Kaip išsirinkti procesorių: koks branduolių skaičius optimalus?  (10)

Renkantis procesorių, neišvengiamai teks nuspręsti, kiek procesoriaus branduolių jums pakaks. Šis sprendimas gana ženkliai lems procesoriaus kainą ir, aišku, bendrą sistemos našumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norėdami priimti teisingą sprendimą, pirmiausia turite suprasti, kaip branduoliai lemia bendrą procesoriaus spartą – apie tai galite paskaityti straipsnį „Procesorių branduoliai: kodėl skiriasi jų skaičius ir kaip jie lemia bendrą procesoriaus našumą“.

Jei jau skaitėte šį straipsnį, vadinasi žinote, kad branduoliai naudingi bus tik tada, kai juos sugebės išnaudoti programinė įranga.

Jeigu dažniausiai dirbsite su „single-thread“ programomis, galite nešvaistyti pinigų ir pirkti mažiausiai branduolių turinčius procesorius, tačiau rinkitės su didžiausiu dažniu.

Jeigu dirbsite su „multi-thread“ programomis, daugiau branduolių jau suteiktų pranašumą. Tačiau čia svarbus kitas klausimas – kiek branduolių sugebės išnaudoti konkreti kelių gijų („multi-thread“) programa.

Apžvelkime konkrečius atvejus.

Procesoriai su 1 branduoliu

Šiuo metu centriniai procesoriai, turintys tik vieną branduolį, kompiuteriams išvis nėra gaminami. Tačiau tokių procesorių galima gauti, perkant dėvėtus kompiuterius.

Dauguma dabar kuriamų bei kompiuteriuose naudojamų programų puikiai geba išnaudoti dviejų ar daugiau centriniame procesoriuje integruotų branduolių privalumus ir būtent tai akivaizdžiai prisideda prie spartesnio jų veikimo. Tačiau kompiuteryje visuomet veikia daugiau nei viena programa, o taip pat reikia nepamiršti ir operacinės sistemos, kuri irgi nori gauti prieigą prie ribotos magistralės centrinio procesoriaus resursų.

Todėl 1 branduolio procesoriai šiais laikais jau yra pasenę tiek morališkai, tiek technologiškai. Ir jeigu parduodamas padėvėtas kompiuteris turi procesorių su vienu branduoliu, jo pirkti nevertėtų – jis jau yra per senas, kad būtų pajėgus užtikrinti reikiamą našumą net ir visiškai nereikliam vartotojui.

Procesoriai su 2 branduoliais

Įsigijus naują stalinį ar nešiojamąjį kompiuterį su dviejų branduolių procesoriumi, galima jaustis visiškai ramiai ir užtikrintai, nes jo našumo bei galimybių tikrai pakaks bet kokio tipo primityvioms užduotims atlikti.

Tai reiškia, kad bet kuris šiuo metu rinkoje parduodamas naujas procesorius turi daugiau nei pakankamą našumą sklandžiam darbui su operacine sistema užtikrinti. Tačiau čia reikia atsižvelgti į tai, kad primityvios užduotys arba nereiklus vartotojas visuomet siejamas su tokiais naudojimosi kompiuteriu įpročiais, kai tiesiog nėra poreikio žaisti kompiuterinius žaidimus ar naudotis trimatės grafikos apdorojimo programomis.

Kitaip sakant, jeigu kompiuteris naudojamas tik naršymui internete, elektroninio pašto tikrinimui, „Youtube“ vaizdo įrašų peržiūrai, nesudėtingam nuotraukų redagavimui ir jų dalinimuisi bei dokumentų kūrimui naudojant „Microsoft Office“, tai vartotojui pakaks bet kokio, net ir itin bazinių galimybių bei našumo centrinio procesoriaus.

Procesoriai su 4 branduoliais

Šiuo metu dviejų branduolių centrinio procesoriaus visiškai pakanka didžiajai daliai kompiuterių naudotojų. Vis dėlto našumo poreikis palaipsniui auga, todėl vis dažniau mėgstama sakyti, kad „tau reikia bent 2 branduolių, bet turėti 4 yra dar geriau“.

Taigi, 4 branduoliai – jau investicija į netolimą ateitį. Tačiau tai nereiškia, kad reikia būtinai ieškoti procesoriaus, turinčio 4 fizinius branduolius. Atminkite, jog dalis „Intel Core i3, i5, i7“ centrinių procesorių palaiko techninį „Hyper-Threading“ sprendimą, tad turi ne tik fizinius, bet ir loginius branduolius. Tai reiškia, kad net dviejų fizinių branduolių procesorius gali vienu metu atlikti 4 skirtingas skaičiavimo operacijas.

Procesoriai su 6 ir daugiau branduolių

Jeigu 4 branduoliai geriau nei 2, tai gal iš karto pirkti procesorių su 6, 8 ar net 12 branduolių? Bandant spausti maksimumą, tai būtų logiškas sprendimas, tačiau reikia nepamiršti, kad didesnis branduolių skaičius sparčiai didina procesoriaus kainą. Taigi, teks spręsti, ar tokia investicija turi prasmę.

Nei aštuoni, nei dvylika centriniame procesoriuje esančių branduolių tikrai nepadės programinę įrangą bei operacinę sistemą naudoti aštuoniais ar dvylika kartų greičiau. Taip yra todėl, kad nei operacinė sistema, nei programos kol kas nemoka kokybiškai be pertrūkių išnaudoti tiek branduolių, todėl esant tokiam scenarijui, didelė dalis CPU branduolių tiesiog daug laiko praleis be darbo, o tai lems santykinai mažą bendrą darbo efektyvumą.

Taip yra todėl, kad dauguma žmonių vis dar naudojasi dviejų branduolių procesoriais, gerokai mažesnė dalis 4, ir tik labai mažai naudotojų – 8 ar daugiau branduolių. Tad nereikia stebėtis, jog programų ir žaidimų kūrėjai kuria programas, pritaikytas 2, na, dar 4 branduoliams – kuo daugiau branduolių, tuo sunkesnis programavimas, o jei naudotojų bus mažai, kam į tai investuoti?

Išvados

Dabar programinė įranga visiškai išnaudoja tik 2 branduolius, jei branduoliai 4 – jau užtikrinamas rezervas, o daugiau branduolių pravers tik ypač specifiniais atvejais.

Apibendrinantys procesorių rinkimosi patarimai:

  • Jeigu su kompiuteriu atliksite įprastines užduotis ir nenorite be reikalo švaistytis pinigais, 2016 m. rekomendacija paprasta – pirkite dviejų branduolių procesorių, idealiu atveju su „Hyper-Threading“ technologija./li>
  • Jeigu planuojate kompiuterį naudoti ne vienerius metus ir norite apsidrausti, kad maksimaliai ilgai užtektų procesoriaus našumo, rinkitės 4 branduolių procesorių (idealiu atveju su „Hyper-Threading“ technologija), tačiau nepamirškite ir kito dalyko – taktinis dažnis yra svarbu! Kuo jis didesnis, tuo bus geresnis visų branduolių našumas.
  • Tačiau nesižavėkite vien tik taktiniu dažniu – nors tai svarbus parametras, tačiau šiuolaikinio centrinio procesoriaus našumą lemia ne tik jis, bet ir branduolių skaičius bei spartinančiosios „cache“ atminties dydis. O renkantis nešiojamą kompiuterį, tampa svarbios ir tokios ypatybės, kaip CPU suvartojama energija ir išskiriama šiluma.
  • Jeigu esate savo srities profesionalas ir naudojate specifinę programinę įranga, tuomet nekreipkite dėmesio į šias bendrąsias rekomendacijas – kiekvienu atveju žiūrėkite individualiai, kas tai per programos, kokie jų testai ir gamintojų patarimai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(76)
(57)
(19)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: