Pro įspūdingo proveržio – termobranduolinės energijos išgavimas nusikėlė keliems metams: kas nutiko?  ()

Terminas sukurti plazmą, reikalingą sintezei, kad būtų pagaminta beveik neribota energija, buvo atidėtas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Branduolinės sintezės, kuri gali gaminti beveik neribotą kiekį švarios energijos, kūrimas susidūrė su naujais iššūkiais. Tarptautinės organizacijos ITER generalinis direktorius Pietro Barabaschi sakė, kad projekto įgyvendinimas vėluoja, rašo „Express“.

Mažiau nei prieš mėnesį amerikiečių fizikai pranešė apie tikrą mokslinį proveržį kuriant termobranduolinę sintezę – apie tai jau rašėme.

Sintezė yra procesas, palaikantis visų žvaigždžių gyvybę, ir jei tai pavyks išlaikyti Žemėje, tai bus raktas į beveik neribotą ir švarią energiją, kuri leis žmonijai atsisakyti iškastinio kuro.

Mokslininkai termobranduolinę sintezę vadina energijos „Šventuoju Graliu“, o amerikiečių fizikai pirmą kartą sugebėjo šiai reakcijai sunaudoti mažiau energijos, nei išsiskyrė dėl termobranduolinės sintezės.

Tačiau yra ir kitas tarptautinis projektas, kurio tikslas – Prancūzijoje statomo Tarptautinio termobranduolinio eksperimentinio reaktoriaus (ITER) sukūrimas. Šiame reaktoriuje mokslininkai taip pat nori paleisti termobranduolinę sintezę ir išgauti termobranduolinę energiją.

Termobranduolinės sintezės metu vyksta vandenilio atomų sintezė, o ne elementų atomų skaidymasis, kaip įprastuose branduoliniuose reaktoriuose. Ir tam reikia iki labai aukštų temperatūrų pašildytos plazmos, kad būtų gautas didžiulis energijos kiekis.

 

Jau daugiau nei 10 metų vyksta eksperimentinio termobranduolinio reaktoriaus statybos, į šį projektą savo pinigus investuoja 35 pasaulio šalys. Tačiau bėgant metams ITER projektas susidūrė su daugybe techninių ir finansinių problemų. Iš pradžių, iki 2025 m., reaktorius turėjo pradėti veikti, o iki to laiko turėjo būti sukurta plazma, kad būtų sukurta termobranduolinė reakcija.

Tačiau Pietro Barabaschi, praėjusių metų rugsėjį tapęs Tarptautinės ITER organizacijos generaliniu direktoriumi, teigė, kad užduoties įgyvendinimo terminas turės būti perkeltas.

 

Jo teigimu, pirminiai užduočių įgyvendinimo terminai buvo nerealūs. Jis taip pat paminėjo, kad kuriant branduolių sintezės reaktorių kyla rimtų techninių nesklandumų, o pažeidimo pėdsakai aptikti šiluminiame skyde, kuris apsaugo išorinę erdvę aplink reaktorių nuo didžiulio sintezės proceso metu išsiskiriančios šilumos.

Pasak Barabaschi, šioms problemoms išspręsti prireiks ne kelių mėnesių, o kelerių metų. O norint išvengti išlaidų viršijimo, būtina spręsti ne tik technines, bet ir finansines problemas. Naują reaktoriaus paleidimo grafiką planuojama nustatyti tik šių metų pabaigoje. Barabaschi tikisi, kad ITER projektas visiškai pradės veikti iki 2035 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()