„Tai gali palaidoti Vokietiją.“ Lenkija pradeda megaprojektą (Grafikas)  (11)

Lenkija šiandien, iškart po sutarčių pasirašymo, pradeda statyti atominę elektrinę. Ir dabar ji turi puikią galimybę palaidoti Vokietijos ekonomiką.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-28 „Tai gali palaidoti Vokietiją.“ Lenkija pradeda megaprojektą (Grafikas)  (11)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkija pradeda megaprojektą. Šalis su „Westinghouse“ pasirašė sutartį dėl pirmosios šalyje atominės elektrinės.

Branduolinės energetikos ekspertas Markas Nelsonas soc. tinkle „X“ rašo, kad dabar Lenkija turi puikią galimybę palaidoti Vokietijos ekonomiką.

„Vokietijos ekonomika buvo pagrįsta didelėmis ir vidutinio dydžio pramonės įmonėmis, naudojančiomis pigią energiją.

Iš kur ta energija?

Pirma, iš rusvosios anglies, glūdinčios po Vokietijos žeme; nesaugaus Rusijos dujotiekio gamtinių dujų; ir Vokietijos branduolinių reaktorių, kurie yra produktyviausi pasaulyje.

Vokietija paragino Europą apmokestinti savo rusvąsias anglis taip griežtai, kad jos kaina padidėtų daugiau nei keturis kartus.

Taigi, jos anglis nebėra pigi.

Rusija visada manė, kad jos dujos yra kontrolės ginklas. Ji tiesiog išjungė dujotiekį pasirinktu laiku, kad galėtų pradėti karą. Tik sustabdžius dujotiekį, „Nord Stream“ buvo susprogdinti ir tai buvo nuostolinga.

Dabar Vokietija turi pirkti suskystintas dujas iš laivų, taip pat ir iš Rusijos. Tai daug brangiau nei buvo Rusijos dujotiekio dujos.

Taigi, pigių dujų nebėra.

Tad gauti pigios energijos liko tik iš atominių elektrinių. Visai neseniai, 2021 m. pabaigoje, Vokietija turėjo pakankamai itin pigios švarios branduolinės energijos, kad galėtų aprūpinti trečdalį savo pramonės sektoriaus itin konkurencingomis kainomis. Šios jėgainės tarnaus dar mažiausiai 50 metų.

Tačiau Vokietija vis tiek išjungė atomines elektrines.

Dabar Vokietijos įmonės neturi iš kur gauti pigios pramoninės (skaitykite: pastovios, ilgalaikės sutarties) elektros.

Vokietijos gamyklos negali gauti pigios energijos tik iš vėjo ir saulės jėgainių, nes šie energijos šaltiniai negali garantuoti, kad jie bus prieinami. Ir kai stabilizuosite jų galią ne pigia branduoline energija, o brangiomis anglimi ir dujomis, ji nebus pakankamai pigi, kad būtų konkurencinga.

 

Tuo tarpu Lenkija atidarė naują gamtinių dujų vamzdyną iš Norvegijos ir šiandien pradeda savo branduolinės jėgainės statybas.

Tai reiškia, kad jei esate Vokietijos pramonės atstovas, norintis rasti kitą kelių milijardų investiciją, ir turintis įsigyti elektros energijos ateinantiems keliems dešimtmečiams, negalite pateisinti Vokietijos veiksmų. Bet jūs galite persikelti į Lenkiją.

Ir jei esate Vokietijos smulkaus verslo savininkas, negalite gauti pigios elektros energijos, kurią jūsų konkurentai prancūzai gauna iš milžiniško branduolinio parko. Taip pat gali persikelti per upę į Prancūziją, jei įmanoma, arba užsidaryti, jei ne.

Vokietija vis dar gali per kelerius metus vėl įjungti savo branduolinį parką, tačiau gali jį sunaikinti, kai liepia nedaugelis ideologija apsinuodijusių politikų.

 

Prognozuoju, kad šis didžiulis energijos sistemos pokytis turės įtakos visam likusiam šimtmečiui“, – rašo branduolinės energetikos ekspertas Markas Nelsonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(94)
(14)
(80)

Komentarai (11)