„Gazprom“ laukia katastrofiškas kritimas: „Reuters“ sužinojo apie artėjantį dujų milžinės žlugimą  (1)

Rusijos pajamos iš dujų pardavimo 2023 metais dėl Europos rinkos praradimo gali sumažėti du kartus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai padidins spaudimą Rusijos biudžetui, kurio jau sausio mėnesio deficitas buvo 25 mlrd. USD.

Sausio mėnesį „Gazprom“ pajamos iš dujų pardavimo užsienyje siekė tik 3,4 mlrd. USD, palyginti su 6,3 mlrd. USD pernai tuo pačiu laikotarpiu, pranešė „Reuters“.

Buvęs „Gazprom“ vadovas buvo tiesesnis. „Šimtų žmonių, kurie dešimtmečius praleido kurdami eksporto sistemą, darbas dabar nuleistas į tualetą“, – „Reuters“ sakė buvęs vadovas, norėjęs likti anonimiškas, nes bijo keršto.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5917 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Priežastis – sumažėjęs eksportas. Pernai jis jau krito beveik per pusę ir pasiekė posovietinį minimumą. Šiais metais mažėjimo tendencija tęsėsi. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen suskaičiavo, kad nuo karo Ukrainoje pradžios Rusija dujų tiekimą ES sumažino 80 proc. Praėjusių metų pabaigoje Rusija patenkino tik apie 7,5% Vakarų Europos dujų poreikio, o 2021 metais – apie 40%. Iki vasario 24 d. Rusija buvo įsitikinusi, kad dujų Europai parduos daugiau.

Siekdama kompensuoti pajamų mažėjimą, Rusija bando didinti dujotiekių į Turkiją ir Kiniją pajėgumus. Tačiau ar naujosios sutartys bus tokios pat pelningos kaip sutartys su Vakarų Europa – didelis klausimas. „Gazprom“ ir Kinija neatskleidžia sutartos dujų kainos, tačiau ji gerokai mažesnė už dabartines rinkos kainas. Dujų kaina buvo fiksuota tiesiant dujotiekį „Sibiro galia“. BCS Global Markets vyresniojo naftos ir dujų analitiko Ronaldo Smitho teigimu, 2022 metais į Kiniją eksportuotų dujų kaina vidutiniškai siekė 270 USD už 1000 kubinių metrų.

 

Tai yra daug mažiau nei kainos Europoje. Ekonominės plėtros ministerijos prognozėmis, dujų eksporto kaina 2023 metais turėtų būti 700 USD už 1000 kubinių metrų. Rusija 2023 m. sausį baigė turėdama didžiausią biudžeto deficitą nuo 1998 m. Sausio mėnesį jis siekė 1,76 trilijono rublių (25 mlrd. USD).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(59)
(0)
(59)

Komentarai (1)