[Žinios trumpai] Elonas Muskas spjovė į žaliąją energiją, o aplinkosaugininkus išvadino kvailiais: yra kur kas geresnės elektrinės, jų uždarymas yra „beprotiška“, „antižmogiška“ ir kelia pavojų nacionaliniam saugumui!

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Gintarinis 2022-08-28 18:09
Į žaliąją energiją seniai spjovė įvairaus plauko ekofašistai, kuriems žalioji energija yra tik iš rusiškų dujų.
immortallt 2022-08-28 19:26
Na Musk'as šiaip yra didelis egocentrikas, tas nestebina. Ypač gerai su chain coin'ais pasirodė, kai akivaizdžiai tiesiog kaip šuniukus vaiko masę ir daro milijardus iš to.
mindaugas.vaitiekūnas 2022-08-28 21:09
Jis uždirba pinigus, kuriuos investuoja savo idėjoms įgyvendinti. Tiems 90%+ pinigai yra skirti dešrai iš parduotuvės nusipirkti, savaitgalį patūsinti, o visu kitu turi pasirūpinti valdžia/darbdavys, nes jie ir taip "sunkiai dirba". Kai pastatysi save į tą poziciją, kai turėsi rūpintis verslu, kuris turi šimtus darbuotojų, sugrįžk ir papasakok man apie tuos stebuklingus sprendimus, kuriuos įgyvendinęs savo darbuotojams mokėjai kosminius atlyginimus, leidai dirbti po 4 dienas per savaitę ir tuo pačiu sėkmingai išplėtei verslą. Mums visiems ta stebuklinda formulė praverstų Augau kieme su tokiu draugu, kuris visada "buvo geriausias". Na ir po šiai dienai toks yra*. Žinai kame paslaptis? Jo visas gerumas atsiskleidžia tada, kai jis ima menkinti kitus. Nors nesakau, kad tu turėtum to nedaryti, tik sakau, kad su tokia strategija nebūsi geresnis nei už Muską, nei už Minedą
gytis13 2022-08-28 21:30
Dėl tų branduolinių atliekų pakartotinio panaudojimo kaip kuro gerokai abejoju, ne taip viskas paprasta kai pasigilini į problemą.Čia per daug optimizmo. O kas dėl Musko, tai talentingi žmonės pridirba daug nesąmonių, bet kartu padaro ir tai už ką įeina į istoriją. Paskaitykite didžiųjų mokslininkų biografijas ir tai pamatysite. Bet tų nesąmonių vėliau niekas neprisimena.
mindaugas.vaitiekūnas 2022-08-28 22:28
Teisingas pastebėjimas. Nors būna prisimena, dažniausiai tie, kurie "niekada nedaro klaidų" Yra toks posakis: to succeed you must fail.
immortallt 2022-08-29 09:48
Mindaugas, nesuprask manęs neteisingai, nesakau, kad jis blogas ar pan., tiesiog nereikėtų jo nuomone kliautis, kai ieškai gerų sprendimų visuomenei. Jam visuomenė dzin, jis atstovauja tik savo interesus. Ir su tuo viskas yra gerai, tik tą turi turėti omenyje vertindamas jo pasisakymus. Ir net priešingai, įvardinu jo gebėjimus manipuliuoti masėmis, kas nėra blogas dalykas, klausimas, ką su tuo darai. Išstūmė į priekį elektromobilius, davė spurtą kosmoso tyrinėjimams ir paslaugoms. Realiai poveikis akumuliatorių sektoriui į priekį davė spurtą ir akumuliatorinei namų technikai. Bet lygiagrečiai jam dzin žmonių gyvybės, kai COVID plitimą siekė lėtinti, kad kuo mažiau žmonių mirtų iki skiepų - jam dzin. Kad žmonės praras pinigus blockchain - jam dzin. Kad sukelti finansines krizes gali - jam ir dzin. Tai atitinkamai, nereikėtų ir pasikliauti jo pasiūlymais, kai kalba eina apie sprendimus liečiančius visą visuomenę, t.y. nereikėtų priimti įstatymus, kurie tenkina jo įnorius. P.S. jam ir darbuotojai ne per daugiausia rūpi.
