Filmas vakarui. Michaelis Vitmanas – geriausias II-ojo pasaulinio karo tankistas (Video, RU, EN)  (1)

Filmas apie vieną iš žymiausių antrojo pasaulinio karo tankistų Michaelį Vitmaną, kuriam armija buvo antraisiais namais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Michaelis Vitmanas gimė 1914 m. ūkininko Johano Vittmano šeimoje. 1934 m. pradėjo tarnybą Vokietijos kariuomenėje eiliniu. Tarnybą baigė 1936 m. turėdamas jaunesniojo karininko laipsnį. 1937 m. balandžio mėn. patenka į elitinį SS dalinį ir mokosi valdyti šarvuočius. 1939 m. rugsėjo mėn dalyvauja Lenkijos užkariavimo kompanijoje. 1939 m. spalio mėn. siunčiamas į žvalgybinę tankų kuopą, įsikūrusią Berlyne, o 1940 m. vasario mėn. išsiunčiamas į naujai suformuotą SS šturmo bateriją. Balkanuose prasideda jo, kaip tankų kautynių specialisto, karjera.

1941 m. birželio 11 d., jis perkeliamas į rytus, artėjančios Barbarossa operacijos pasiruošimui. Rusijoje dalyvauja mūšiuose prie Chersono ir Rostovo. 1942 m. baigia karininkų mokyklą ir tampa Panzer III būrio vadu. 1943 m. pradžioje, Michaelis Wittmanas perkeliamas į Tigrų kuopą 3-io būrio vadu. Mokintis valdyti naująjį tanką nebuvo kada, iš karto teko dalyvauti kautynėse.

Karo istorikai teigia, kad nėra žinoma didesnių tankų kautynių, kaip prie Kursko. 1943 m. liepos 12 d. prie Prochorovkos kaimo susitiko Stalingrado 5-to tankų gvardijos korpuso ir vokiečių tankistai. Per pirmąją kautynių valandą Vitmanas sunaikino 8 sovietų tankus. Jis sėkmingai naikino artilerijos baterijas ir prieštankinius pabūklus. Tigras buvo labai manevringas, turėjo efektyvią patranką ir leido Vitmanui maksimaliai realizuoti save mūšyje. Ypač didelį dėmesį jis kreipė į prieštankinių pabūklų pozicijas Jis pasiekė tokį meistriškumo lygį, kad priešo tankai nekėlė jam didelių rūpesčių, bet artileristai priversdavo nervintis. Pastebėti užmaskuotą pabūklą ir jį sunaikinti žymiai sunkiau negu tanką. Istorikų duomenimis Michaelis Vitmanas sunaikino 140 priešo tankų, 132 prieštankinius pabūklus. Karo istorikas Dr. S. Trew (Royal Military College Sandhurst) Vitmaną pripažino geriausiu tanko vadu per visą II-o pasaulinio karo istoriją. Michaelio Vitmano ir Tigro pavyzdys tai kario ir kovinės technikos simbiozė.

Michaelio nuopelnai neliko nepastebėti Jis apdovanotas daugeliu Vokietijos kovinio pasižymėjimo ženklais. 1944 m. vasario mėn. iš Adolfo Hitlerio rankų jam įteikiamas riterio kryžius su ąžuolo lapų regalijomis.

1944 m. birželio 6 d. anglų ir amerikiečių kariuomenė išsilaipino Normandijoje. Čia kariauti buvo sudėtingiau dėl efektyvių priešo aviacijos antpuolių. Nuo 1944 m. liepos iki rugpjūčio mėn. Vitmanas kovoja Normandijoje Kano apylinkėse. 1944 m. rugpjūčio 8 d. Gaumesnile šalia Cintheaux dar vienas, deja paskutinis Vitmano mūšis. 12.55 val. lauke, šalia kelio Kanas-Cintheaux, Vitmano Tigras pamušamas ir jo visa įgula žūva. MichaelioVitmano ir jo įgulos palaikai palaidoti vokiečių karo kapinėse De La Cambe, Normandijoje, Prancūzijoje.

Filmo scenarijus ir režisūra: Bob Carruthers

Prodiuseris: Vanessa Tovell

Filmo pavadinimas anglų kalba: Tanks! 03 - The Aces: Michael Wittmann

Filmo trukmė: 47 min.

Žanras: dokumentiniai filmai, 2011 m.

Filmas anglų kalba:

Filmas rusų kalba:

Ieškote daugiau įdomių filmų? Aplankykite rubriką dokumentiniai filmai!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(37)
(1)
(36)

Komentarai (1)