Saulės energija yra daug pigesnė, nei manyta iki šiol?  (2)

Karalienės universitete Kanadoje atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad naudoti saulės energiją yra daug pigiau nei mano daugelis analitikų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Daugybė analitikų numato didesnes išlaidas gaminant saulės fotovoltinę energiją, nes jie neatsižvelgia į technologijų pažangą ir sumažėjusias kainas. Senesni saulės fotovoltinės energijos išlaidų nustatymo modeliai yra pernelyg atsargūs", - portalas sciencedaily.com cituoja universiteto Mechaninės ir medžiagų gamybos fakulteto profesorių Joshua Pearce.

Jis mano, kad saulės fotovoltinės sistemos beveik pasiekė "virsmo tašką" ir netrukus jos galės gaminti energiją už maždaug tokią pat kainą kaip kiti tradiciniai energijos šaltiniai.

Kad nustatytų saulės fotovoltinių sistemų kainą vartotojams, analitikai atsižvelgia į daugybę niuansų, tokių kaip įrengimo ir priežiūros išlaidos, finansinės išlaidos, sistemos ilgaamžiškumo tikimybė ir gaminamos elektros kiekis.

Dr. J. Pearcas taip pat pažymi, kad rengiant kai kuriuos tyrimus neatsižvelgiama į tai, kad saulės plokščių kaina nuo 2009-ųjų sumažėjo 70 proc. Iš dalies tai lemia mažesnį plokščių efektyvumą - daugybėje kainų analizių nurodoma, kad per metus saulės elementų našumas sumažėja 1 proc. Tačiau mokslininkas su tokiais skaičiais nesutinka - remiantis naujausiais tyrimų duomenimis, kokybiškiausių saulės plokščių našumas kasmet sumažėja vos 0,1-0,2 proc.

Įrenginių išlaidos skaičiuojamos doleriais už vatą. Pernai atliktame tyrime nurodyta, kad vato kaina lygi 7,61 JAV dolerio, kai viename 2003 m. tyrime nurodoma 4,16 JAV dolerio už vatą kaina. Tad iš pirmo žvilgsnio, tokio tipo energija ne tik nepinga, bet ir brangsta. Tačiau ir tai pasak dr. J. Pearco yra netiesa - jo skaičiavimais, šiemet tikroji kaina didmenomis pasaulio rinkoje pirktoms saulės plokštėms siekia mažiau nei 1 JAV dolerį už vatą, tačiau jis pažymi, kad sistemos ir įrengimo išlaidos labai skiriasi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)