Stacionarus kompiuteris – atnaujinti, remontuoti, ar pirkti naują?  (4)

Dokumente trumpai aptariama, kada verta pirkti naują kompiuterį, o kada pakanka jį tiesiog atnaujinti ar suremontuoti. Pateikiami praktiniai patarimai, ką reiktų įvertinti svarstant šias alternatyvas, paaiškinami galimi privalumai ir trūkumai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai patys paprasčiausi kompiuteriai šiuo metu parduodami už mažiau nei 400 Eur, o pilnai sukomplektuotą ir pakankamai galingą kompiuterį galima įsigyti už 1000 Eur, jūs galite pradėti svarstyti, ar apskritai verta remontuoti arba atnaujinti turimą seną sistemą. Juk nauja sistema parduodama su garantija, nauja programine įranga ir žibančiais naujumu komponentais. Tačiau toks sprendimas turi savų minusų – pigi nauja sistema yra tik pigi, ir tai tikrai nereiškia, jog ši sistema bus kokybiška. Metai po metų plataus vartojimo kompiuterių kainos vis labiau ir labiau pinga. Ta „blizganti“ nauja pigi sistema komplektuojama su pigia ir dažnai nepatikima motinine plokšte; mažu, lėtu kietuoju disku; vargiai užtenkamu operatyviosios atminties kiekiu; minimalius poreikius tenkinančiu maitinimo šaltiniu ir t.t. Pigiai aukščiausios kokybės komponentų, kaip taisyklė, niekas neparduoda. 

Ar tai reiškia, jog neįmanoma nusipirkti gerą sistemą, pagamintą naudojant aukštos kokybės komponentus? Žinoma ne, tačiau nesitikėkite gauti didelės nuolaidos. Verslo klasės sistemos, parduodamos gerus prekinius ženklus turinčių gamintojų, taip pat sistemos, skirtos žaidėjams ir kitiems entuziastams, gaminamos naudojant aukštos kokybės komponentus, tačiau tokios sistemos kainuoja nuo 50% iki 200% daugiau nei įprastiniai plataus vartojimo kompiuteriai. Jei įvertintumėte visus privalumus ir trūkumus, galite neretai įsitikinti, kad pigiau vis dėlto yra remontuoti arba atnaujinti jūsų esamą sistemą, negu kad pirkti ekvivalenčią naują prekę.

Egzistuoja kitos geros priežastys, dėl kurių verta remontuoti arba atnaujinti jūsų AK, o ne pakeisti jį nauju:

Daugiau pasirinkimo galimybių

Kai jūs perkate AK, jūs įsigyjate standartinį gaminį. Jūs galite pasirinkti tokias alternatyvas kaip didesnės talpos kietasis diskas, daugiau atminties arba geresnis monitorius, tačiau iš esmės jūs gaunate tai, ką tiekėjas nusprendžia jums parduoti. Jei jūs norite to, ko nori tik pavieniai žmonės, pavyzdžiui, geresnio maitinimo šaltinio arba tylesnių aušinimo ventiliatorių, arba geresnių funkcinių galimybių motininės plokštės, galimi du scenarijai – pirmas: jums nepasisekė, nes to paprasčiausiai negausite; antras: jūs tai gausite, bet teks palaukti vieną, dvi, tris ar net daugiau savaičių.

Ir tai, ką jūs gausite, yra sėkmės dalykas. Didelės apimties tiesioginiai tiekėjai, tokie kaip Gateway ir Dell (lietuviškų analogiškų firmų pavyzdžiai – BMS, Sonex) dažnai turi kelis komponentų tiekimo šaltinius. Dvi tariamai identiškos tą pačią dieną užsakytos sistemos gali turėti gerokai skirtingus komponentus, įskaitant tokias svarbias variacijas, kaip skirtingos motininės plokštės ar monitoriai, turintys tą patį modelio numerį, tačiau pagaminti skirtingų gamintojų. Jei jūs atnaujinate AK patys, tik jūs nusprendžiate, kas įeis į sistemos komplektaciją.

Optimali konfigūracija

Vienas iš geriausių dalykų atnaujinant savo AK yra tai, kad jūs dėmesį galite skirti savo nuožiūra svarbiems dalykams, ir galite ignoruoti tai, kas jums nesvarbu. Parduotuvių vitrinose parduodami kompiuteriai paprastai yra „visų galų meistrai“, tačiau jokios užduoties jie nebus pajėgūs įvykdyti išties „meistriškai“. Sistemų tiekėjai paprastai taikosi į aukso vidurį, kuris yra adekvatus ar net optimalus mitiniam „vidutiniam“ vartotojui. Norite saugoti visą savo DVD kolekciją kompiuteryje? Jūs galite papildyti savo sistemą naujų kietuoju disku, pasiekdami terabaito (1000 GB) ar net didesnį atminties kiekį. Norite, kad jūsų sistema veiktų neskleisdama triukšmo? Jūs galite rinktis komponentus atsižvelgdami būtent į tai, ir sukomplektuoti sistemą, kuri būtų praktiškai negirdima visiškai tylioje aplinkoje. Kai jūs atnaujinate egzistuojančią sistemą, patys pasirenkate į ką kreipti dėmesį ir pastangas; perkant kompiuterį gaunate tai, kas siūloma.

