„Už tokią kainą tai tiesiog stebėtinai geras robotas dulkių siurblys su plovimo funkcija ir giroskopine navigacijos technologija“: valo kur kas geriau nei konkurentai, turi žemėlapio funkciją, o jo darbą galima stebėti telefone („MinSu NV-01“ apžvalga, testavimas ir palyginimas su Roborock S50, Dibea GT200, Video)  (7)

Robotų dulkių siurblių rinka nuolatos auga ir vis daugiau žmonių nori turėti tokį prietaisą namuose. Tokie siurbliai už mus išvalo kambarius bei padeda sutaupyti laiko ir pastangų. Ir jie tampa vis labiau prieinami – už mažiau nei 200 eurų galima įsigyti išties gerą robotą dulkių siurblį. Prieš porą metų tokie įrenginiai kainavo kone dvigubai brangiau, tačiau dabar biudžetinį išmanų robotą dulkių siurblį su galingu siurbimu, galimybe sukurti patalpų žemėlapį, valdomą balsu ir turintį kitų privalumų gali turėti bet kas. Tad šioje apžvalgoje ir pasižiūrėsime į vieną tokį išmanų robotą dulkių siurblį, kuris su savo turimomis funkcijomis galėtų įveikti ir gerokai brangesnius konkurentus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„MinSu NV-01“ dizainas ir pirmasis įspūdis

Daugelis robotų dulkių siurblių yra apvalūs ar D formos, o „MinSu NV-01“ yra kiek neįprastos – kvadrato formos su užapvalintais kampais.

Panaudotos medžiagos apžvalgininkui nekelia abejonių – jos yra puikios kokybės ir bendras roboto dizainas yra gražus. Juodos ir baltos spalvos deriniai – minimalistinis dizainas.

Viršutinėje dalyje yra keletas mygtukų: roboto paleidimo/sustabdymo, grįžimo prie įkrovimo stotelės ir grindų plovimo režimo įjungimo mygtukas.

Taip pat yra LCD ekranas, kuriame galima matyti esamą laiką, pasirinktą valymo režimą ir kitus parametrus. Jutiklinis ekranas labai gerai ir iškart reaguoja į prisilietimus.

Siurblio viduje yra 500 ml talpos atliekų dėžutė, o pats siurblio dangtis pagamintas iš chromo metalo ir yra malonus liesti.

Įdomu yra tai, kad „MinSu NV-01“ nėra buferio, kurį dažniausiai turi kiti robotai dulkių siurbliai. Jis apsaugo baldus nuo įbrėžimų, kai robotas į juos švelniai atsitrenkia. Tačiau „MinSu NV-01“ turi IR ir ultragarsinius daviklius, kurie yra jautresni, tad tai padeda „MinSu NV-01“ išvengti susidūrimų.

Roboto apačioje yra du dideli ratai, kurie gali perlipti 15 mm aukščio kliūtį. Šonuose yra du šepetėliai, kurie visus nešvarumus nukreipia į centre esančią siurbimo angą arba pagrindinį šepetį. Siurbimo galia siekia 1500 Pa.

Apžvalgininkas testuodamas šį robotą pastebėjo, kad kai siurbimo anga yra atvira ir nenaudojamas pagrindinis šepetys, tada siurbimo galia padidėja ir „MinSu NV-01“ siurbia labai gerai. O su pagrindiniu šepečiu geriau siurbti dulkes iš kiliminės dangos.

Tiek su šepečiu, tiek be jo, siurblys gerai darbuojasi ant plonos kiliminės dangos ir apžvalgininkas neturėjo jokių problemų, kadangi aplink šepetį plaukai nesivynioja.

O jei norima plauti kietas grindis, belieka pripildyti 100 ml talpos „MinSu NV-01“ vandens talpą ir paleisti robotą darbuotis. „MinSu NV-01“ naudoja pastovaus slėgio technologiją, todėl yra kontroliuojamas vandens padavimas ir šluostė visada išlieka drėgna.

Navigacija: SLAM algoritmas ir Z formos valymo kelias

„Skirtingai nuo kitų tokios kainos diapazono robotų dulkių siurblių, MinSu NV-01 nepaliko nei vienos neišvalytos mano kambario vietos.“ Kaip toks nebrangus įrenginys gali būti toks protingas?

