Apgaulinga suknelė: kokias spalvas matote – mėlyną ir juodą ar baltą ir auksinę?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

deivis 2015-02-28 23:53
Esmė manau yra tokia: Visu pirma tie kurie mato baltą/auskinę (tą kuria aš matau ), suvokia taip kad ta suknelė yra lyg pavėsyje, balta spalva pavėsyje yra mėlyna, lygiai taip pat auksinė pavėsyje atrodo tiesiog tamsiai, purvinai ruda. Tie kurie mato mėlyną/juodą, suvokia kad ji ne pavėsyje, o yra per daug iššviesinta ir lyg per daug išblukinta, todėl ta ruda atrodo kaip išblukusi juoda. Kai parodžiau tą suknelę draugei ji iškarto matė mėlyną/violetinę - juodą suknelę. Kaip paaiškėjo, ji nėra mačiusi tų nėrinių aukso spalvos sakė, kad jie dažniausiai ant tokių suknelių būna juodi ir lyg žinojo kad jie turi būti juodi, todėl tokią ir matė. O nežinojimas apie šią suknelę (tas žinojimas ir nežinojimas dar gali būti pasamonėje užsifiksavęs, kažkada užmačius panašų vaizdą), priverčia mus manyti kad suknelė auksinė/balta, pagal nuotrauką, kur atrodo lyg pavėsyje (nors taip nėra) arba atvirkščiai. Todėl prieinu išvados, kad mes matome spalvas nuo mūsų, žinojimo apie tą konkretų daiktą. Nežinau ar supratot, bet čia elementarus pavyzdys: Nuotraukoje aiškiai sniegas atrodo, mėlynai rausvas, bet mes puikiai žinome, kad jis yra baltas ir paklausti kokios spalvos sniegas atsakytumėme jis baltas (nesakytumėme, kad čia kažkokia neaiškus mėlynas gruntas ar smėlis). Būtent šioje nuotraukoje tai lengva įžvelgti, bet dažniausiai žmogus pasodintas realiai prieš tokį peizažą, palieptas jį nupiešti kuo panašiau, sniegą pradėtų piešti grynos baltos spalvos ir tikrai nepradėtų nuo tamsiai mėlynos ir rausvos, tik patyre dailininkai tai lengvai įžvelgia "realias spalvas". Čia viską lemia mūsų žinios ir suvokimas. Gal ne pats tinkamiausias pavyzdys, bet gal supratote.
Jumbo 2015-03-01 00:18
Kažkoks keistas filtras uždėtas ar lq foto tiesiog. Suknelės viršuj centre kažkoks auksinis plėmas, ant nėrinių irgi kažkokie išblukę auksiniai atspalviai, bet pati suknelė mėlyna + juoda. Po alvydas spalvų iškėlimo, suknelė iš esmės mėlyna + juoda taip pat.
TLas 2015-03-01 00:21
Viskas priklauso nuo aplinkos. Ispradziu buvo Balta ir Auksine. Dabar melyna ir tamsiai ruda. Ir nesvarbu is kurio saltinio, puslapio, kompo ar telefono ziureciau. Dabar jau baltos niekaip nematau.
huinia.huini 2015-03-01 20:42
cia turbut daug ka nulems musu galva ir kaip ji veikia. bent jau dauguma mano sutiktu vyru mato balta ir auksine, o dauguma moteru mato melyna ir juoda. jus man sita anomalija paaiskinkit.
bahuriux 2015-03-01 21:10
As matau tokias pat spalvas sone ir ant pacios fotkes. Ten yra ir sviesesniu 'baltos' spalvos juosteliu, bet jis nepazymejo ju. Man suknele atrodo nevisai balta su atsieit auksine. Spalvas skiriu super gerai, 3D vaizduote islavinta su breziniais, 3D kompiuteriniu modeliavimu ir zaidimais, orientavimasis realioje erdveje pvz nezinomas miestas, miskas tik vidutiniskas. Nezinau ar tas turi itakos bet gal. Kas matot melyna-juoda parasykit, kaip skiriat spalvas per Ishihara testa ir kaip reikalai su 3D vaizduote pvz ar moketumete nupiesti sudetingesnius nei kubas 3D brezinius su piestuku ant lapo ir orientavimusi realioj erdvej, pvz nezinomam mieste, miske ir panasiai.
huinia.huini 2015-03-01 21:18
sitoje nuotraukoje, jeigu patyrinesit rgb spalvu proporcijas turetumet pamatyt, kad ten kur balta melyna spalva labiau dominuoja nei zalia ir raudona, o auksines spalvos vietose raudonos siek tiek daugiau nei kad melynos. nueikit i paint ir paeme pipete spauskit ant baltos vietos, paeditinkint spalva. melyna siulau pamazint iki kokio 100 ar 90, zalia apie pamazinkit vos vos o raudona jeigu galit iki kokiu 125 135 pakelt. sito turetu pakakt, kad is baltos i auksine spalva pereitu. moteris pasirodo yra jautresnes spalvu pokyciams nei kad vyrai, kaip rase viename zurnale. greiciausiai jos daugiau demesio atkreipia i spalvu svyravymus nei kad vyrai. bent jau kaip sakiau praeitam poste sitos sukneles spalva vyrai ir moterys mato skirtingai.
bahuriux 2015-03-01 21:27
Palei tavo pastebejima tarp vyru ir moteru, jei toks skirtumas isvis yra, manau rezultatai turetu buti 3/4 vyru mato balta auksine ir 3/4 moteru melyna-juoda. Sita anomalija bandysim issiaiskinti. Moterys turi prasta orientacija erdveje, dar moka multitaskinti, ju smegenu pusrutuliai daugiau jungciu sujungti nei vyru. Jom kiek prasciau nei vyrams su analitiniu mastymu. Beja viena pazystama mergina istikro meninike, tapo visokiom technikom ir su kompais aisku + dar zaidzia, modeliuja 2D, 3D ir tt. mato balta-auksine.
vyckas 2015-03-01 21:29
Tokios pačios spalvos ir suknelėj ir kvadratuose. Nėkarto taip ir nepastebėjau nieko panašaus į baltą ir auksinę. Nuotraukos kokybė tragiška, o visos spalvos išplautos, bet, kad ten mėlyna ir juoda matosi iškart
Jumbo 2015-03-01 21:32
Oi, atsiprašau, ne taip parašiau. Taip, ten kur alvydas spalvas iškėlė, matau mėlyna/juoda. Apatinis kairėj keturkampis toks šviesiai juodas, o dešinėj du viršutiniai pereinantys į auksinę (ypač antras nuo viršaus). EDIT, tas testas kažkoks tai 8/8. Ką tik atlikau.
huinia.huini 2015-03-01 21:58
as matau auksine ir balta. nk panasaus i juoda. tiesiog tokio murzino aukso spalva.
Simplicity 2015-03-01 22:35
Giliai kapstot... Jei straipsnio antraštė klausia MĖLYNA-JUODA ar BALTA-AUKSINĖ, tai gan logiška melsvą spalvą laikyti mėlyna, o nešvarią rudą— juoda spalva. Pati nuotrauka irgi pakankamai „kokybiška“, persisunkusi skaitmeniniu triukšmu dėl prasto apšvietimo. Įtakos matomam vaizdui gali turėti monitoriaus šviesumo ir kontrasto nustatymai (gal net pats monitoriaus dydis ir konkretaus LCD ekrano charakteristikos), kambario sienų spalva ir apšvietimas (intensyvumas, šviesos temperatūra ir t.t.). Jei jau daryt kažkokį tyrimą, tai taip, kad visi dalyvautų vienodomis sąlygomis. p.s.
_alvydas_ 2015-03-01 23:24
Kažkaip aš čia irgi įsivėliau į šitą pasaulinę maniją su suknelės spalvom Reiktų gal pradėti nuo pilkos spalvos. Kodėl tie 28 proc. (pagal CNN) žmonių mato juodą (turbūt pilką) kur kiti murzinai auksinę. Manau/spėju, kad padatyti išvadą jog čia juoda spalva žmonės turėtų ją matyti kaip pilką. Aš pvz matau didžiulį skirtumą tarp grynai pilkos ir tos muržinai auksinės (mano akims). Tik nematant tokio aiškaus skirtumo galimai galima būtų teigti, kad čia stipriai apšviesta juoda. Mano akiai ir suvokimui šviesinant tą murzinai auksinę gautume panašiai truputi murziną geltoną, bet jokiu būdu ne pilką. Šiaip pabandykit su kokia piešimo programa patamsinti geltoną ir gausit panašiai tą lyg rudą spalvą. Dėl baltos, tai čia aišku ne balta, bet murzinai žydra, ją stipriai tamsinant būtų kažkas arti mėlynos. Bet smegenys kažkodėl/iš patirties sako, kad čia galimai kažkokia truputi melsva lauko šviesa tas baltas vietas padaro murzinai žydrom Todėl klausimas čia skyla į du: 1) kokias spalvas matom paveiksliuke (aišku pageidautina normalus monitorius arba persikelti į normalų TV), 2) kokias spalvas suknelės originalas galimai turi sprendžiant iš esamos fotkės.
Simplicity 2015-03-01 23:56
Va, pats normaliausias atsakymas į tą suknelės klausimą— http://www.nytimes.com/interactive/2015 ... dress.html (Panašu, kad matantys baltą ir auksinę spalvas gyvena urve, į rūbų parduotuves nevaikšto, ir jiems viskas yra šešėlyje. ) p.s. Sukarpiau aš tą suknelę gabalais taip, kad neliktų jokio konteksto. Kuri iš šių iškarpų yra balta?
_alvydas_ 2015-03-02 00:21
Deja autorius iš nytimes.com mano požiuriu nusišneka. 1) juoda pašviesinus nebent pilką gausi, bet tikrai ne kažką pakeliui į geltoną. 2) jei ir paimti trečios fotkės tamsiausią vietą tai ten tikrai ne juoda arba pas tave blogas monitorius arba alfa ne taip nustatyta, kad nerodo tamsių pustonių. O kai monitorius rodo tamsius pustonius, tai aiškiai matosi, kad čia ne tamsiai pilka, o labiau tamsiai geltona (tokia gaunasi tamsinant geltoną su kokia nors piešimo programa).
Simplicity 2015-03-02 00:56
alvydai, klaidinga logika veda prie klaidingų rezultatų. Nieko šviesinti nereikia,— reikia apsilankyti rūbų parduotuvėje ir pasižiūrėti kaip kai kurie audiniai atspindi ant jų krentančią šviesą. Duodu galvą nukirst, kad ne vienas blizgus audinys (ir nebūtinai juodos spalvos) nuo šiltos halogeninės lempos šviesos sužibs auksu ar įgaus rusvą atspalvį. Lygiai tą patį eksperimentą galima atlikti ir namie— garantuoju, kad joks juodas audinys netaps pilku. (Nebent gal, jei šaltu LED prožektoriumi apšviesim.) Pats NYtimes pavyzdys yra puikus ir vaizdžiai iliustruoja tai ką mes matom pavyzdyje su šachmatų lenta ir A, B kvadratais. Kaip, kad B kvadratas atrodo šviesesnis dėl ant jo krentančio šešėlio, taip ir suknelė, dėl įsivaizdavimo, kad ji yra šešėlyje, kai kuriems iš melsvos patampa balta. (NY times 1-as paveikslėlis.) p.s. Aš ir nesakau, kad matau sodriai juodus nėrinius, tačiau kai klausimas pastatytas taip: „juoda ar auksinė“, tai aš tų murzinų nėrinių auksiniais tikrai nepavadinčiau. Dėl pečių srities nesiginčiju, bet ten toks atspalvis tik dėl krentančios šviesos. Dar vienas dalykas— dirbdamas su fotoaparatais ir fotografija, prisižiūrėjau tiek visokių aberacijų, triukšmų ir panašių vaizdo defektų, kad visai realu jog tai gali turėti įtakos mano sprendimams.
Rukis 2015-03-02 01:07
) spalvos juostelėm. E) Tas pats kas D. F) Melsva. Taip pat Hario Poterio kaktos žaibo ženklas matosi. G) Murzinai pilka. Savo laptop'o ekraną pavarčius mačiau ir mėlyną su juoda, bei grynai baltą su auksine.
Jomajo 2015-03-02 02:03
jau maciau abu variantus, sios sukarpytos nuotraukos. pirma karta pasirode mel-juoda, antra karta nukreipiau zvilgsni i mazyte 1x2cm nuotrauka, kuri dazniausiai matyti balta-auksine ir vel pazvelgiau i sukarpyta, kuri staiga pavirto i balta-auksine. Speju spalvos keiciasi nuo dyszio ir aplinkos (fono), kuriame ji yra.
manciukaz 2015-03-02 08:00
tame pačiame kambary per ta pati monitoriu žiurėjom i ta suknele ir su draugu matėm juoda/melyna, o žmona mate auksine/balta, bet mes prieš tai matėm kita tos suknelės nuotrauka kokybiška, o žmona nematė
bahuriux 2015-03-02 08:09
Kas mato melyna - juoda, ar visose trijose variantuose taip pat matot melyna - juoda? As tik paskutinej matau zydra - juoda ir tai jei nekreipti demesio i ta ruda deme virsuj desinej.
Pumper 2015-03-02 08:22
Čia ne tik šviesumas keičia spalvas, o ir white balance. Jei mobiliako kamera fotkinant nesuprato, kokiom sąlygom yra fotografuojama ir nustatė per dideli exposure su <3000K white balance, tai ir pasidarė iš juodos auksinė.