[Žinios trumpai] Kremlius metė principinį iššūkį Vakarams: paskelbė tiesiai šviesiai, kada atnaujins dujų tiekimą Europai per sustabdytą „Nord Stream“ dujotiekį  (3)

Rusijos Federacija Užsuko „Nord Stream“ dujotiekį ir dujų kaina Europoje smarkiai šoktelėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 2 dieną „Gazprom“ paskelbė apie visišką „Nord Stream“ dujotiekio uždarymą neribotam laikui, o vėliau Maskva vėl pradėjo „šantažuoti“ ES. Rusijos valdžia nenori įjungti magistralinio dujotiekio ir paskelbė sąlygą - turi būtų panaikintos sankcijos, kurios, kaip Kremlius ne kartą teigė, „neturi ypatingos įtakos Rusijos Federacijos ekonomikai“.

„Financial Times“ rašė: „Rusijos dujų tiekimas Europai nebus visiškai atnaujintas, kol „kolektyviniai Vakarai“ neatšauks sankcijų Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą“.

Tai buvo paskelbta rugsėjo 5 dieną Kremliuje. Tuo tarpu Europos rinkoje dujų kainos keliauja aukštyn. Palyginti su praėjusios savaitės pabaiga, kaina šoktelėjo 30 %. Dujų kaina biržoje Europoje pirmadienį pakilo iki beveik 2900 dolerių už 1000 kubinių metrų. Vis tiek toli nuo 5000 dolerių, kuriuos pažadėjo Dmitrijus Medvedevas.

 

Iš pradžių „Gazprom“ teigė, kad „Nord Stream 1“ išjungtas dėl alyvos išsiliejimo. Tačiau vėliau tas pats „Gazprom“ publikavo filmuką, kuriame vaizduojama žiemą be rusiškų dujų stingstanti Europa.

(8)
(24)
(-16)

Komentarai (3)