Dar viena ataka prieš nemokamai filmus žiūrinčius žmones: autorių teisių agentūros surado būdą, kaip manipuliuoti ES teise  ()

Filmų ir serialų žiūrovų, kurie naudojasi nelegaliomis paslaugomis, laukia itin sunkūs laikai – jiems apynasrį paruošė Europos Sąjungos teisingumo teismas (ESTT). ESTT sugriežtino tiesioginių interneto transliacijų taisykles ir pažeidėjais įvardija ne tik tokių paslaugų teikėjus, bet ir naudotojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ESTT pateikė išaiškinimą Nyderlandų teismui, kuris nagrinėja šios šalies autorių teisių gynimo organizacijos BREIN skundą prieš olandų verslininką Jacką Frederiką Wullemsą. Pastarasis internetu pardavinėja grotuvus „Filmspeler“, suteikiančius galimybę prisijungti prie interneto transliavimo platformų ir žiūrėti naujausius filmus bei serialus nemokamai.

Teismo nuomone, grotuvų, kurie leidžia lengvai ir nemokamai žiūrėti nelegaliai internete prieinamus filmus, pardavimas gali būti laikomas autorių teisių pažeidimu. Maža to, teismas išplėtė tiesioginių interneto transliacijų apibrėžimą ir iš esmės prilygino jas tradicinėms „torrent“ paslaugoms, kai turinys atsiunčiamas į įrenginį (transliacijų atveju sukuriamos tik trumpalaikės turinio kopijos).

Ekspertai įspėjo, kad šis išaiškinimas gali priversti griežtinti interneto transliacijų paslaugų teikimą.

ESTT tapo įkaitu?

Technologijų ir rinkodaros ekspertas Džiugas Paršonis teigė, kad įvairios autorių teisių gynimo agentūros pastaruoju metu ESTT naudojasi kaip lobizmo ir propagandos įrankiu.

„Pateikdamos konkretų, akivaizdžiai joms palankų sprendimą papildomai „išaiškinti“ jos gauna argumentų spausti vietos ir ES politikus griežtinti įstatymus ar pagal juos numatytas bausmes. Taip ESTT tampa savotišku įkaitu, nes savo nuomonę paprastai pateikia tik dėl bylų, kurios siunčiamos jam apsvarstyti, o ne visų susijusių technologijų ar procesų apskritai. Šis atvejis, atrodo, kaip tik iš tokių. Pasinaudojusi atsakovo pelno siekimu, labai gerai dėl tokios veiklos jau žinoma Nyderlandų autorių teisių agentūra BREIN siekė gauti pritarimą išplėsti persekiojamų technologijų lauką“, – sakė Dž.Paršonis.

Jaunimui bėdų nekils

Teisėjų rūstybę užsitraukę grotuvai „Filmspeler“ iš anksto sukonfigūruojami taip, kad jais būtų galima žiūrėti internete prieinamus filmus. Uždraudus prekybą jais vartotojai ir toliau galės įsigyti įrangą, tik ją teks nusistatyti patiems.

Pasak Dž.Paršonio, jauniems žmonėms tai nesudėtinga, bet aparatas „Filmspeler“ būtų buvęs labai patogus senjorams ir tiems, kurie sudėtingesnės už televizorių elektronikos dar nėra įvaldę.

„Tačiau šiuo atveju svarbiau, ar nacionalinių parlamentų bei ES politikai ir pats ESTT supranta, kad jais manipuliuojama. Šiam teismui turi rūpėti ne tik įstatymo raidė, bet ir teisingumas. Vartotojai, kurių organizacijos yra ne tokios aktyvios ir menkiau finansuojamos, negali kaip lygūs kautis su BREIN ir kitais“, – tvirtino Dž.Paršonis.

Palikta mažiau skylių

Tuomet advokatų kontoros „AAA Law“ advokatas Andrius Iškauskas ESTT sprendimą pavadino dar viena vinimi į piratų karstą.

„ESTT nuosekliai laikosi savo pozicijos, kad nuorodų į nelegalų turinį paskelbimas yra neteisėtas veiksmas. Šios konkrečios bylos atveju tik techninės aplinkybės šiek tiek kitokios – nuorodos buvo padaromos prieinamos multimedijos įrenginyje. Tiesa, nauja ir labai svarbu šioje byloje yra tai, kad teismas vis plačiau aiškina nuorodų skelbėjo atsakomybę“, – sakė teisininkas.

Lietuvoje į „Filmspeler“ panašiais įrenginiais nėra masiškai prekiaujama, bet interneto forumuose ir skelbimuose galima rasti siūlymų įsigyti įrangą ar programinius sprendimus, kurie leidžia pasiekti nelegalų turinį. A.Iškausko nuomone, ESTT sprendimas reiškia, kad ir tokių įrenginių platinimas yra neteisėtas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(23)
(-19)

Komentarai ()