„Buvo 6 žmonių komanda“. Vokietijos tyrėjai paskelbė, kaip vyko „Nord Stream“ sprogdinimas  ()

Atliekant tyrimą Vokietijoje nustatytas laivas, kuriuo 2022 m. rudenį Baltijos jūroje buvo sabotuojamas Rusijos dujotiekis „Nord Stream“, ir manoma, kad jis kažkaip susijęs su Ukraina.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-09 „Buvo 6 žmonių komanda“. Vokietijos tyrėjai paskelbė, kaip vyko „Nord Stream“ sprogdinimas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešė „Europos tiesa“, remdamasis Vokietijos žiniasklaidos priemonių ARD, „Kontraste“, SWR ir „Zeit“ tyrimais.

Pasak jų, Vokietijos tyrėjams pavyko identifikuoti laivą, kuris, tikėtina, buvo naudojamas siekiant pakenkti „Nord Stream“ dujotiekiui. Tai iš Lenkijos bendrovės išsinuomota jachta, kuri, tikėtina, priklauso dviem ukrainiečiams.

Nepaisant to, kad sabotažo pėdsakai, kaip rašo „Zeit“, „veda į Ukrainą“, Vokietijos tyrėjams kol kas nepavyko išsiaiškinti, kas stovėjo už šios organizacijos. Vakarų žvalgybos tarnybos neatmeta galimybės, kad tai galėjo būti apgaulė, siekianti parodyti pirštu į Ukrainą kaip kaltininkę, tačiau, kaip pažymi „Zeit“, „tyrėjai akivaizdžiai nerado jokių įrodymų, patvirtinančių tokį scenarijų“.

Tyrimo duomenimis, slaptą operaciją vykdė šešių žmonių komanda, kurią sudarė kapitonas, du narai, du narų padėjėjai ir gydytoja, kurie tariamai pristatė sprogmenis į nusikaltimo vietą ir ten juos padėjo. Vokietijos tyrimas nenustatė nusikaltimo vykdytojų pilietybės; jie esą naudojosi suklastotais dokumentais.

Remiantis preliminaria įvykių rekonstrukcija, laivas iš Vokietijos Rostoko uosto išplaukė 2022 m. rugsėjo 6 d. Kitą dieną laivas buvo rastas prie Wieck auf dem Darß krantų, o vėliau – Danijos Kristenseno saloje į šiaurės rytus nuo Bornholmo. Vėliau jachta buvo grąžinta savininkui. Jos kajutėje ant stalo tyrėjai rado sprogmenų pėdsakų.

 

ARD, „Kontraste“, SWR ir „Zeit“ duomenimis, 2022 m. rudenį vienos Vakarų šalies žvalgybos tarnyba Europos partnerių tarnyboms išsiuntė informaciją, pagal kurią Ukrainos specialiosios pajėgos buvo atsakingos už „Nord Stream“ sunaikinimą. Tačiau vėliau atsirado papildomos žvalgybos informacijos, kuri rodė, kad už tai galėjo būti atsakinga „proukrainietiška grupuotė“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(12)
(-6)

Komentarai ()