Benediktas 2022-08-29 09:55
Paskutiniu metu Muskas pasileidęs plaukus.
iPienius 2022-08-29 09:59
o kaip kitaip gaminti elektra, kai nepucia vejas ir nera saules? lieka tik dujas degint balansavimui. deja, bet kitos iseities nera einant tik su atsinaujinancežia energija. licio akumai dalinai gali buti panaudoti kaupimui, bet ju niekad nebus pakankamai
immortallt 2022-08-29 10:22
Nėra tokio dalyko, kaip nepučia vėjas iš viso. Vėjas visada pučia, šalies teritorijoje, tik pučia daugiau ar mažiau. Alternatyva vėjui ir saulei, yra deginti tik dujas arba anglis. Atominė nėra alternatyva. Jei pasaulis pereitų bent prie 70% atominės energetikos, tai net iškast tiek kuro nėra teorinių galimybių. Dar yra galimybė iš vandenyno išgauti, bet ir taip nepigios atominės kainą pakeltų dar labiau į padebesis. Ir šiaip atominę energetiką balansuoti ir rezervuoti reikia intensyviau nei saulę ar vėją. Atominė jei atjungiama, tai atjungiama iškart, ir tai gali nutikti bet kuriuo metu. Vėjas ar saulė (išskyrus per saulės užtemimums, kurie žinomi iš anksto) visoje šalyje iškart nedingsta. Taigi alternatyvos yra dvi, deginti tik iškastinį kurą gaminti elektra, ar kai gali gaminti iš atsinaujinančių, ir kai negali naudoti iškastinį. Čia tai daliai, kurios negali patenkinti esamomis atominėmis, hidroelektrinėmis, biokuru. Ir tiesiog ateityje bus norma, kad vėjo jėgainės pvz. 20% laiko negamins elektros, nes nebus tai elektrai paklausos. Ir investuotojams vis tiek apsimokės tokias jėgaines statyti. Čia jau po akumuliatorių prie vėjo ir saulės parkų, akumuliatorių elektromobilių krovimo stotelėse, dinaminės vartojimo paklausos dėl šilumos siurblių ir elektromobilių krovimo, ir t.t. Tiesiog dauguma apie elektros tinklą galvoja ir kalba XX a. terminologija. Senai praėjo laikas, kai duomenimis keičiamasi telefonu, ir duomenų gali naudoti tik tiek, kiek akys mato. Milijonais eilučių duomenų gali keistis akimirksniu. Atitinkamai, ir elektros rinka Lietuvoje pirmiausia iš valandinės pereis į 5-15min. intervalus, žemiau 5 min. turbūt paliks sisteminių paslaugų rinką. Ir siurprizas, atsinaujinanti labai puikiai veiks.
AAA000 2022-08-29 11:14
pezalai.. tu nesi susipazines akumu temoje isvis. ka ka nuveike. akumus isvyste visu pirma mobilku (isvyste liti kaip technologija - nauja tipa) ir labiausiai nesiojami kompai (isvyste celes - kaip greitos gamybos stabdartizuota buda). tada ispopuliarino iranku ir visokio buitinio akumuliatorinio slamsto gamintojai (pvz makita, boch). tada ilindo Muskas ir pasieme JAU GATAVAS technologijas. tiesiog padare didelio masto sutarti. Pabasonic partnetis, kurios vyste akumus Muskui. vienu momentu Muskelis pasvaigo ir pabande savarankiskai pastampuot celes, is kitiu tiekeju cemines medziagas papirkt, tipo "pigiau". tai visa partija savo elektromobiliu brokan nuvare... vien akumu garantiniai... nu tai vel "susitaike". dabartiniam momente akumuose muskas atsilieka jau, nes pazangiausios celes yra prizmines (geriausia kaina/parametru santykis). kai ploksciai suvynioja. tada geriau siluma pasiskirsto nei apvalioje ir gali isformuot kokius nori patogesnius gabaritus. net i celes korpusus nebekisa - celofaniniai maiseliukai ir tiek. elektromobiliam aisku deda ir des - nes saugumo reikalavimai aukstesni. muskas kur jo indelis - tai autopilotai - programine dalis ypac. be lidar sugeba apdorot duomenis tik is vaizdo. pigesnes sistema - bet panasiu galimybiu kaip kitu su lidar. bet issiseme ir cia manau - tobulumo iki gyvo vairuotojo nepasieke.. tai liko tik raketos - kur dar Muskas musa kaina. musko "atsinaujinanti" - fail. tos "fotovolto cerpes" stabdartizuot nebloga ideja tik - bet irgi sumautai gana atlikta. nesukure normalios masyvo sistemos. standartai buvo isvis lievi... pirmas variantas bande 25V kazkoki sukurt, i furas panasu orientavosi...(7 celiu... neprigijo)... vbz viskas ko jis emesi akumuose buvo konktretus fail... dabar plinta 18V ir 36V (tik suapvalino iki 20V ir 40V ) ir dar manau net 36V gali but per mazai talpus. - 54V bandomas ir panasus didesni voltazai - kad zoliapjoves visokias ar profiska technika (huskqvarna ir still lygmens) pavilktu. vienu zodziu procese dar akumuose viskas. gana populiari sena 48V linija. o muskas vapsce pradejo daryt kazkokius "firminius" moniblokus - kas yra visiska fignia. jis jau stabdo akumu progresa - isivaizduoja kad paime monopoli kai realiai daba reikia akumu standarto aljansus daryt. progresa daba kitaicai varo akumuose. pas juos pazangiausios linijos. ir korejoje dar laikosi. visi kiti atsilike jau... akumai su separatorium, kur ypac pazangus ilgaamziskume (atlaikytu faktiskai iki daikto ismetimo) - niekas nepaleista masiskai... rinka nepaims kai per brangus santykis nauda/resursas. nors akumas ir geresnis vartotojui. tokie "brendinese" mobilkose/plansetese tik isitvirtins siam momentui. taip kad zopa o muskelis neturi kas daryt - tai ir svaigsta daba..
