ESO paaiškino, kokių veiksmų imtis pajutus dujų nuotėkį  ()

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) sulaukia gyventojų klausimų, kaip saugiai elgtis namuose, kuriuose naudojamos dujos. Bendrovės ekspertas dalinasi patarimais ir paaiškina, kokių veiksmų reikėtų imtis užuodus dujų nuotėkį namuose bei kaip saugiai elgtis su dujų prietaisais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pajutus aitrų dujų kvapą patalpoje ir įtariant dujų nuotėkį, reikėtų reaguoti nedelsiant – įvertinus aplinkybes ir galimybes išjungti dujinius prietaisus, geriausia – užsukti įvadinį dujų čiaupą, įrengtą prieš dujų prietaisus. Taip pat –  plačiai atverti langus ir duris, sukelti skersvėjį ir taip išvėdinti patalpas. Sumažės dujų koncentracija ore ir sprogimo rizika. Taip pat labai svarbu prisiminti, kad užuodus dujų kvapą, pirmiausia reikia pasišalinti iš tos patalpos ir kuo skubiau apie galimą nuotėkį pranešti ESO dujų avarinei tarnybai telefonu 1804. Gavę iškvietimą, specialistai nedelsdami atvyks patikrinti objekto“, – aiškina ESO Dujų tinklo eksploatavimo departamento vadovas Marius Rindokas.

Pasak jo, apie pastebėtą nuotėkį ir būtinybę pasišalinti iš pastato svarbu pranešti ir kaimynams.

„Žinoma, patalpose, kur įvyksta dujų nuotėkis, draudžiama rūkyti ar naudotis ugnies šaltiniais. Taip pat, apie ką žmonės dažnai nepagalvoja, – dujų prisotintose patalpose reikėtų vengti naudotis ir bet kokiais elektros prietaisais, jungikliais, kištukais, netgi telefonais. Perspėjant kaimynus saugiau yra belstis į jų duris nei skambinti durų skambučiu. Avarinei tarnybai apie įvykį, kaip jau minėta anksčiau, irgi reiktų skambinti, pasišalinus iš patalpos, kurioje jaučiasi dujų kvapas“, – aiškina M. Rindokas.

 

Ekspertas taip pat atkreipia dėmesį į pagrindines taisykles, kaip saugiai įrengti ir eksploatuoti dujas naudojančius prietaisus. Anot eksperto, dujas deginantys įrenginiai, į kuriuos tiekiama elektros energija (pvz. dujinės viryklės su elektriniu degikliu ar orkaite) turėtų turėti įžeminimą. O norint uždegti degiklį reikia vadovautis taisykle, kad „ugnis turi laukti dujų”, o ne atvirkščiai – pirmiausiai reikėtų priartinti liepsnos šaltinį, o tik po to atsukti dujų čiaupą.

„Taip pat rekomenduotina prieš įjungiant dujinius prietaisus patikrinti trauką pačiuose dūmtraukiuose ar ventiliacijos sistemose. Pridėjus ranką turi būti jaučiama oro srovės kryptis. Galiausiai, dalis žmonių turi įprotį reguliariai užsukti dujų čiaupą, esantį prie viryklės. Tai – geras įprotis, padidinantis saugumą, tačiau labai svarbu prieš atsukant šį čiaupą įsitikinti, kad dujinė viryklė ar kitas prietaisas nėra įjungtas“, – pataria ESO atstovas.

 

M. Rindokas atkreipia gyventojų dėmesį, kad reikia pasirūpinti dujinių prietaisų priežiūra ir periodiškai atlikti profilaktiką. Šias paslaugas teikia specializuotos įmonės į kurias ir turi kreiptis vartotojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()