Visa paslaptis yra ARM procesoriuje, dėl kurio „MinSu NV-01“ tampa protingesniu robotu už visus tuos, kurie teritoriją valo padrikai.

„MinSu NV-01“ turi daugybę įvairių jutiklių: giroskopo, ultragarso ir infraraudonųjų spindulių jutikliai padeda robotui realiu laiku susivokti erdvėje ir tuo pačiu metu lokalizavimo ir kartografavimo algoritmas (SLAM) kuria patalpos žemėlapį bei apskaičiuoja efektyviausią visos patalpos išvalymo būdą.

Kodėl tai taip svarbu? Šios technologijos dėka robotas juda lygiagrečiomis linijomis (Z judėjimo struktūra), padengia visą valomą plotą ir nelieka erdvių, kurioms reikėtų pakartotinio valymo.

Kiti biudžetiniai robotai dulkių siurbliai, kuriuos išbandė apžvalgininkas savo namuose, kai kuriais atvejais palieka neišvalytų vietų, o kai kurias vietas išvalo kelis kartus iš eilės. Taip pat kartais jie neranda įkrovimo stotelės, kadangi jie tiesiog neatsimena kur ji buvo. Tai ypač jaučiama dideliame name.

„Tad man patinka, kad šis robotas turi žemėlapio kūrimo funkciją, jis trumpiau užtrunka kol išvalo teritoriją ir dėl to gali konkuruoti su brangesniais modeliais. Jis sugeba pasiekti ir išvalyti 99 proc. namų teritorijos (žinoma, jei nėra akivaizdžių fizinių kliūčių aut. past.). Kelis kartus robotą testavau sunkesnėse vietose, virtuvėje tarp kėdės kojų, ir jis judėjo manevringai bei sklandžiai.“

Verta paminėti, kad giroskopo navigacijos technologija yra sukurta būtent biudžetiniams robotams dulkių siurbliams. Lyginant su lazerinę navigacijos sistemą (LIDAR) bei kameras turinčiais robotais, tokia sistema turi savų trūkumų.

Pavyzdžiui, „MinSu NV-01“ nėra galimybės nustatyti virtualių sienų ir taip užblokuoti tas sritis, kuriose nenorite, kad važiuotų robotas. Giroskopo pagalba sukurtas žemėlapis rodo vietą, kur robotas darbuojasi, bet atlikti papildomų veiksmų nepavyks.

Testavimas ir jo rezultatai

„MinSu NV-01“ buvo išbandytas ant įprastų grindų bei kiliminės dangos ir „jis pademonstravo stebėtiną našumą“.

Galingas variklis užtikrina stiprų siurbimą, dėl to „MinSu NV-01“ susiurbia visas dulkes bei plaukus, kurie slepiasi kilime.

Roboto siurbimo galia siekia 1500 Pa, tačiau jis darbuojasi gana tyliai. Jo galia nėra labai didelė, tačiau to pilnai užtenka sutvarkyti kambarius, o ir „brangesni, pavyzdiniai robotai dulkių siurbliai netgi palaiko silpnesnį siurbimą nei šis mažylis.“

„Taip pat savo namuose turiu slenkstį, kurį šis robotas įveikia be jokių problemų. Testavimas parodė, kad MinSu NV-01 gali įveikti kliūtį, kurios aukštis siekia iki 1,5 cm. Deja, bet neturiu storo kilimo savo namuose, tad negaliu pasakyti kaip jis susitvarkytų su tokia užduotimi, tačiau ant vidutinio dydžio kiliminės dangos jis užlipa be jokių problemų.“

Čia demonstruojama, kaip „MinSu NV-01“ darbuojasi ant kiliminės dangos ir jo rezultatai yra palyginami su kitais robotais dulkių siurbliais (apžvalgoje rašoma Roborock S5, tačiau iš tikrųjų turėta galvoje Roborock S50 aut. past.):

Kaip valdomas robotas?

Yra keletas būdų, kaip galima valdyti „MinSu NV-01“. Pirmiausia – su savo išmaniuoju telefonu. Programėlė atrodo pilnai išbaigta ir lengva suporuoti ją su robotu bei jį valdyti. Galima realiu laiku matyti kambario valymo žemėlapį, kurį sukuria „MinSu NV-01“ ir tai yra puiki galimybė, kaip biudžetiniam robotui.

Taip pat „MinSu NV-01“ palaiko valdymą balsu per „Amazon Alexa“, nors pastarosios apžvalgininkas ir neišbandė.

Na ir yra IR nuotolinio valdymo pultelis, kuris atrodo lygiai toks pats, kaip ir „VIOMI VXRSO1“ roboto dulkių siurblio. Su šiuo pulteliu galima keisti valymo režimus, rankiniu būdu valdyti robotą, kaip kokį radijo bangomis valdomą automobiliuką, suplanuoti automatinius kasdienius valymus konkrečiu laiku, pradėti/sustabdyti/padaryti pertrauką ir taip toliau.

Kaip „MinSu NV-01“ išvengia susidūrimų su baldais?

Apžvalgininkas mano, kad ultragarso jutikliai veikia panašiai, kaip ir tie jutikliai, kurie apsaugo robotą nuo kritimų nuo laiptų. Visgi, robotui iškyla tam tikrų problemų su tamsios spalvos baldų atpažinimu ir į juos jis trinkteli šiek tiek stipriau.

Jutikliai saugo robotą nuo sienų, baldų ir kitų objektų, tačiau dėl to jis šiek tiek blogiau išvalo kambario kampus ir vietas palei sienas. Robotas per daug nesiglaudžia prie sienų, todėl šiek tiek lieka nevalytų zonų.

Tačiau bendrai, roboto jutikliai veikia puikiai ir apsaugo baldus nuo roboto trankymosi.

Norėčiau, kad „MinSu NV-01“ gebėtų ir tai

„Deja, bet šiame robote nėra galimybės sukurti virtualių sienų. Tačiau verta pastebėti, kad ne tik robotuose su giroskopo kartografavimo technologija, bet ir tuose, kurie turi kameras, taip pat negalima to daryti (tokiais atvejais verta atkreipti dėmesį į „Xiaomi“ robotus, kurie turi lazerinę navigacijos sistemą LIDAR ir palaiko tokias galimybes aut. past.)

Taip pat ir grindų valymo pratęsimas būtų puiku. Kai baterija įkraunama, robotas tęstų darbą nuo ten, kur jį baigė („Xiaomi“ robotų atveju aut. past.). Tačiau MinSu reikės rankiniu būdu paleisti, kai jis pilnai įkraus savo bateriją.

Kaip už tokią kainą, tai dėl valymo kokybės aš neturiu priekaištų šiam robotui. Jis darbuojasi ant kilimų ir kietų grindų taip pat gerai, kaip ir brangūs dulkių siurbliai.“

Tad ką gauname už tokią kainą?

„MinSu NV-01 yra stebėtinai geras robotas dulkių siurblys. Aš nesitikėjau, kad jis taip gerai valys mano namus. Už tokią kainą gauname daugybę privalumų.

Ilgą baterijos tarnavimo laiką, tikslingą valymo maršrutą, puikų roboto dizainą, galimybę siurbti ir plauti grindis, galimybę siurbti su pagrindiniu šepečiu ar tiesiai į angą, valdymą su išmaniuoju telefonu, pulteliu bei Alexa.

Jei jūsų namuose yra kietos grindys ir truputi kilimų, tai MinSu yra puikus biudžetinio tipo pasirinkimas. Jis yra išmanus, nepalieka neišvalytų vietų, tinka turintiems augintinių bei įvairaus storio kilimų.

Tokioje kainų kategorijoje yra keletas MinSu alternatyvų, tačiau tokio roboto su žemėlapių funkcija, kokybišku valymu ir dar puikiai atrodančio jūs greičiausiai nerasite.“

Kaina ir sąlygos

MinSu NV-01:

  • „Gearbest“ – 160,11 €;
  • 20 % nuolaida;
  • už 12,85 € į Lietuvą siunčiamas prioritetine linija.

VIOMI VXRSO1:

  • „Gearbest“ – 166,45 € su nuolaidos kuponu GBZQ01251;
  • žemiausia kaina;
  • nemokamas siuntimas į Lietuvą prioritetine linija.

Dibea GT200:

  • „Gearbest“ – 200,42 €;
  • už 16,08 € į Lietuvą siunčiamas prioritetine linija.

360 S6 Robot Vacuum:

  • „Gearbest“ – 290,64 €, su specialiu nuolaidos kuponu GB-APS36;
  • viena mažiausių kainų;
  • už 9,8 € į Lietuvą siunčiamas prioritetine linija.

Roborock S50:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: