Lietuva sunerimusi, kas nutiko Suomijoje. „Klaipėdos SGD diegiamos papildomos apsaugos“  ()

„Lietuvos energetikos infrastruktūra yra saugi ir esame pasirengę planus įvairiems scenarijams. Nuotėkis dujų jungtyje tarp Estijos ir Suomijos dar kartą patvirtina kritinių objektų apsaugos užtikrinimo svarbą“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys, reaguodamas į paskelbtą informaciją dėl dujų nuotėkio Estijos-Suomijos dujų jungtyje „Balticconnector“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, Lietuva nuosekliai dirba stiprindama savo energetinės infrastruktūros ir energijos tiekimo saugumą, o nuolatinis papildomų saugos priemonių diegimas yra neatsiejama energetinio saugumo užtikrinimo dalis.

„Kartu su Lietuvos energetikos įmonėmis Energetikos ministerija yra parengusi planą, pagal kurį energetikos objektų apsauga yra papildomai stiprinama antidroninėmis sistemomis, projektuojamos papildomos konstrukcijos, slepiančios svarbius įrenginius ar apsaugančios nuo sprogimo, kaupiamas svarbiausios įrangos rezervas. Klaipėdos SGD terminale taip pat papildomai diegiamos povandeninės dalies apsaugos priemonės“, - teigia D. Kreivys. Jis taip pat pabrėžia, jog jūrinės energetikos infrastruktūros apsauga turi savo specifiką, todėl šiuo klausimu yra būtina, kad visos institucijų ir tarnybos dirbtų išvien. 

D. Kreivys akcentuoja, jog Lietuvos energijos tiekimo saugumas buvo užtikrintas dar prieš karo Ukrainoje pradžią, pradėjus augti įtampai jos pasienyje. Tada, atlikus detalią analizę įgyvendintos papildomos priemonės užsitikrinant nepertraukiamą dujų ir elektros tiekimą bei imtasi papildomų operatyvinių ir techninių infrastruktūros saugumo priemonių.

Uždarius Suomiją ir Estiją jungiantį dujotiekį, dujų tiekimas tiek Lietuvoje tiek Baltijos šalyse ir Suomijoje išlieka ir išliks stabilus. Tai padeda užtikrinti SGD terminalas Klaipėdoje, bendras Lietuvos-Lenkijos dujotiekis GIPL, Inčiukalnio gamtinių dujų saugykla bei SGD terminalas Suomijoje.

 

Lietuva taip pat jau yra atlikusi izoliuoto darbo bandymą, kuris reiškia, kad avarijos atveju Lietuvos elektros perdavimo sistema gali veikti visiškai savarankiškai. Elektros energiją vartotojams tiektų Lietuvoje veikiančios elektrinės, taip pat nuolatinės srovės jungtys su Lenkija ir Švedija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: