Tai tragedija Gazpromui. Skelbiama, ką nusprendė Kinija dėl milžiniško projekto „Sibiro galia 2“  (2)

Nesmijanas prognozuoja bankrotą Rusijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijai atmetus Rusijos projektą „Sibiro galia 2“, Rusija ir „Gazprom“ atsidūrė sunkioje padėtyje, sako analitikas Anatolijus Nesmijanas.

V. Putino bandymai derėtis dėl dujų tiekimo Kinijai padidinimo įstrigo ne be priežasties. Tai, kad Pekinas atmetė Rusijos 50 mlrd. kubinių metrų „Sibiro galia 2“ projektą (kurį Kremlius propagavo daugiau nei 7 metus), yra nemalonus smūgis Maskvai, tačiau taip įgyvendinama ilgalaikė Kinijos strategija. Nors Turkmėnijos dujos Kinijai yra 30 proc. brangesnės nei rusiškos, Pekinas uždegė žalią šviesą „Linija D“ projektui, pagal kurį iš Turkmėnijos bus importuojama 30 mlrd. kubinių metrų per metus.

Tai puikiai atitinka tiekimo diversifikavimo koncepciją, nes Europos istorija su monopoliniu „Gazprom“ buvimu jos rinkoje daugelį mokančiųjų pamokė: jokiu būdu negalima tapti visiškai priklausomiems nuo Rusijos. Kremliaus valdžia nemoka mokytis, todėl vietoj bankrutavusio modelio siūlo tą patį modelį, bet Kinijai. Kinija mandagiai, bet pakankamai griežtai atsisako, savo „Telegram“ kanale rašo ekonomikos analitikas ir tinklaraštininkas Anatolijus Nesmijanas.

 

„Sibiro galia 1“ yra visiškai pakankamas projektas, kuris tenkina Kiniją, kalbant apie rezervinius pajėgumus nenumatytiems atvejams. Turkmėnijos dujos – tai būdas išvengti priklausomybės nuo Rusijos dujų, taip pat gauti įrankį daryti spaudimą jos kainoms. Tačiau Kremlių taip pat galima suprasti: jiems bankrotas. Jie neturi nieko, išskyrus žaliavas, todėl bando jas parduoti bet kam už bet kokią kainą“, - pabrėžė ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(101)
(3)
(98)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: