„Jūros aitvaras“. „Dragon 12“ suteiks pigios energijos. Kaip veikia technologijų stebuklas (Video)  (1)

Vienas plūduriuojantis generatorius gali pagaminti iki 350 GWh elektros energijos per metus, tuo pačiu yra daug mažesnis ir pigesnis nei vėjo generatoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijos kompanija „Minesto“, kuri yra garsiojo milžino „Saab“ dukterinė įmonė, atliko specialios 1,2 MW galios „jūros aitvaras“ „Dragon 12“ bandymus ir patvirtino, kad modelis yra visiškai paruoštas eksploatacijai. Apie tai praneša „Interesting Engineering“.

Švedijos įmonės sistema dabar bus gabenama į Farerų salas Danijoje, kur bus sumontuota ir pradėta eksploatuoti. Neįprastą bendrovės elektrinę sudaro sparnas, kuriame yra turbina, tiesiogiai sujungta su generatoriumi „galvoje“.

Valdymo sistema valdo „jūros aitvaro“ trajektoriją, manipuliuodama krypties vairais ir aukščio vairais konstrukcijos gale. Kabelis laiko „Dragon 12“, taip pat ryšio ir elektros liniją, o prie jūros dugno pritvirtinamas paprastu mechanizmu, kuris užsifiksuoja aitvarą ir prireikus lengvai atsiskiria.

„Dragon 12“ juda dėl to, kad sparnas naudoja hidrodinaminę kėlimo jėgą, kurią sukuria povandeninis srautas. Turbinos velenas varo generatorių, perduodamas elektros energiją į tinklą kabeliu ir povandeniniu kabeliu į krantą. Projektuotojų teigimu, aitvaras turėtų judėti priešinga pagrindiniam srautui kryptimi, išvystydamas santykinį greitį, pakankamą generuoti elektrą.

 

„Dragon 12“ leidžia generuoti energiją mažo srauto zonose, tuo pat metu ekonomiškai efektyviai, kai srauto greitis siekia net 1,2 m/s. Inžinieriai tvirtina, kad jų įrenginys sveria iki 15 kartų mažiau už MW nei konkuruojančios technologijos. Palyginti su stacionaria turbina, toks aitvaras ir energijai gaminti reikalingas rotorius yra gana pigūs.

Pasaulinis jūrų judėjimas per potvynius ir vandenynų sroves sukuria daug energijos atsargų, kurias galima paversti patikimu vietiniu atsinaujinančiu energijos šaltiniu. Pasak bendrovės, jos „jūros aitvaro“ technologija yra lengvas, lankstus ir keičiamo dydžio sprendimas potvynių ir atoslūgių energijai rinkti, atveriantis perspektyvų atsinaujinančios energijos šaltinį.

 

„Dragon 12“ aprūpins iki 40 procentų augančio Farerų salų elektros suvartojimo, o bendras potvynių energijos pajėgumas sieks 120 MW ir pagamins apie 350 GW per metus. Įmonė teigia, kad projektas yra įgyvendinimo stadijoje po to, kai bus atlikta išsami patikra ir bandymai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai (1)