Kaip ilgintuvai sukelia gaisrą. Būtina žinoti visiems (Infografikas)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

pirmas 2023-05-20 17:19
Citata iš straipsnelio: ,,Antroji galimų nelaimių namuose priežastis – netinkamai parinktos, suprojektuotos ar sumontuotos apsaugos. Todėl jos gali suveikti per anksti... " Na, ir kur gaisro pavojus, jei apsaugos suveiks per anksti? GRYBAUJATE, žurnalistai...
mindaugas.vaitiekūnas 2023-05-20 19:47
Teoriškai kai kuriems induktyviniams prietaisams (tokiems, kurie turi trafus be "minkšto paleidimo") gali pakenkti trumpalaikis el.įtampos padavimas, t.y. tu jungi prietaisą ir tau iš karto išmeta automatuką. Bet čia daugiau su transformatoriaus gedimu susiję būtų: įjungimo metu staiga padidėja srovė, išjungimo metu dėl indukcijos irgi įvyksta įtampos šuolis. Kadangi tarp šitų dviejų nebuvo laiko tarpo "poilsiui", tai gal su laiku gali įvykti kažkokia chu**ne. Kiek tai realu, neįsivaizduoju Kalbant apie el. projektą namams, tai standartiniam būstui niekas ten nieko specifinio neparinkinėja: įprastoms rozetėms vedamas 2.5mm^2 varinis laidas ir jungiamas prie C16 automato, ap6vietimui 1.5mm^2 ir prie C13/B13 ar mažesnių. Kaitlentei tik vedamas storesnis ir atitinkamai galingesnis automatas. Šiaip 1.5mm^2 puikiausiai laiko tuos 16A ilgalaikės apkrovos, bet pagal statybos reglamentą daromas 2.5 (imama, kad 1.5 iki 15.5A). Bet vėl gi namas namui nelygus: skiriasi atstumai iki prietaiso, kas gali įtakoti įtampos kritimą, ir instaliacijos tipai (atvirai tiesiami, mūre... , ir kiek kabelių vienoje krūvoje), kas įtakoja šiluminę sklaidą. Todėl imamas saugenis "universalus" variantas - 2.5mm^2 C16 automatukui. Teko daryti testą: prie C16 pasijungiau 1.5mm^2 varinį kabelį ir žiūrėjau ar jis kais laiko perspektyvoj padavus tam tikrą apkrovą. Buvo atviras instaliacijos tipas (pajungimas į rozetę). Kitam gale pasijungiau šildytuvų, matavausi srovę. Prie 20A automatukas dar nesuveikė, palaikiau kurį laiką pasižiūrėti ar nešyla kabelis. Nusibodo laukti, tai dadėjau apkrovos - 24A. Automatukas dar nesuveikė, kabelis nešilo. Po minutės dar dadėjau apkrovos - 28A. Ir tik tada po kelių sekundžių išmetė automatą. Žinoma testas nebuvo pusdienio, bet kai instaliacijos tipas atviras, tai ir ta šiluma greitai sklaidosi. Aš iš pirmos darbovietės pamenu lentelę srovių, tai automatikos skydo viduje 1.5mm^2 mes naudodavom iki 18 amperų. Tik reikia suprasti, kad čia naudojami laidai, o ne kabeliai - jie neturi papildomo išorinio šarvo, kuris sulaikytų šilumą. Kas liečia prailgintojus, tai visada perku 1.5mm^2 (pilna pasirinkimo ir po 1.0mm^2, nors deklaruoja 16A). Tai toks prailgintojas jums neperkais jeigu anam gale stovės C16 ar mažesnis automatas. Gaisro šaltinis dažniausiai būna blogas kontaktas, paprastai rozetėje arba kur nors laidų sujungime. Arba kai išmušinėja automatą ir įsidedi didesnio amperažo, bet nesusižiūri instaliacijos (laidų storio) Ne kartą yra tekę matyti išdegusį automatą dėl per silpnai priveržto laido. Tai kas liečia jėgos grandines, visada reikėtų pasitikrinti priveržimus baigus surinkimo darbus.
gytis13 2023-05-20 21:12
Pasakas seka apie tas perkrovas, automatinis jungiklis parenkamas pagal laido skerspjūvį, jeigu teisingai parinkta tai perkrovinėk kiek nori laidas nesudegs. Paskaičius straipsnį atrodo kad visur neteisingai parinkti automatai, tad reikia aukštojo išsilavinimo teisingai įkišti prietaisą į rozetę. Aišku prailgintuvams reikia galvoti ką jungi, nes automatai renkami pagal instaliacijos laidus. Teisingai Mindaugas sako kad prailgintuvai turi būti ne mažiau kaip 1,5mm2.