Pirmą kartą istorijoje: mokslininkams pavyko išauginti kraujo ląsteles kosmose  ()

„Tiangong“ kosminėje stotyje užaugintos ląstelės jau buvo pristatytos į Žemę, kur jos toliau tiriamos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos mokslų akademijos mokslininkai paskelbė, kad Kinijai priklausančioje „Tiangong“ kosminėje stotyje pirmą kartą buvo auginamos kamieninės ląstelės, paimtos iš žmogaus kraujo. Tyrėjai mano, kad tai sudaro pagrindą tolesniam regeneracinės medicinos tyrinėjimui kosmose. Jei eksperimentas bus pripažintas sėkmingu, jis gali turėti įtakos tolesniems kosminių kamieninių ląstelių tyrimams ir supratimui, kaip kelionės į kosmosą veikia žmogaus ląsteles, rašo „Fururism“.

Jau gegužės 10 dieną žmogaus pluripotentinės (perprogramuotos) kamieninės ląstelės buvo pristatytos į „Tiangong“ orbitinę stotį. Tai embrioninės ląstelės, kurios gali išsivystyti į bet kokią kitą žmogaus kūno ląstelę. Dvi savaites Kinijos astronautai šias ląsteles augino „Wentian“ laboratorijos modulyje, o birželio 4 dieną šios kamieninės ląstelės grįžo į Žemę erdvėlaiviu „Shenzhou-15“ ir mokslininkai pradėjo jas tirti.

„Mūsų eksperimento tikslas buvo pasiektas – mums pavyko išauginti žmogaus kraujo kamienines ląsteles kosmose. Gauti duomenys atitinka mūsų lūkesčius. Pluripotentinės kamieninės ląstelės virto kraujo kamieninėmis ląstelėmis“, – sakė Lei Xiaohua iš Kinijos mokslų akademijos.

Mokslininko teigimu, dabar atliekama nuodugni iš kosmoso atskraidintų ląstelių analizė, o jei eksperimentas bus visiškai sėkmingas, naujasis tyrimas padės pagrindą tolesniems regeneracinės medicinos tyrimams kosmose. Kinija mano, kad baigus ląstelių analizę, Kinija bus pirmoji šalis pasaulyje, galėsianti sukurti kosmose ankstyvos stadijos kraujo kamienines ląsteles.

 

Kinijos mokslininkai dabar lygina kosmose auginamas ląsteles su esančiomis Žemėje, kad surastų specifinius genus, turinčius įtakos ląstelių augimui erdvėje. Tapo žinoma, kad Kinija artimiausiu metu planuoja „Tiangong“ stotyje tęsti eksperimentus su kamieninėmis ląstelėmis.

Tačiau Kinija nėra vienintelė šalis, siunčianti kamienines ląsteles į kosmosą. Pavyzdžiui, praėjusių metų lapkritį amerikiečių mokslininkai išsiuntė žmogaus kamienines ląsteles į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kad sužinotų, kaip kosmose jos sensta.

 

Šių metų gegužę JAV mokslininkai taip pat išsiuntė kamienines ląsteles į TKS, vykdydami privačią „Axiom Space“ misiją. Orbitoje buvo atliktas eksperimentas, siekiant išsiaiškinti, ar mikrogravitacijoje gali būti auginami dideli indukuotų pluripotentinių kamieninių ląstelių kiekiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()