavimus. Ir tavo mokestis atitenka jiems. Iš tas mokestis mažesnis, nes jų apetitas mažesnis nei bankinių institucijų. Taip, kad bitcoin'ą reikia naudoti pagal paskirtį, ten kur jis veikia ir turi (jei iš viso turi) mažai trūkumų - būtent atsiskaitymams. O kaip investicinis instrumentas jis pats kaip valiuta dar toli gražu nesubrendęs ir jo naudoti kaip investicinio instrumento toli gražu nereikėtų.
immortallt 2014-02-07 11:08
Ramis, šiek tiek skaitei apie investicijas, bet ir maišai terminus. Arbitražas - tai garantuotas pelnas su 0 rizikos. Tu darydamas investiciją esi garantuotas pelnu ir kad nieko neprarasi. Valiutos gali būti investicijos, tiksliau jų išvestinės priemonės. Bitcoin'as neatitinka valiutos apibrėžimo. Tai investicija, kad ir kokia prasta ir neprognozuojama jinai būtų. Bitcoin draudimas tai ne draudimas pirkti auksą. Bitcoin'ai leidžia daryti pervedimus nusikalstamom grupuotėm ir teroristam greitai ir labai pigiau bei anonimiškai pasauliniu mąstu. Čia besiskundžiantiems dėl paslaugų kokybės, nuvarykit į UK su sulūžusia ranka. Tada galvosit, kad geriau į veterinarijos kliniką eiti reikėjo. raimis, mokejimai.lt pigios ir greitos perlaidos.
lape 2014-02-07 11:32
Visi pasisakantys prieš bitcoinus yra asilai, kurie neprisipirko jų prieš 2 metus. Tai tiesiog pavydas. Tiesa sakant aš irgi asilas, patikėjau tada visokiais finansų ekspertais...
immortallt 2014-02-07 11:43
Po laiko, aš tau galiu daug geresnių investicijų pasakyti. Kitas dalykas, Bitcoin'ų vertė yra grynai spekuliacinė. Tai ne investicija, tai grynas lošimas, tad jei nesupranti apie ką šneki, tik pats ir esi asilas.
lape 2014-02-07 11:54
Aišku, kad lošimas. Viskas aplink tik lošimas... Beje, turiu namie tokį radiatorių, kuris ir kambarį šildo ir po 10Lt per parą uždirba.
raimism 2014-02-07 12:12
- ne tokia jau ir bloga situacija...
aurimokas 2014-02-07 13:31
Okey dabar kol dar 21 mln. BTC neiškasta, kasėjai atlieka clearing'o darbą. Klausimas kai bus iškasti visi BTC, kas tuomet atliks clearing'o darbą?
immortallt 2014-02-07 16:36
Taigi raimi, pripažįsti, kad bitcoin nėra valiuta, apie ką aš ir kalbu. Asilo etikete mėtaus ne aš. Taip pigūs ir anonimiški pavedimai, čia yra gera savybė, bet kartu ir bloga. Kodėl, jau rašiau. Jei nesugebat suprasti, nu ką padarysi.
Atk 2014-02-07 19:01
Tai panašu, kad daug švariau nei bankai. Tie MMM ir visokios piramidės yra daug švariau nei bankai, nes tu įdedi pinigus ir gali gauti ir galiprarasti, vis tiek šiame pasaulyje be pinigų neišgyvensi. Todėl nereikia kovoti su Maurodžiu ir visokiais tokiais dalykais, tegul patys pažiūri ar sąžiningai pinigus uždirba bankai.