[Žinios trumpai] Energetikos krizė yra beprecedentė - Europos Sąjunga skelbia neįtikėtinus dalykus, griauna visas prognozes  ()

Europa atsikrato priklausomybės nuo rusiškų dujų daug greičiau nei prognozuota.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, praneša „Ukrinform".

„Karo pradžioje, kai V. Putinas pradėjo dujas paversti ginklu ir tokia jo taktika mums tapo akivaizdi, nusprendėme visiškai nutraukti Rusijos dujų naudojimą. Tuo metu, kai prieš aštuonis mėnesius vyko ši diskusija, sakėme, jog tai gali užtrukti keletą metų, iki 2027-ųjų ar net iki 2030-ųjų. Bet šis procesas vyko daug greičiau. Diversifikacijos nuo rusiškų dujų tiekimo procesas įgavo didžiulį pagreitį", – pabrėžė Europos Komisijos pirmininkė.

Anot jos, jei bus išlaikyta diversifikacijos dinamika, ES iš kitų tiekėjų nei Rusija gaus ne mažiau kaip 65 mlrd. kubinių metrų dujų. Iki šių metų pabaigos ES šalys galės sutaupyti iki 50 mlrd. kubinių metrų dujų, o tai yra labai reikšmingas bendrų pastangų rezultatas. Šiais metais taip pat rekordiškai išaugo atsinaujinančios energijos pasiūla, kuri taip pat yra rusiškų dujų pakeitimo veiksnys.

„Energetikos krizė yra beprecedentinė. Pastaruosius mėnesius, energijos rinkų nuosmukio fone, labai daug dirbome ir padarėme pažangą. Sumažinome paklausą – rugsėjo mėnesio duomenimis pavyko sutaupyti iki 15 proc. nuo bendro suvartojimo lygio. Užpildėme dujų saugyklas – dabar jau turime 92 proc. jų maksimalios talpos. Intensyviai diversifikuojame tiekimo maršrutus iš Rusijos patikimų tiekėjų naudai: apie du trečdalius dujų kiekio iš Rusijos jau buvo atsisakyta", – pažymėjo U. von der Leyen.

 

Pasak Europos Komisijos vadovės, viena iš darbo sričių, siekiant stabilizuoti energetikos rinką, yra bendros platformos dujoms supirkti iš patikimų tiekėjų, tokių kaip Norvegija ar JAV, formavimas ir numatomų kainų koridorių aptarimas, atsižvelgiant į padėties energijos rinkose raidą.

„Energijos poreikis Europoje yra labai didelis, todėl logiška, kad valstybės narės ir Europos įmonės, užuot nuvertinusios viena kitą, turėtų naudoti savo perkamąją galią. Šiandien pasiūlėme teisinius instrumentus Europos lygmeniu derinti energijos užsakymams. Suteikiame galimybę dujų bendrovėms bendram pirkimui kurti konsorciumus. Kartu yra vienas privalomas elementas – bendra tokio prašymo apimtis turi sudaryti ne mažiau kaip 15 procentų viso tūrio, reikalingo saugykloms užpildyti", pabrėžė Europos Komisijos pirmininkė.

 

Šią taisyklę ji aiškino tuo, kad šiemet vertingiausi pasirodė paskutiniai 10-20 procentų į saugyklas pumpuojamų dujų. Paprastai tokie „galutiniai" kiekiai nebepadengiami ilgalaikėmis sutartimis, o šiemet Europos bendrovės dažnai numuša viena kitos kainas neatidėliotinų prekių rinkoje, tuo pačiu pakeldamos dujų kainas. Taigi Europa turi būti geriau pasiruošusi kitam saugyklų pildymo sezonui ir tam panaudoti bendrą perkamąją galią.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(146)
(2)
(144)

Komentarai ()