Pasiektas naujas pasaulio rekordas! Tik 0,2 miligramo! Kas įvyko termobranduolinės energijos tokamake (Video)  ()

Dideliam energijos kiekiui sukurti prireikė tik 0,2 miligramo „degalų“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodami JET eksperimentinį termobranduolinį tokamaką, mokslininkai pasiekė naują energijos gamybos rekordą, rašo „Space“.

Nuo 1983 m. fizikai sintezei sukurti naudoja Didžiojoje Britanijoje esantį eksperimentinį tokamako tipo sintezės reaktorių „Joint European Torus“ (JET).

Sintezė arba termobranduolinė reakcija – Saulės ir kitų žvaigždžių šerdyje vykstantis atomų susiliejimo procesas, dėl kurio išsiskiria didžiulis kiekis termobranduolinės energijos. Ateityje įprasti termobranduoliniai reaktoriai gali tapti elektrinėmis, kurios gamins švarią, neribotą energiją.

40 metų trukęs JET gyvavimo laikas baigėsi, tačiau būtent paskutiniais reaktoriaus gyvavimo etapais fizikai pasiekė naują rekordą – gautas didžiausias energijos kiekis iš vienos sintezės reakcijos. Tai dar vienas žingsnis kuriant termobranduolines jėgaines, kurios galės aprūpinti Žemę žvaigždžių energija.

JET yra vienas didžiausių eksperimentinių branduolių sintezės reaktorių, skirtų plazmos izoliavimui magnetiniu lauku ir skirtas sukurti kontroliuojamą sintezės reakciją. Tokamake esanti plazma galingų magnetų pagalba laikoma toro (panaši į spurgą su skyle) pavidalo kameroje. Norint gauti sintezės reakciją, ši plazma kaitinama iki 100 milijonų laipsnių Celsijaus.

 

Paskutiniame eksperimente fizikai sunaudojo vos 0,2 miligramo „kuro“ 5 sekundžių sintezės metu, kad pagamintų 69 MJ energijos. Šiuo atveju „degalai“ buvo dviejų rūšių sunkiojo vandenilio, tai yra deuterio ir tričio, mišinys. Būtent deuteris ir tritis bus naudojami ateities reaktoriuose grynai termobranduolinei energijai gauti.

Nors buvo įmanoma gauti daugiau energijos nei per ankstesnes sintezės reakcijas, mokslininkams vis tiek nepavyko gauti švarios energijos. Tai reiškia, kad jiems nepavyko sunaudoti mažiau energijos reakcijai sukurti, nei buvo gauta. Šis pasiekimas priklauso amerikiečių mokslininkams, kurie sugebėjo tai padaryti 2022 m. pabaigoje.

 

Bet kuriuo atveju mokslininkai, dirbę su JET, yra patenkinti savo rekordu, nes šis pasiekimas atveria duris būsimiems eksperimentams. Visų pirma, įgytos fizikos žinios bus panaudotos Prancūzijoje statomame Tarptautiniame termobranduoliniame eksperimentiniame reaktoriuje (ITER), kuris pradės veikti 2025 m. Šis reaktorius naudos tą pačią technologiją sintezei sukurti, tačiau mokslininkai tikisi gauti daug daugiau sintezės energijos, nei buvo sunaudota sintezės reakcijai pradėti.

Neseniai pasiektas JET reaktoriaus pasiekimas buvo paskutinis jo rekordas, nes jis jau buvo uždarytas ir pradėtas reaktoriaus išmontavimas, kuris tęsis dar apie 15 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(1)
(36)

Komentarai ()