Pagrindinės lietuvių piratavimo priežastys: sovietinė okupacija ir nebaudžiamumas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Simplicity 2015-08-05 21:15
programinės įrangos atnaujinimus, žaidimo klaidų pataisymų paketus irgi norma- "baigėsi produkto gyvavimo ciklas". O štai nebeparduodamos ir neaptarnaujamos programinės įrangos naudojimas jau yra pats didžiausias nusikaltimas, už kurį reikia bausti jei ne laisvės atėmimu, tai bent jau šimtatūkstantine bauda ir paliekant teisę išsireikalauti milijoninės moralinės žalos atlyginimą. p.p.s. Steam nėra kokia nors pigių žaidimų platforma. Tas pats GTA V ten kainuoja lygiai tiek pat, kiek ir perkant tiesiai iš Rockstar puslapio- 59.99€. (Kartais, varguoliai iš Indijos ar Kinijos gauna "region locked" versijas už juokingus pinigus, bet tik jau ne Pirmojo pasaulio šalys.)
Shinigami 2015-08-05 21:30
Nu ir? Papilstei iš tuščio į kiaura ir tiek. P.S. Visiškai nesuprantu kurie naudoja winrar, kai yra labai maža ir nemokama 7zip programa. P.S.S. Aš apie pigius žaidimus ir nekalbėjau. Bet įsigyti iš steam juos gali greitai ir lengvai jei turi pinigų. O jei pinigų neturi tai eini jų užsidirbti nežaidęs piratinių žaidimų.
slack 2015-08-05 22:02
Būtų puiku, jeigu valstybė pereitų kiek įmanoma prie atvirų standartų. Ir remtų atvirą kodą. O Intelektinė nuosavybė yra viska nesąmonė, nes kartai prieinamam iki absurdo. Jeigu nepatinka, kad žmonės dalinasi idėjomis ir jos yra atviros, tai čia jų problema. Man netrukdo piratavimas, o jeigu kam trukdo tai gali emigruoti ten kur draudžiama piratauti. O kas pikčiausia, intelektualinės nuosavybės gynėjams yra leidžiam bausti ir persekioti žmones čia jau mafijinės organizacijos bruožai, kažkas panašaus kaip norvegų barnevernet. Ps. Dar kam nors užklius ir viešos bibliotekos, nes dalinasi knygom.
Auksine Logika 2015-08-05 22:53
Su ta intelektine nuosavybe tas pats kas su nauju blyno receptu... Jei visi urviniai rato, ugnies, cepelinu ir dar balazinko isradejai dabar prisikeltu ir imtu reikalauti kompensaciju... Absurdas? Ne maziau absurdas baust zmones uz recepto ar kokio zaidimo suzinojima/parsisiuntima. Kodel vieni privalo kasdien dirbt kad kurtu verte, o kiti viena karta padaryt ir gyvent is copy+paste?
- 2015-08-06 01:46
Akivaizdu, intelekto problemos ...
- 2015-08-06 02:04
Bla bla bla ... Piratauju ir piratausiu, bet bent jau turiu košės galvoje suprast, kokią tai žalą daro. Patemptumėte lūpą „man per brangu“ ir užuot susipūtę ckrack'ą, pereitumėte prie pigesnių alternatyvų, po pusmečio kainos kristų 10 - 100 kartų, kad tik rinkos neprarastų liaudis. Pabandyk man įsiūlyt Origin 2015 už kad ir student price - per brangu, be to, turiu alternatyvą, 8 kartus pigiau nei Origin'o student price. Norėsi parduot Origin'ą man - mažinsi kainą dar bent 4ris kartus. Nenorėsi - jau rinka susitraukė vienu klientu. 50 % piratų taip padarytų - maža nepasirodytų.
SPeed_FANat1c 2015-08-06 07:49
apie patentus gerai cia parasyta: http://www.elektronika.lt/straipsniai/p ... r-stabdys/ tai perskaites matau kad labiau stabdis nei nauda. Kazkiek ju reiktu bet reik pagalvot kaip padaryt kad nestabdytu.
sub 2015-08-06 08:26
Ryškiai neskaitei pirmo mano komento. Beje dėl 7zip turiu pritarti, nemokamas, patogus ir paprastas. Kas ieško - tas randa.
zet 2015-08-06 08:58
na ir reikia prisiminti, kad mokame piratavimo mokesti. Plius su tom laikmenom tai apsurdas. Pvz fotika ir kamera pasijungiu prie teliko ar moniko, ir negaliu patogiai net istrinti nes tik SKAITYMO rezime. Pasiskaitau internete, ir tai tipo kitaip bus kaip laikmena, ir ten kiti mokesciai eis ... tie autoriu teisiu saugotojai.... blyn, ka padarete su mano kamera ir fotiku ? AAA ?
zet 2015-08-06 09:11
as jei imanoma uz viska moku, perku online knygas, zaidimus. Bet nesuprantu, kodel negaliu pvz is cd isikrasyti i flasha muzikos? Kodel negaliu duoti draugui ar zmonai paklausyti ? Savo masina galiu duoti pavairuoti? meskere galiu paskolinti , o vat muzikos ne ? Ir nereikia cia per daug sureiksminti tu piratu. Manau pasaulio mastu ju nera daug. O ir tie kurie piratauja, didele dauguma neturi babkiu jam isigyti. Pvz jei kaimietis atsisiunte per menesi 10 filmu, tai padarytas nuostolis 10 filmu kainu suma ? Tada klausimas, kiek jis butu kartu nuejes i kina, jei butu 0 atsisiuntes. Tai kaimietis butu nuejes i 0 filmu. Statistiskai gal 0.1 filma P.s. neturiu nelegalaus muzono. Tas pats su zaidimais. Verkia zaidimu kurejai del piratavimo, vai vai nuostoliai. Iseina tikrai gras zaidimas ir susikrauna didziausias kruvas slamanciu ir PC rinkoje O siaip turtingesneje visuomeneje pats piratavimas savaime mazeja. Kai atsisiusti 100 dainu bus tas pats kaip pora bokalu alaus, chebra atsissius tiek, kiek nores. O pats dainos autorius bus pardaves daina kad ir pigiau, bet kad ir 100 kartu daugiau. Ir dar, kodel LINKOMANIJA gyva, nes ten dar LABAI PATOGU. Mokamos paslaugos savo kokybe neprilygsta Linkomanijai ? Beje, linkomanijoje yra ir legalaus turinio, tad jei naudojiesi linkomanija, nereiskia, kad esi piratas. O pats Flasho mokestis yra totaliai logiskai apsurdiskas mano galva. Galim apmokestinti visu zmoniu rankas, kojas, galvas, nes tai daromu nusikaltimu priemones ir taip be galo be krasto. Va uzsidirbu daugiau slamanciu net ir windozai namie legaliais patapo. Net jei androide yra dvi tos pacios programeles - mokama ir ne - renkuosi mokama. Nes ji be reklamu. O jei ir geras daiktas - galima ir paremti kurejus, sukurs antra panasu ar pagerins pirma. Ir mano artimieji panasiai elgiasi. O tokie kaip tu.. kurie vaidna protingus.. ir varo vien ant piratavimo.... kiek pats idomu perki windozai legalus ?
sub 2015-08-06 09:37
Su 10 langais manau visi legalūs bus, nes ir piratinius 7 legalizuotus su cracku ir legalius gali atsinaujinti iki 10.
immortallt 2015-08-06 10:19
O, savanoris kuris sukiš savo santaupas į tyrimus ir po to atiduos savo sukurtas technologijas laisva ranka naudotis kitiems. Kadangi jiems tyrimai nieko nekainavo, tai gamins pigiau.
Simplicity 2015-08-06 12:02
Nuo kada ubagai tvarką diktuoja? Niekam tu, minuse, nesi įdomus su savo lietuviškom pajamom ir įsitikinimais. Eik į gatvę ir pradėk agituot, kad į prekybos centrus nevaikščiotų, degalinėse kuro nepirktų- kainos kaipmat nukris. Milijardai Azijoj naudoja nelegalią programinę įrangą, žaidžia laužtus žaidimus (ir dar su likusiu pasauliu pasidalina), bet kažkaip nepastebėjau, kad žaidimai ar programinė įranga pigtų. Jei prieš kokius 3 metus AAA žaidimų kainos pristatymo metu būdavo ~50€, tai šiandien jau nieko nestebina, kad už žaidimą gali ir 60€ ar daugiau paprašyti. Kažkodėl, piratavimas labiausiai užkliūna atviro kodo mylėtojams, bet ne pačioms kompanijoms. Turbūt kompanijose dirba kiek nuovokesni, kurie supranta jog būsimas dizaineris (modeliuotojas, projektuotojas ir pan.), pradėjęs nuo laužtos programinės įrangos, vieną dieną taps verslininku ir legalizuosis, taip atnešdamas savo pinigus į kompaniją. Microsoft galėtų akimirksniu nugalėt piratus, nes šiandien tam yra visos galimybės. Tik kažkodėl jie to nedaro. Ar tik ne todėl, kad mažasis piratas vieną dieną gali užsinorėti susimokėti tam pačiam Microsoft už sertifikatus ir patapti kokiu MCITP ar MCTS? Pamenu, buvo Linkomanijos istorija su megztuku, kai tas Windows 7 piratus gaudė. "Autorinių teisių gynėjai" žmones po teismus tampė, kai tie patys Microsoft atstovai tik pečiais tampė ir jokių veiksmų nesiėmė. p.s. Sulyginti materialius daiktus su nematerialiais gali tik didelio Entelekto žmogus... Jei aš pavogsiu Ferrari iš kaimyno garažo, tai vagystės metu jokio magiško PUFF! nebus, iš vieno Ferrari'o du nepasidarys. Ferrari pakeis savininką ir apvogtasis patirs realius materialius nuostolius. Kokius nuostolius patiria programinės įrangos gamintojas, kai jų produktu nelegaliai naudojasi tie, kurie to produkto nėra pajėgūs įsigyt?
- 2015-08-06 12:52
Nes neveikia tokiu atveju rinka - pasiūla/paklausa. 10 % ar net tik 5 % legalių vartotojų turi padengti piratus, atpirkti žaidimų kūrimo ir palaikymo kaštus bei atnešti pelno. Kainą kompanijos mažina tik tada ir tik tada, kai vartotojai balsuoja piniginėmis už pigesnį konkurentą. Vagys į argumentaciją mažinti kainą neįeina.
Julius_ 2015-08-07 01:33
Keista kai straipsnyje pasirenkamos idėjos panašios į ankstyvojo komunizmo idėjas (kai irgi buvo griežtomis bausmėmis paremta cenzūra, draudžiami netgi kompiuterijos, genetikos mokslai), ir staiga jos priešpastatomos vėlyvojo komunizmo idėjoms. Lyg kažkokios prieštaros turėtu būti, ir dėl kažkokių įsivaizduojamų problemų (kurios kamuoja visą pasaulį) kaltas vėlyvasis komunizmas, todėl reikia grįžti prie ankstyvojo. Kai susirgsite vėžiu ar dar nežinia kuo ir sužinosite, kad vienintelis gydymas yra paremtas jūsų turimu genetiniu kodu, kuris yra kažkieno jau užpatentuotas, turi autorines teises (ne vien "Dieviškas") ir natūraliai, bet koks bandymas jį ne tik panaudoti išgyvenimui, bet ir turėjimas, platinimas, bandymas parodyti kam nors yra vadinamas vagyste ir baudžiamas bent 10 metų kalėjimu (kaip jau yra viename siūlyme pasaulyje), gal suprasite kas buvo ankstyvasis komunizmas... ar kas buvo ankstesniais inkvizicijos laikais... Gamtoje egzistuojantys ir net fundamentalūs dalykai tampa patentuojamu, autorysčių teisių objektu. Sunku įsivaizduoti, kas negali tapti "kažkieno" nuosavybe su privilegijomis nesuderinamomis su realybe, bet gerai suderinamomis su absoliučia diktatūra. Be abejo tai pasiekiama tik griežtu ir baisiu baudžiamumu, lagerine, kalėjimų sistema ar dar blogiau. Problema yra tame, kad intelektualinės nuosavybės laisvoji rinka fundamentaliai neegzistuoja tokia forma, kokia egzistuoja parduodamų fizinių daiktų rinkoje ar, netgi funkcionierių sunkiau įsivaizduojamoje, darbo rinkoje, kurios dėsniai kiti. Bandymas dirbtinai ir aklai visur viską pritempti ignoruojant akyvaizdžius prigimtinius ir netgi gamtos principų neatitikimus gali būti žalingas, o kartais ir pavojingas. Tas laisvos rinkos neegzistavimas realiai lėmė daugelio garsių išradėjų, pakeitusių pasaulį, skurdų gyvenimą. Patentai iš dalies situaciją pagerino. Bet, tai laisvos rinkos dėsniams prieštaraujantis reiškinys, įvedantis laikiną monopoliją vien tam, kad atsirastu laisva rinka tyrimams, išradimams, galėtų pelnytis ir išradėjai, atradėjai. Manymas, kad tie patys dėsniai galioja ar gali galioti visur vienodai yra klaidingas ir nebūtinai tie patys dalykai veikia visur taip pat. Laisvos rinkos iškraipymas, įvedant monopoliją, vienoje vietoje, tam, kad ji atsirastų kitoje, nebūtinai suveikia. Dėl to menams buvo autorystės teisės, mokslui ir technologijoms patentai. Atsiradus programinei įrangai, kuri viską gali apjungti, buvo pradėti taikyti jai ir autorystės, ir patentų metodai, kurie po to staiga pritaikyti ir visiems kitiems reiškiniams. Potencialiai atsiranda monopolijos ten kur jų neturėtų būti, pakeičiančios laisvą rinką. Čia prasideda visos problemos ir nesusipratimai. Net neverta kalbėti apie finansinę, technologinę, mokslinę šalies padėtį pasaulyje, kuri greitai nesikeičia, ir abejotina ar greitai keisis. Įdomu, kokios galimybės pereiti prie atvirojo kodo, vertinant realius finansus? Kiek mokyklų ir universitetų naudoja atvirojo kodo programinę įrangą, moko ja naudotis? Keli vaikiški filmukai, demonstruojantys kas yra vagystė, o kas kopijavimas, replikavimas. https://youtu.be/jcvd5JZkUXY https://youtu.be/IeTybKL1pM4
Simplicity 2015-08-07 12:10
) Teiginys, kad "darbdavys priverstas pirkti ne tą produktą, kurio užtenka komercinei veiklai, o tą, su kuria moka dirbti darbuotojas" yra išvis juokingas. Tamsta, ar nebūsit tik kokios nors mokslo kalvės mokslinis darbuotojas, su mirtingųjų pasauliu susiduriantis tik eilėje prie kokio nors prekybos centro kasos? Man teko padirbėt tiek Lietuvoj, tiek Airijoj (apturėjau stažuočių JK), bet dar nei karto nebuvo taip, kad darbdavys bandytų prisiderinti prie mano norų. Pateikdavo įrankių sąrašą, pravesdavo mokymus ir numesdavo literatūros savarankiškoms studijoms. Štai taip ir išmokau naudotis ne vienu atvirojo kodo produktu. Logika elementari- daug paprasčiau ir pigiau 100 žmonių išmokyti dirbti vienu produktu, nei supirkti licencijas pagal atskirus pageidavimus. Pabaigai apie balsavimą piniginėmis. Kaip jau rašiau, patys verslo savininkai nusprendžia kokią programinę įrangą naudoti. Verslas yra gana inertiškas ir jei mato būdų kaip sutaupyti, tai ir sutaupys. Gi per įmones pastoviai laksto visokie pardavimų vadybininkai, kurie siūlo pačius įvairiausius sprendimus, tad nereikia galvoti, kad visokie Microsoft Office, Autodesk AutoCAD ar Adobe Photoshop yra iškalti akmenyje ir nepajudinami. p.s. Ko vertos visos ašaros, jei nusipirkęs kelis tūkstančius eurų kainuojančią programinę įrangą (t.y., darbo įrankį), tu per 5 metus uždirbi šimtą tūkstančių?