Kovos frontas – Bolivija. Rusija ir Kinija stoja į kovą dėl „XXI amžiaus naftos“  ()

Maskva sparčiai veržiasi į svarbiausių žaliavų paieškas. Suviliodama Boliviją, Rusija, kaip ir Kinija, gavo prieigą prie vienų didžiausių pasaulyje ličio atsargų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausias Bolivijos prezidento Luiso Arce oponentas šiuo metu yra jo paties politinė partija. Arce pirmtakas Evo Moralesas, valdęs 2006–2019 m., apsunkina socialistų vyriausybės gyvenimą ir ne kartą viešai nepasitikėjo savo buvusiu ekonomikos ministru.

Dabar svarbi žaliavų teisių sutartis dabartiniam lyderiui buvo sudaryta pačiu tinkamiausiu metu. Sutartis išties įspūdinga ir tikimasi, kad ji padės išspręsti tebesitęsiančią Bolivijos ekonominę krizę vidutinės trukmės laikotarpiu.

Remiantis oficialia informacija, Rusijos „Uranium One Group“ planuoja investuoti apie 450 milijonų dolerių į bandomąjį ličio gamybos projektą šioje Pietų Amerikos šalyje.

Geologai mano, kad Bolivija gali turėti iki 23 mln. tonų ličio. Ji taptų šalimi, turinčia didžiausias ličio atsargas pasaulyje, o tai svarbus faktas svarstant metalo svarbą gaminant baterijas tokiems daiktams kaip elektromobiliai. Litis dažnai vadinamas „baltuoju auksu“ arba „XXI amžiaus nafta“.

Bolivijai susitarimas yra daugiau nei kasybos sutartis. Po ilgus metus trukusių politinių kivirčų, kur Moralesas ir Arce atliko savo vaidmenį, šalis bando prisistatyti kaip patikima partnerė.

Bolivijos valstybinės ličio įmonės YLB prezidentė Karla Calderon paskelbė projektą, kuris bus vykdomas Colcha K kaime Potosi departamente trimis etapais.

Pirmajame etape siekiama pagaminti 1000 tonų ličio karbonato per metus, antrajame – iki 8000 tonų ir dar 5000 tonų trečiajame etape.

Didžiausias dėmesys bus skiriamas gamybai, kuri būtų kuo draugiškesnė aplinkai. Šis projektas bus naudojamas tyrimams, siekiant parodyti šio būsimo objekto techninį tvarumą, sakė Calderon.

Naujoji sutartis yra antroji sutartis, pasirašyta su Rusijos valstybinės įmonės „Rosatom“ dukterine įmone. Birželio mėnesį susitariančiosios šalys susitarė Pastos Grandes mieste statyti ličio karbonato pramoninį kompleksą.

„Konkurencija dėl ličio yra įtempta“, – sakė Lotynų Amerikos ir Rusijos santykių ekspertas iš Kolumbijos Icesi universiteto Vladimiras Rouvinskis.

 

„Atrodo, kad kuriami strateginiai aljansai, tinkantys dabartinėms vyriausybėms. Bolivijos vyriausybė teikia pirmenybę Kinijos ir Rusijos įmonėms“, – DW sakė D. Rouvinskis.

„Tačiau galiausiai šie aljansai yra trumpalaikiai, nes ekonomikos logika yra ta, kad ekonominiai interesai yra svarbesni už laikinus ryšius“.

Kinija taip pat sugebėjo įkelti koją į šalį, kurioje yra didžiausių pasaulyje ličio atsargų. Vadovaujant Kinijos grupei „Contemporary Amperex Technology“ (CATL), Kinijos partneriai į ličio gavybos gamyklų statybą nori investuoti iš viso 1,4 mlrd. USD.

Tačiau prezidentas Arce paliko atviras duris partneriams už Rusijos ir Kinijos ribų. „Mūsų vizitai Europos Sąjungoje, Brazilijoje ir BRICS šalyse aiškiai parodė, kad mūsų ličiu yra didelis susidomėjimas“, – neseniai sakė jis.

Arce žino, kad Bolivija galėtų sparčiau išgauti savo ličio atsargas, tačiau perspėja, kad nereikėtų skubėti. „Galioja senas posakis, kad skubėk lėtai“, – sakė jis.

 

Ličio reikia elektra varomų transporto priemonių akumuliatoriams gaminti, todėl metalas yra strategiškai svarbus norint pereiti nuo iškastinio kuro automobiliams ir prie elektra varomų transporto priemonių.

Prieš penkerius metus Vokietija buvo laikoma didžiausią pranašumą Bolivijoje turėjusia valstybe. Bendra Berlyno ir La Paso įmonė turėjo būti pradinis signalas ličio gamybai, o Vokietijoje ir jos svarbioje automobilių gamybos pramonėje buvo daug vilčių.

Bet tada Bolivijoje sekė vidaus politinė suirutė. Bendros įmonės projektas tapo poliarizuojančiu rinkimų kampanijos klausimu ir platesnės vidaus kovos dėl valdžios instrumentu.

Nuo to laiko projektas mirė, o Vokietija šiuo metu ieško Argentinos ir Čilės partnerystės, kuriose taip pat yra didelių ličio telkinių. Siekiant tai pabrėžti, susitarimas su Čile neseniai buvo pakeistas į laisvosios prekybos susitarimą, kuris turėtų palengvinti bendrus ličio projektus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()