Dabartinė strategija baigia išsisemti: ateitis priklauso superoperacinėms sistemoms?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

3xxx 2016-05-02 15:50
..."metais sakė „Microsoft“ generalinė direktorė Satya Nadella." Kažkas net nežino, kad Satya tai vyras
1hitkillhack 2016-05-02 16:38
visą šią nesąmonę bandė (ar tebebando) ms... Nelabai kažkas gaunasi.
Benediktas 2016-05-02 17:17
Nesuprantu, kodėl tu tai vadini nesamone. Nenori, kad ta pati programa veiktų ant visų įrenginių?
Creatium 2016-05-02 19:22
Idėja nėra nesąmonė. Bet jos įgyvendinimas yra labai sudėtingas. Mažų mažiausiai kas pirmiausiai šauna galvon - tai OS optimizavimas veikimui telefone, tačiau išlaikant tas pačias funkcijas ir galimybes, bei pajėgumus.
Myslius 2016-05-02 19:50
Idėja yra nesamonė. Apple teisingai daro kad stipriai segmentuoja. Programos kurios tinka bet kokiai rezoliucijai ir bet kokiam vartotojo inputui netinka niekam, universalių dalykų nebūna, o patogumas iškart dingsta. Tokiu principu remiantis iškarto nupjaunama viena svarbiausių dalių - vartotojo sąsajos pritaikymas specifiniam produktui, su jo specifiniu valdymu. Ne, ačiū, aš nenoriu programos kuri taip pačiai valdosi pele kaip ir prisilietimais. Jau senokai yra tokia sistema, bet jos patogiai kaip neišdirbo iki šiol taip ir neišdirbs, nes tai neįmanoma. Kas dviratis tai ne automobilis. Programuotojam/dizaineriam/UX ne ką lengviau kurti programas ir galvoti kaip jos ant visų devaisų išsitampys, nei tiesiog paimti MVVM dalį ir pritaikyti V dalį būtent konkrečiam produktui.
Benediktas 2016-05-02 20:19
Nežinau, nežinau. Iš vartotojo pusės žiūrint, kam man turėti du skirtingus prietaisus, jei gausiu visiškai tą pati rezultatą, kaip ir su PC, jei telefoną prijungsiu pvz. prie belaidžio monitoriaus ir pelės? Muzika, nuotraukos, filmai, internetas, programos atrodys taip pat, rezultatus gaus tuos pačius, kaip ir su PC. Be to tai ne tik telefonas, bet ir fotoaparatas, mp3 grotuvas, gps navigacija, radijas. Minimaliai laidų ir dulkių, jokio triukšmo.
Creatium 2016-05-02 20:30
Mano manymu ateityje tikėtinas mobiliųjų telefonų, kaip kompiuterių, populiarėjimas. T.y. darbe turi ekraną, pelę ir klaviatūrą, o kompiuterį nešiojiesi kišenėje - savo mobilųjį. Juo gali pasijungti kur tik nori ir visada turėsi savo duomenis su savimi. Galų gale visko telefone laikyti nebūtina - tam pasitarnaus saugojimas debesyje. Telefono su 128 Gb (jau dabar), 256 Gb ar net 512 Gb vietos pilnai užteks. Ko reikia - tai tik galingų ir efektyvių procesorių.
Myslius 2016-05-02 21:24
Creatium, niekas čia nešneka apie tai kokie devaisai gali būti vietoj ko pajungti. Šiais laikais pilną operacinę galima pasukti ant devaiso telpančio ant piršto. Čia labiau klausimas kaip operacinė sistema ir jos programos turi prisitaikyti prie vartotojo poreikių. Na nepaleisi tu PC offiso ar word'o tos pačios versijos ant mobilaus telefono. Kai pradedi galvoti kaip turi programa atrodyti, kai pradedi galvoti kaip minimizuoti pelės braukymo kelią. Kad vartotojui ant PC patogiau excel'io toolbar'ą turėti viršuje nes akys nelinkę žiūrėti į monitoriaus apačią (nebent patinka radikulitas). Kad ant mobilaus telefono toolbar'ą geriau turėti apačioje, nes nykštys nėra linkęs siekti aukščiausio telefono taško (ypač ant naujų plytafonų). Kai pradedi galvoti kurios 5 iš tų butonų sutalpinti telefoninėje versijoje (nes daugiau tiesiog per maži mygtukai kad pasispaustų patogiai), kai pradedi galvoti kur sukišti kitas būtinai reikalingas funkcijas ir koks kontekstinis meniu turėtų išokti - pamažu suvoki kad skirtingo valdymo įrenginiai turi turėti skirtingus interfeicus o ne būti sumakaluoti į vieną vien dėl programuotojų patogumo kaip rašo jog "su minimaliai pakeitimų" paleisti versiją ant visų devaisų. Tas minimaliai leidimas atleidžia programuotojus nuo prievolės pergalvoti dizainą pagal įrenginio valdymą, kas nėra gerai, nes nuo to visų pirma kenčia pats vartotojas.
Creatium 2016-05-02 22:17
principą web dizaine - interfeisas skeilinasi ir prisitaiko kaip tik nori prie tavo įrenginio (paprastas meniu tampa "hamburger menu" arba tais penkiais mygtukais apačioje). Tai yra, kai dizainas iš esmės yra atskirtas nuo funkcionalumo. Gali užmesti kokį tik nori interfeisą - funkcinė web'o ar programos prasmė nesikeis. Todėl programų kūrėjai galėtų sukurti iš esmės tie interfeisų, kiek tik reikia. Pavyzdžiui, telefone tu greičiausiai ypatingai sudėtingų maketavimo darbų Word'e - todėl telefono interfeisas gali turėti minimalų funkcionalumą. Atsidaryk iPad'e - jau didesnis funkcionalumas, o prijunk prie jo didelį ekraną - gausi pilną funkcionalumą. Tokiu principu veikia daugelis dabartinių programų: iWork, Word, Google Docs. Tik ko reikia - tai sujungti visas platformas į vieną.
Myslius 2016-05-02 23:15
Creatium, tas tai taip ant iPhone, iPad, Mac'o kuriamas interface'as kiekvienam įrenginiui atskirai, jis yra pritaikytas būtent jam todėl pasiekiamas geriausias UX. Problema atsiranda kai tą patį dizainą bandoma auto-layoutint kas jis automatiškai išsitampytų pagal rezoliuciją/įrenginį. Niekada joks auto layout'as (ką MS padarė ir panašu daro Google?) neveiks geriau nei specialiai atskiroms rezoliucijoms/įrenginiams pritaikytas interfeisas.
mch0lic 2016-05-03 06:27
Ne super operacinės sistemos, o krūva problemų tiek OS vendoriams, tiek programuotojams. Imant linux/ubuntų tai yra vienintele OS, kuriai toks modelis veikė ir veiks, dėl unikalios architektūros, visi kiti bando pritempt aukojant UIX, spartą, našumą, baterijos laiką ir vietą diske. Tikrai džiaugiuosi, kad Apple kol kas tuo keliu nenuėjo.
Creatium 2016-05-03 21:02
Tai aš apie ką ir kalbu. Mes galime vienoje programoje turėti tris interfeisus, kurie bus pritaikyti specialiai kategorijai įrenginių. Telefone bus telefonui pritaikytas, planšetėje - jos dydžiui, o kompe - jo dydžiui. Juk ir dabar egzistuoja skirtingos rezoliucijos kompiuterių ekranuose, tačiau nuo to produktyvumas nesikeičia, tiesiog dalis elementų pasislepia ar nusikelia į kitą vietą mažinant. Paprasta. Pasijungi prie telefono didžiulį monitorių ir tavo programa automatiškai užkrauna desktopinį interfeisą. Viskas. Nereikia jokių scalinimų ar kraipymų. O MS klaida ir yra kol kas ta, kad bando scalinti interfeisą, o ne kurti tai pačiai programai kelis skirtingus ir juos tiesiog užkrauti kai reikia.
Vytis M. 2016-05-04 10:27
O klausykit, pavyzdžiui Wiindows .NET viena iš dekstopinių programų rūšių yra WPF. Juo galima kurti ir responsive dizainus. Dizainas atskirtas nuo kodo. Ką manot?
Niemand 2016-05-04 11:52
Ne taip supranti dizaino atskyrimą. WPF - viso labo "kalba" windows desktopinių aplikacijų kūrimui, ji veikia išimtinai windows ir išsimtinai desktopui. Norint daryti interfeisą windows phone jau reikės naudoti silverlight'ą arba WinRT, o linux - Gtk# ar pan. Problema tame, kad šiai dienai verslo logika iš esmės gali būti nesunkiai naudojama keliose platformose, jei ji parašyta su .NET arba java. T.y. programuotojui pakanka mokėti (pastoviai naudoti, žinoti niuansus) vieną kalbą ir tas pats kodas veiks plius minus visose platformose. O vat norint rašyti interfeisus jau reikia mokėti minimum plius dvi kalbas, kas yra problemiška. Web aplikacijoms tas sprendžiasi paprastai, yra viena kalba interfeisui - HTML5 - ir gali viename projekte, naudodamas tuos pačius įrankius ir net kodo fragmentus pasidaryti skirtingus view'us tam pačiam objektui skirtingose sistemose. Bet web'as net 5 ipostazėje vis dar neprilygsta desktopiniams interfeisams savo patogumu ir funkcionalumu, taip pat niekur nedingo ir skirtingų browserių problematika. Vat jei HTML'as evoliucionuotų iš paprastos markup kalbos į pilnavertę grafinę platformą, tada būtų gėris, bet kol kas apie kažką tokio tik svajoti galima.
Simplicity 2016-05-04 13:37
Labai giliai nelendant, tai mobilios Windows programėlės puikiai veikia ant kompiuteriams skirtos Windows 10 OS. Programėles galima paleisti tiek lange (lango dydį galima keisti), tiek viso ekrano režimu. Žingsnis į priekį, lyginant su 8/8.1. Microsoft takus pramynė, o dabar ir kiti paskui eis, nes žiūrint grynai tik iš vartotojo pusės, tai yra visai patogu turėti tas pačias programėles tiek savo išmaniajame (ar planšetėje), tiek ir kompiuteryje. (Pvz., kad ir kokį visų mėgiamą Candy Crush. ) Norint turėt išmanųjį, kuris pilnai transformuojasi į pilnavertį kompiuterį (kokiais Lumia 950/950XL su savo Continuum tikrai nėra), reikia nusigręžt nuo ARM ir visus įrenginius (išmaniuosius, planšetes ir tradicinius kompiuterius) sodinti griežtai tik ant x86 architektūros. Bent kiek su IT susijusiems ir besidomintiems siūlyčiau ant virtualios mašinos Windows 10 pasileist ir pasižiūrėt kaip ant kompiuterio veikia mobilios programėlės ar kiek patogus yra "Tablet mode" režimas, kad ir naudojantis paprasčiausia pele.