200 mln. ⁰C karštis! Didžiausias pasaulyje termobranduolinis reaktorius pradėjo savo darbą (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2023-12-05 12:49
Pradėjo veikti ar pradėjo pavienius bandymus ir veiks keliolika sekundžių per metus?
donatasv 2023-12-05 12:58
Gali veikt ir sekundias per metus svarbu, kad duotų rezultatą ir būtų progresas į priekį. Kai gausime tyrimų rezultatus tada šausim arba ne šampaną
immortallt 2023-12-05 15:04
Tai pradėjo tyrimus, pradėjo bandymus, o ne pradėjo darbą. Priminsiu, net jei tyrimų rezultatai bus sėkmingi ir gauti visi reikalingi rezultatai iki kitų metų pabaigos, pirmas komercinis reaktorius galėtų būti po 15-20 metų. Masinė gamyba prasidėtų po 30 metų. Taip kad dėl sprendimų dabar tai turėtų nieko nekeisti. Reikia investuoti, tirti, dirbti, bet negalvoti, kad tai yra kažkas, ką reikėtų planuoti.
Benediktas 2023-12-05 15:38
Taip pritariu, tai nereiškia, kad jei kažkas dabar galvoja investuoti į saulės ar vėjo jėgainių parką, turėtų dabar turėtų sutvejoti. Nes šie reaktoriai dar labai ilgai neatsiras komerciškai.
Siguas 2023-12-06 11:51
Kai šis projektas pradėtas kurti ir finansuoti apie atsinaujinančią energiją beveik nebuvo kalbų. Dabar kai tiek išsivystė saulės elektrinės, ir tokia maža savikaina vėjo elektinių, kyla klausimas kam reikia kurti saulės sintezę žemėje? Kai laisvai galime paimti neribotą kiekį salės energijos su panelėmis. Jei tik akumuliatoriai energijos kaupikliai dar atpigs ir patobulės. O tas projektas ant tiek brangus ir sudėtingas, kad maža tikimybė, kad bus komerciškai atsiperkantis. Aišku pagalvojus geriau daryti, kažką nei nieko nedaryti.
immortallt 2023-12-06 12:20
Na teoriškai saulės ir vėjo energetika yra ribota, nes reikia ploto. Norint mažinti poveikį aplinkai, reikės mažinti ir mūsų užimamą plotą, ne tik energetikai, bet ir žemės ūkiui, gyvenimui. Tada ir kaštai kiti išlys. Bet kol neatsisakinėjame žemės ūkio paskirties žemių ir ūkinių miškų žmogaus veiklą, t.y. draustiniais nepadarome 80-90% teritorijos, tol vėjas ir saulė pilnai tenkins visus poreikius ir manau bus pigesnis. Bet termobranduolinė energetika svarbi dedamoji atsparumui visuomenės, pvz. vulkaninė žiema užeina. Turint didelį kiekį energijos ir vertikalų ūkininkavimą, užsiauginsi ir maisto, kad neišmirti, ir orą išsifiltruosi, ir t.t. Kita sritis kur termobranduolinė energetika perspektyvi - kosminiai tyrinėjimai. Arba pvz. kariniai autonominiai didžiuliai lėktuvai, nuo kurių kiltų į operacijas mažesni lėktuvai (kažkas pan. kaip Marvel skraidantis lėktuvnešis, tik be žmonių ir na ne laivas). Ar karinis laivas, tik su railgun'ais (jei su superlaidininkais tyrimai paeitų, iš esmės pakeistų karinę techniką) ir lazeriniais ginklais, kuriame nėra nė vieno sprogmens. Reaktoriui apsaugą sudėti gali didelę. Bet būtent, termobranduolinę energetiką pradėta rimtai vystyti anksčiau nei vėją ir saulę, o pinigų tyrimams mesta daugiau. Kada bus realiai rinkoje - neaišku. Kokie galimi kaštai - neaišku. Bet vis kiša į energijos strategijas mini branduolinius reaktorius (šaltojo karo laikų utopija), termobranduolinę ir pan., kaip kad jau čia yra. Vakar žvengiau startuolis, jau tuoj užvers rinką plaukiojančiais branduoliniais reaktoriais per labai trumpą laiką (greičiau nei vėjo jėgainės jūroje) ir pigiai, tik dar nė vieno reaktoriaus nėra pagaminę... Gavo pirmą reikšmingą finansavimą. Ir tuoj kas nors pradės kaip pavyzdį kišti, va, kad SMR yra ateitis. Taip tada atrodo, kad yra alternatyvų dabartiniams strateginiams veiksmams energetikoje.
mixed 2023-12-06 19:46
jei planas su sia nesamone elektra gaminti garu varomomis turbinomis, tai geriau jau pamirsta ir nebesvaisto pinigu ir seda galvoti is naujo kaip pagaminti el energija be mecaniniu ir kitu termo dinaminiu veiksniu..