AAA000 2022-08-29 11:34
kai nepucia vejas ir saule - yra naudojama hidro resursai. reikia ziuret i viska kompleksiskai. kol nereikia hidro - tiesiog kaupiamas vanduo tvenkiniuose. ta skandinavu rinka taip ir reguliuojasi. ir jiems tik sezonines problemos kai lietaus nera - sausra. o savo hidro "atsargas" visi sustume - nes "auksta kaina" buvo. mes neturim daug hidro (nebevystom, o su debilais valdzioje jau ir griaunam), o akumuliaciniu irgi nestatom. plius Lietuvos sildymo poreiki galima kaupt ne vandens baseino auksciu (gravitacine energija), o silumos pavidalu (termine energija). tokius projektus vysto miestu ir miesteliu mastelio (apsiltina ezerus). pvz vokieciai. o pas mus tik vagia is tautos kurdamo rusisko nupoezusio tipo monopolius... pagal imortalus atseit "taip pigiau del masto ekonomijos" - kas yra melas, ypac silumoje - nes silumos gamyboje atstumas svarbiau uz investicini paprastuma. pristatyta beprasmisku gigantu, kurie net rinkoje i minusa eina patys - nes kaina gali pasiulyt tik vidutine, o ne pigiausia... pigiai statyt, nereiskia kad pigiai dirbs... cia taip buna - kai i vamdzia prilenda buhalteriu - kurie is esmes tera turgaus perekupai - tie patys vatos - tik su vadybos buhalteriu kursu... konservatos vnz... griezto vatiniu kurso veikejai... ----- dujos (ir kitas iskastinis/bio kuras) - tai rezerviniai pajegumai. antraeiles reiksmes. juos irgi negalima siaip sau naikint - palikt visus kur nulines emisijos. kur ne nulines - zenkliai apmokestint. kaip ir daroma daba - per akcizus. cia vienintelis teisingas kelias. politika turi but tokia: atsinaujinancioms palikt tik vartojimo-socialinius mokescius (pamazintus - kol neisitvirtinio kaip standartas). neutraliems pilnus vartojimo mokescius. o kur zala - akcizus. ir tiesiog gerai suderint mokestini balansa. plius "eko" kvotos - kad vystytusi ES tolygiai. va ir viskas. o kur "smirda" - nes debilai parkavima apmokestino/panaikino ir prikure kamsciu - tegu rezervatinasi vegetariskais zenklais - tipo dydzeliam i senamiescius - NE. parkavimasis yra visuomenes interesas. jus ko norit. ar mazesnes tarsos, ar kad turetumet vip parkavimo privilegijas kazkokias "vietiniams laviau VIP sudziams"? nes cia tegalima vienas variantas is situ dvieju. vieso transporto dotavimas tera vienas is budu kaip perskirstyt problema - bet jis nepatogus - kai prastai isvystytas. ir nesvarbu kad bus elektrinis... jei dykai neves - net pensionai ten nelips... tusciai tik elektra gaminsit... ir tersit...
HardAxe 2022-08-29 11:45
AAA000 2022-08-29 11:51
Muskas ir mini butent tokius, kuriuos, tu man draudi minet kai rasinejama apie visokias "pazeidziamas mazumas" - tai tas pats kaip ispet - jei parasyciau kad cia apie "gejus" kalba tai va kaip tu realiai veiki - uz "geju energetikoje" paminejima gaunu ispejima
immortallt 2022-08-29 11:58
Kiek jam įspėjimus galima dalinti? AAA ne 2 įspėjimus per vieną postą gali rasti. Apart ad honime ir išvedinėjimų nelabai ko daugiau postuose būna
AAA000 2022-08-29 12:00
o sitam nenori duot? - jis "platina" - daro gi lygiai toki pati dalyka... ar cia tik man asmenine isimtis?
Benediktas 2022-08-29 16:27
AAA000 yra nulaužęs komentavimo sistemą, HardAxe negali nieko padaryt.
mindaugas.vaitiekūnas 2022-08-29 23:38
Aš skaitau, kad nebūti egoistu tai čia fantastiškai stebuklingas reikalas. T.y. mes visi pasaulį vertiname pagal save. Aš pats save ant to paties prigaunu: jeigu tik įsiveliu į tą "sunkųjį režimą", tai man didžioji tautos dalis tampa veršlenančiais tinginiais. O jei režimas "chill out / relax", tai imu pats teisinti tokį gyvenimo būdą. Ir taip elgiuosi ne tik aš, bet dauguma žmonių. Mėgsti alų - teisinsi alų. Mėgsti dūmus - teisinsi dūmus Elonas daug dirba - nusišikt jam ant tų, kurie skundžiasi, kad daug dirba (nes jis dirba daugiau). Dėl Covid ir skiepų esu tos pačios nuomonės: negalima versti žmogaus skiepytis! Kaip ir negali manęs versti mokytis groti fleita ar su kalaviju kapoti galvas. Ar eiti į mokyklą. Galim kalbėti apie visuomenę, jos gerovę, bla bla bla... bet sąmoningumo puoselėjimą ir asmeninę atsakomybę šita sistema jau seniai užrakino po devyniom spynom. Čia svarbu pinigai ir gražiai atrodyti viešumoj E.M. buvo sakęs, kad 100 gigafactory užtektų visai planetai. Pasauliniu mastu tai tikrai nėra daug. Bet turbūt su branduoline energetika paprasčiau. Aš irgi nesu nusiteikęs prieš ją. Mane daugiau gąsdina korupcija ir terorizmas (Zaporižės atvejis). Inžineriškai tokia energijos išgavimo sistema patikima ir saugi. O ir su atliekom ateities kartos ras ką veikti, nes tiesiog privalės!
AAA000 2022-08-30 00:21
prastai domejaisi panasu. jei techniskai - sitam AE slamstui reikia kolosaliai daug ausinimo. jei aplinkos temperatura kyla apie 10 laipsniu = viskas. visas projektas galima sakyt mires dar nepastatytos AE. japonai turi vandenyna, ir tai apsiskaiciavo o va zemynuose ir ezerus isgarins. ne tik upes nusekins. bulbasai faktiskai puse upes nusiurbineja i vamzdi. matosi trasa gogle maps. uzeis karstis tris menesius - Vilnius be upes isvis bus. neturesit kuo sudus klozete nuplaut AE vystytojai.
immortallt 2022-08-30 08:35
Viena yra kai per savo matymo kampą išsakai nuomonę, kita, kai nuomonę išsakai ir darai spaudimą įstatymui, nes tiesiogiai supranti, kad iš to sprendimo gausi didelę finansinę naudą. Prievartiniai skiepai ne, neturi būti. Karantinai - turi. Man baisu pagalvoti, kas būtų buvę, jei COVID mirtingumas būtų siekęs 20%, ką jau kalbėti apie 70%. Niekas nesiginčija, kad atominės nėra įprastomis sąlygomis saugios. Na bet vat neįprastai didelis cunamis, apšaudymas iš artilerijos ar kokia raketa, keli idiotai su valdžia ir ambicija paeksperimentuoti, nesilaikant jokių saugumo protokolų. Iš siekio piginti elektrą, nepakankamai prižiūrimi reaktoriai juos eksploatuojant (Prancūzija, 50% utilization rate nebesiekia reaktoriai). Iš inžinerinės pusės būtent, kad atominė nėra 100% saugi. Jei ji tokia būtų, nereikėtų tūkstančių protokolų sutrikimų atveju. Kiek reikia protokolų vėjo jėgainės ar saulės atveju? Atjungi nuo tinklo esant gedimui, vėjo jėgainei dar stabdyti rotorių? Ateities kartos privalės išspręsti mūsų paliktą šūdą ir čia yra gerai? Ir nepradėkime spangti apie naujos kartos reaktorius, kurių niekas realiai nestato, arba mini reaktorius, kurių kaina slepiama po devyniais užraktais (tarsi radioaktyvias medžiagas pradės pardavinėti civiliams, kai net chemoterapijos ampulės griežtai kontroliuojamos), arba termobranduolinę energetiką, iki kurios komercinimo optimistiškai dar 30 metų. Čia jei šįmet sukuria laboratorijoje veikiantį reaktorių. Ir dar 30 metų, kol pasaulyje paplistų, su sąlyga, kad ne tik veikia, bet ir kapitalo kaštai pakankamai maži, kad konkuruotų su atsinaujinančia energetika.
HardAxe 2022-08-30 09:30
Bet ji ir yra vienas didelis brangus objektas, kuris gamina dafiga. Jei kalbėti apie tokios pat RMS galios vėjo ar saulės parką, kaži ar reikės mažiau priežiūros ir resursų. Ir šiukšlių jie sugeneruos daugiau. Saulės panelės ant stogų - sveikintina iniciatyva. Bet nuklotos laukuose - tai dirbamos/ganomos žemės gadinimas, mano nuomuone. Bent jau kol stogų yra.