Geresnė komponentų kokybė

Dauguma kompiuterių tiekėjų mažina kaštus naudodami pigesnes populiarių kompiuterių įrangos gamintojų (angl. original equipment manufacturer – OEM) komponentų versijas – tuo atveju, jei šie komponentai yra išties populiarūs, ir naudodami „bevardžių“ firmų komponentus visais kitais atvejais. Žodis „populiarus“ šiuo atveju reiškia tai, kad žmonėms šie prekiniai ženklai yra svarbūs netgi perkant sukomplektuotą kompiuterį – pavyzdžiui, ATI ar NVIDIA vaizdo adapteriai. „Bevardžiais“ komponentais čia vadiname tuos, kuriuos gaminančios firmos neturi stipraus prekinio ženklo ir kuriais pirkėjai retai kada domisi ar pastebi.

OEM gali būt identiški mažmeninės prekybos modeliuose; paprastai skiriasi tik įpakavimas. Tačiau net jeigu dalys yra tokios pačios, dažnai egzistuoja žymūs skirtumai. Komponentų tiekėjai paprastai tiesiogiai neaptarnauja OEM versijų, vietoj to vartotojus nukreipdami tiesiogiai pas sistemos gamintoją (firmą, parduodančią sukomplektuotas sistemas). Jei tos sistemos tiekėjas nutraukia savo veiklą – jums nepasisekė, kadangi komponentų gamintojas neteikia garantijos galutiniams vartotojams. Net jei gamintojas aptarnauja OEM produktus, OEM dalių garantija paprastai yra gerokai trumpesnė, dažnai nuo 30 iki 90 dienų. Patys produktai taip pat gali gerokai skirtis, lyginant OEM ir mažmeninei prekybai (angl. retail) skirtas versijas. Didieji AK tiekėjai paprastai naudoja mažesnių galimybių populiarių produktų versijas; pavyzdžiui, to paties ar labai panašaus kaip ir retail gaminio pavadinimo OEM vaizdo adapteris, veikiantis mažesniu taktiniu dažniu, negu retail  versija. Tai leidžia AK gamintojams išleisti mažiau pinigų komponentams ir tuo pačiu išlaikyti prestižą pasinaudojant produktų prekiniais ženklais.

Situacija yra gerokai prastesnė kai kalba eina apie AK, kurie komplektuojami su nežymių gamintojų komponentais. Siekdami sumažinti AK kainą jų pardavėjai kompiuterius prikemša pigiausiomis alternatyvomis – pigiausiomis motininėmis plokštėmis, operatyviąja atmintimi, pigiausiais diskų skaitytuvais ir t.t. Dažnai net kabeliai nepasižymi gera kokybe – kas gi mokės daugiau pinigų už geresnį kabelį? Patikimumo prasme galime užtikrintai teigti, kad tokie vartotojiški kompiuteriai yra potencialus problemų šaltinis.

Garantija

Mažmeninei prekybai skirti komponentai, kuriuos naudosite savo AK, turės pilnas gamintojų garantijas, kurios paprastai trunka nuo vienerių iki penkerių metų, ar net ilgiau, priklausomai nuo komponento tipo. AK pardavėjai paprastai naudoja OEM komponentus, kurių  gamintojai nesuteikia garantijos galutiniam vartotojui. Jei kas nors sugenda, jūs visiškai priklausote nuo AK pardavėjo malonės – pataisys jums komponentą ar pakeis jį nauju. Neretai pasitaiko istorijų apie AK pardavėjus, kurie po tam tikro prekyba kompiuteriais periodo paprasčiausiai „pranyksta“. Kai toks kompiuteris sugenda, vartotojas neretai išsiaiškina (dažnai per komponentą pagaminusią kompaniją), kad pas juos naudoti OEM komponentai, kuriems neteikiama gamintojo garantija.

Mažiau problemų

Kai jūs taisote arba atnaujinate savo nuosavą kompiuterį, jūs tiksliai žinote, ką į jį įdėjote, dėl to sudaromos daug geresnės sąlygos spręsti iškilusias problemas, jei jos vis dėlto atsiranda. Jei jūs perkate pigų kompiuterį, daug didesnė gedimų tikimybė, taigi teks gaišti valandų valandas bendraujant su kompiuterį pardavusia firma, garantinio serviso atstovais, ir visai realu, kad jums bus pasiūlytas variantas pakeisti sugedusį komponentą savo pačių sąskaita.

Poveikis aplinkai

Daugeliui žmonių jau dabar susirūpinimą kelia milijonai į atliekas kasmet išmetamų AK. Remontuodami arba atnaujindami esamą sistemą, siekdami pratęsti jos naudingo pritaikymo periodą, jūs sumažinate žalą aplinkai.

Prieš nuspręsdami, ar geriau remontuoti, atnaujinti, ar pakeisti savo dabartinę sistemą nauja, pirmiausia pasverkite visus kaštus, privalumus ir trūkumus.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: